Την αναστολή κάθε διαδικασίας θεσμοθέτησης Π.Ο.Α.Υ. ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, αυτή της Αττικής, πήρε μία απόφαση που δίνει ελπίδα και δείχνει τον δρόμο στον Β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τα φτιαγμένα στο πόδι σχέδια των Π.Ο.Α.Υ., με κατά παραγγελία copy - paste Σ.Μ.Π.Ε, φτιαγμένες από τους ιχθυοκαλλιεργητές και μόνο, αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των δικών τους θέλω, με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις στο περιθώριο, μια πραγματική προσβολή και την Ελληνική Πολιτεία απλό διεκπεραιωτή.
Δεν μπορεί σε αυτή την χώρα μετά από την δραματική χρεοκοπία και τα μνημόνια που βιώσαμε, να επιμένουμε στα ίδια λάθη, να μην μαθαίνουμε, να μην διδασκόμαστε από αυτά.
Παρακολουθήσαμε ζωντανά την συγκεκριμένη συνεδρίαση όπως την μετέδιδε ο Δήμαρχος Πόρου και αναμένουμε την ανάρτηση των μαγνητοσκοπημένων πρακτικών στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας για να σας παρουσιάσουμε την συγκλονιστική κατά εμάς εισήγηση του Δημάρχου Πόρου, αλλά και του Περιφερειάρχη Αττικής.

Πηγή: Σελίδα Facebook Δημάρχου Πόρου
κ. Γιάννη Δημητριάδη.

Με μια ιστορικής σημασίας Απόφασή του στις 25.11.2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης δημιουργίας ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (Π.Ο.Α.Υ.) στον Πόρο και υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα του Δήμου Πόρου, αλλά και άλλων παράκτιων Δήμων της χώρας, σχετικά με την αναστολή και την άμεση αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών.
Ειδικότερα, το Περ. Συμβούλιο, εκτός από το ρητό ΟΧΙ στην Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου (το οποίο βεβαίως δεν είναι δεσμευτικό για το Υπ. Περιβάλλοντος), ζητάει από την κυβέρνηση τα εξής: 1) την αναστολή κάθε διαδικασίας ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ., 2) την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαβούλευση για την επικείμενη (το 2021) αναθεώρηση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, 3) Την προηγούμενη θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο όπως υποχρεούται η χώρα μας, 4) Για την αδειοδότηση ιχθυοτροφείων, την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. και τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις Υδατοκαλλιέργειες, να είναι αναγκαία προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Δήμων και Περιφερειών.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ομόφωνου Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, ενώ εξέθεσε το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την διαρκή νομιμοποίηση της διαχρονικής παραβατικότητας του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων και διοικητικών πράξεων. Επίσης αναφέρθηκε ονομαστικά σε διαχρονικά φαινόμενα «επίσημης διαπλοκής» παραγόντων του κλάδου με τα αρμόδια Υπουργεία, σε αντιδιαστολή με την πλήρη περιφρόνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της από την Πολιτεία. 
Η Απόφαση του ΠΕ.ΣΥ. Αττικής αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία επειδή ψηφίστηκε «σχεδόν ομόφωνα» (πλην του Θ. Τζήμερου) από όλες τις παρατάξεις της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά της χώρας. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την διάσωση των παράκτιων περιοχών της χώρας και για την απόδοση στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ρόλου που δικαιούνται με βάση το Σύνταγμα. Ο Δήμος Πόρου συγχαίρει όλες τις παρατάξεις και συμβούλους που ψήφισαν την Απόφαση και πρωτίστως τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και τον συν-εισηγητή Ν. Παπαδάκη, για την ξεκάθαρη στάση τους, η οποία αποδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα σε ένα παιχνίδι που φαίνεται στημένο και σε ένα πολιτικό σύστημα που σπάνια καταφέρνει να εκφράσει γνήσια την βούληση της βάσης.
Πλέον, οι Δήμοι και οι κοινωνίες των 25 περιοχών -πέραν του Πόρου- στις οποίες το Υπ. Περιβάλλοντος θεσμοθετεί ιχθυο-βιομηχανικές ζώνες, θα πρέπει να υιοθετήσουν όμοια Ψηφίσματα και να αξιώσουν την ψήφισή τους και από τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ όμοιες Αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν και οι κεντρικές Ενώσεις των Δήμων και των Περιφερειών.

1 σχόλιο:

  1. ΝΑΙ στην προοπτική για τον τόπο και το Ξηρόμερο
    ΌΧΙ και ποτέ ξανά για το Ξηρόμερο στο εφήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.