Θαν. Καββαδάς: «Η πρώτη μάχη κερδήθηκε: Καμία επέκταση ή ίδρυση νέας ιχθυοκαλλιέργειας σε Κάλαμο και Καστό».Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή Λευκάδας κ. Θανάση Καββαδά:
Να μην επεκταθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στην ζώνη Π9 του Καλάμου και του Καστού, αλλά και στην Π10 του Μύτικα στο πλαίσιο έγκρισης σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, εισηγήθηκε σήμερα επίσημα η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, απόφαση αναμενόμενη όπως είχε προαναγγείλει με δελτίο του ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στις 28/12/20, έπειτα και από τη νέα συνάντηση που είχε χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη της τις εισηγήσεις των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, αλλά και τις αντιρρήσεις των κατοίκων, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τα σχετικά χωροταξικά, απεφάνθη ότι στην περιοχή γύρω από τα δυο νησιά του Καλάμου και του Καστού, αλλά και στην περιοχή του Μύτικα, δεν θα πρέπει να επεκταθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες των 20 στρεμμάτων, καθώς, όπως αναφέρεται, αυτό ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και συνακόλουθα να επηρεάσει την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Καθοριστικό ρόλο στην εισήγηση έπαιξε η εμπεριστατωμένη ενημέρωση που έκανε ο Βουλευτής με τις επιστολές του στις 21/12 και στις 23/12/2020, αλλά και προφορικά, στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, επισημαίνοντας και επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στις διατάξεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, αλλά και των Ειδικών Χωροταξικών για τον Τουρισμό και τις Υδατοκαλλιέργειες, όπου προτάσσεται ρητά η ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής.
Επισημαίνεται ότι η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων έχει μεγάλη βαρύτητα στην οριστική απόφαση που θα ληφθεί στη συνέχεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Κερδίσαμε την πρώτη μεγάλη μάχη. Η επιμονή και οι τεκμηριωμένες αντιρρήσεις φορέων και κατοίκων, τις οποίες μετέφερα γραπτά και προφορικά κατά το προηγούμενο διάστημα στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έπιασαν τόπο. Με τις αποφάσεις, τα ψηφίσματα, αλλά και τα σχετικά χωροταξικά, δείξαμε ότι το σπάνιο φυσικό περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Καλάμου και του Καστού, από το οποίο εξαρτάται και η βασική οικονομική δραστηριότητα των νησιών αυτών, που είναι βέβαια ο τουρισμός.
Μένει ένα τελευταίο αποφασιστικό βήμα: Η συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη για το όλο ζήτημα, και έχω ζητήσει να παρευρεθώ σε αυτή τη συνεδρίαση ώστε, εφόσον παραστεί ανάγκη, να υπερασπιστώ και ενώπιον του ΚΕΣΥΠΟΘΑ τις απόψεις μας.
Ωστόσο η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων είναι καθοριστική. Περιέχει τεκμηριωμένες, τεχνοκρατικές απόψεις που υποδεικνύουν την ανάγκη εξαίρεσης του Καλάμου και του Καστού, αλλά και της περιοχής του Μύτικα από την επέκταση ή την ίδρυση νέων υδατοκαλλιεργειών. Θεωρώ ότι αυτή η εισήγηση δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί, ούτε να ανατραπεί, ωστόσο είμαστε εδώ, να δώσουμε και την τελική μάχη στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και να πάρουμε το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε».»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.