Δήμαρχοι καταγγέλλουν «διαπλεκόμενο» υφυπουργό - μελετητή με… παρελθόν (βίντεο + έγγραφα).



Στην σοβαρή καταγγελία ότι ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου «διαπλέκεται με μελετητικά γραφεία», προχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την περασμένη Δευτέρα 30/11 ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης αναφερόμενος στην θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.) στην περιοχή του, ο κ. Οικονόμου έχει διπλή ιδιότητα: Και εκείνου που αποφασίζει για την χωροθέτηση και εκείνου που κάνει την μελέτη ως ιδιώτης μελετητής! Μάλιστα, όπως είπε ο Δήμαρχος, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Πόρο αλλά και στο Δήμο Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία. «Έχει και πολιτική διάσταση το πράγμα, γιατί υπάρχει στον τομέα χωροταξικού του ΥΠΕΝ συγκεκριμένη και συνειδητή προσπάθεια μέσω του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος ο μισός είναι υφυπουργός και ο άλλος μισός διαπλέκεται με μελετητικά γραφεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης. Και πρόσθεσε: «Ο μελετητής της ΠΟΑΥ του Πόρου είναι ο κ. Οικονόμου και στου Ξηρομέρου είναι πάλι ο ίδιος».
Παράλληλα ο Δήμαρχος Πόρου κατήγγειλε ότι «καθυστερεί η Ελλάδα το Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό μόνο και μόνο γιατί πρέπει να προλάβουν να γίνουν τα σχέδια για τα ιχθυοτροφεία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος».



Αγενής, προσβλητικός και κωλυόμενος λόγω σύγκρουσης συμφέροντος.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Δημητριάδης με το από 16/11/2020 δελτίο Τύπου του Δήμου Πόρου κατήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και, ειδικότερα τον υφυπουργό Οικονόμου, ότι «αποδεικνύεται όχι μόνον αγενής και προσβλητικός αλλά και «κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος», αφού …τυχαίνει να είναι και εκ των ιδιωτών μελετητών της Π.Ο.Α.Υ. Ξηρομέρου-Εχινάδων!
(βλ. το σχετικό ΔΤ: dimosxiromerou.gr/120-anakoinoseis-epitropis-agona/3049-deltio-typou-tis- epitropis-agona13112020 ).
Όμως και στη Μελέτη για την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, αναφέρεται μεταξύ των υπεύθυνων σύνταξης ο …Δημήτριος Οικονόμου, δρ. Πολεοδόμος και Χωροτάκτης, καθηγητής Παν. Θεσσαλίας! (σ.σ. στο έγγραφο που δημοσιεύει ο δήμος Πόρου εμφανίζεται ως μέλος της ομάδας της εταιρείας ambio που εκπονεί την μελέτη).
Ρωτάμε λοιπόν δημοσίως, αφού δεν μπορέσαμε να ρωτήσουμε κατά πρόσωπο τον ίδιο τον κ. Οικονόμου ή τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη: πρόκειται για συνωνυμία, ή στα αλήθεια ο κ. Υφυπουργός μεθοδεύει από την σημερινή του θέση, παρά την προφανή σύγκρουση συμφέροντος, την θεσμοθέτηση Μελετών τις οποίες έχει συντάξει (και) ο ίδιος ως ιδιώτης μελετητής;», κατέληγε το δελτίο Τύπου του Δήμου Πόρου.


Τον στηρίζει ο Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, η ΚΕΔΕ ζήτησε τη Δευτέρα ομόφωνα την απόσυρση του χωροταξικού νομοσχεδίου (σ.σ. με συντάκτη τον κ. Οικονόμου) το οποίο, ωστόσο, είχε εκθειάσει πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην οξεία κριτική κατά του ν/σ πρωτοστάτησε η «γαλάζια» ηγεσία της ΚΕΔΕ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Δ. Παπαστεργίου, o οποίος, είναι γνωστό στους παροικούντες την Αυτοδιοίκηση ότι, επελέγη απευθείας από το Μαξίμου.
Ενδεικτικό είναι ότι, στο βίντεο που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr από το ΔΣ της ΚΕΔΕ, επίθεση κατά του κ. Οικονόμου εξαπολύει και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχος Πύλου Νεστορος και στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Ακούω τώρα τη Βουλή που μιλάει (σ.σ. ο υφυπουργός Οικονόμου) για το νομοσχέδιο. Τι να πω. Ότι λέει στη Βουλή είναι απέναντι από αυτά που ζητάμε εμείς ως ΚΕΔΕ. Έχει δίκιο ο Γιάννης (Δημητριάδης)». 
Ωστόσο, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι στηρίζει με κάθε τρόπο τον υφυπουργό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη 25/11 στη Βουλή είχε τονίσει για το ν/σ, του οποίου την απόσυρση ζητά η ΚΕΔΕ: «Ακολουθεί τις αμέσως επόμενες βδομάδες το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά χρόνια προβλήματα, όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων. Είναι, πιστεύω, ένα νομοσχέδιο το οποίο συνδυάζει την ισόρροπη ανάπτυξη, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον».

Σύμβουλος της Lamda Development για το Ελληνικό.
Ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου είναι ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Έχει, μάλιστα, και παρελθόν. Τον περασμένο Ιούλιο είχε αποκαλυφθεί ότι ήταν σύμβουλος της Lamda Development στις διαπραγματεύσεις που η εταιρία έκανε με την Πολιτεία για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού.
Τότε, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος σε δήλωσή του είχε παραδεχθεί τη «συνεργασία του με τη ΛΑΜΔΑ που ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού)». Και είχε προσθέσει ότι: «Όσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν».

Το νόμιμο και το ηθικό.
Παρόμοιοι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είναι οι ισχυρισμοί του κ. Οικονόμου και στο θέμα της θεσμοθέτησης βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.), στο οποίο καταγγέλλεται ότι βρίσκεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού: Ότι έχει συμμετάσχει στη σύνταξη των Μελετών για τις Π.Ο.Α.Υ. πριν αναλάβει την θέση του υφυπουργού και επομένως σήμερα δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για τον ίδιο, παρόλο που οι Υπηρεσίες των οποίων προΐσταται προωθούν προς θεσμοθέτηση τις εν λόγω Μελέτες (έλεγχος, δημόσια διαβούλευση, γνωμοδότηση Συμβουλίων του Υπουργείου, προώθηση για έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων), και, μάλιστα, κόντρα στην βούληση των τοπικών κοινωνιών!

3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιησουμε ότι η ώρα που θα πρέπει να διεκδικήσουμε λύση με πιο δυναμικό τρόπο είναι πιο κοντά. Πρόκειται περί εμπαιγμού από συντεταγμενα συμφέροντα. Με πολιτικές προσβάσεις ισχυροτατες. Χωρίς χρώμα. Απολύτως κανένα. Τα οποία στηρίζουν μεγάλες επενδύσεις στο χώρο. Όλο αυτό δεν τελείωσε ούτε και ξεκίνησε το βράδυ που ο Παπανδρέου έχασε την εξουσία. Όλα ήταν προαποφασισμενα. Και την κατάλληλη στιγμή έγινε το Τζακ ποτ.

    Μου θυμίζει όλο αυτό τον μάστορα τον Ούγγρο, τον ευρωβουλευτή. Που ήταν πολιτικά εναντίον των γκευ και της λοατκι κοινότητας, και στο Βέλγιο τον τσίμπησαν σε γκευ πάρτυ. Τι σου είναι ο άνθρωπος. Το συμπέρασμα; Όλοι τον κωλο τους κοιταζουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε 9:51
    Συμφωνώ απόλυτα.Καλή τύχη και επιτυχία στους αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να δούμε. Ελπίζω να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η αραπια έρχεται να επενδύσει τρελά λεφτά. Και επειδή ανάγκη τα έχει η χώρα καλό είναι να συνειδητοποιήσουν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να δοθεί άμεσα εναλλακτική βιώσιμη λύση. Περί αυτού πρόκειται. Στόχος των επενδύσεων δεν είναι αποκλειστικά το κέρδος. Είναι η αειφορια. Η απρόσκοπτη λειτουργία για χρόνια πολλά. Από εκεί θα έχουν και κέρδη και ευχαριστημένους καταναλωτές και συνεργασίες. Η ιστορία περί μεγιστοποιησης του κέρδους έχει παρέλθει προ πολλού υπό την έννοια που ξέραμε κάποτε. Ο Ελληνικός καπιταλισμός καλό είναι να ανοίξει τα μάτια του και να σταματήσει να κάνει κακό στην οικονομία. Ο δυτικός καπιταλισμός έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Εμείς κόψε ράψε αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που είναι και πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.