Η εποχή του SEIKO και του SFIKO και οι μπαγαπόντηδες.


Του Πάνου Ηλ. Χολή.
Πηγή: Facebook.

Τις προηγούμενες δεκαετίες ερχόντουσαν στα χωριά μας πλανόδιοι μικροπωλητές που πουλούσαν διάφορα μικροαντικείμενα, όπως τσατσάρες, σκουλαρίκια, βραχιόλια, ρολόγια κ.α. Επίσης εκείνες τις δεκαετίες στη μόδα ήταν τα ακριβά και πολύ καλά ρολόγια, SEIKO. Ήταν ακριβά και καλά, γι’ αυτό και ο πόθος του καθενός ήταν να αποκτήσει ένα από τη συγκεκριμένη μάρκα.
Εκείνη την εποχή στην αγορά είχαν βγει και κάποια άλλα ρολόγια που έμοιαζαν με τα SEIKO, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν ήταν ίδια, τα άγνωστα SFIKO.
Κάποιοι μικροπωλητές μεγάλοι μαλαγάνες, και μπαγαπόντηδες, στην προσπάθεια τους να ικανοποιήσουν το διακαή πόθο ίσως και το όνειρο των υποψήφιων πελατών τους για ένα SEIKO, με μεγάλη μαεστρία τους πουλούσαν το SFIKO για SEIKO, στη τιμή του SEIKO, γιατί αν παρατηρήσετε η διαφορά δεν ξεχωρίζει με γυμνό και πάντως όχι διακριτικό μάτι. Τα γράμματα διαφέρουν μόνο με μια λιγότερη γραμμή στο, Ε κάτι το οποίο δεν το παρατηρούσες εύκολα, αφού και ο πωλητής το έδειχνε επίτηδες από απόσταση και την τελευταία στιγμή!!!
Για να δείξει όμως τη μεγαλοψυχία του και τη γενναιοδωρία του άρχιζε τις μαλαγανιές του τύπου: «επειδή είσαι πελάτης τόσα χρόνια και σε συμπάθησα και γιατί θέλω να το φοράς και να με θυμάσαι…» και αλλά τέτοια τους έκανε τη χάρη να τους το δώσει μισή τιμή!!
Χαρά ο αγοραστής που επιτέλους πήρε το ρολόι που επιθυμούσε και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή και έπλεε στην ευτυχία!! Το φορούσε στο χέρι και καμάρωνε, σήκωνε και το μανίκι για να φαίνεται καλά από τους συγχωριανούς του, και ένιωθε ανεβασμένος στα μάτια τις κοινωνίας. Έως ότου μια μέρα κάποιος ποιο παρατηρητικός ανακάλυπτε την μαϊμουδιά και την απάτη και όλα κατέρρεαν.
Έκτοτε το ρολόι πετάχτηκε σε ένα συρτάρι ή σε μπαούλο, δεν ξαναφορέθηκε στο χέρι και ο αγοραστής περίμενε τη μέρα που θα ξαναερχότανε ο πωλητής στο χωριό, για να του τα ψάλει και να ζητήσει τα λεφτά του πίσω.
Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που του τη χάριζε, γιατί ο πωλητής κατάφερνε να τον πείσει και πάλι ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα της απάτης από την εταιρεία που τα πουλούσε!!!
Ηθικόν δίδαγμα: Να αναγνωρίζουμε τους μαλαγάνες και τους μπαγαπόντηδες και να τους αποφεύγουμε. Αν πέσουμε θύματα τους, όταν ξανασυναντηθούμε με το καλό…, γιατί σίγουρα οι δρόμοι μας θα ξανανταμώσουν, να τους θυμίζουμε την κοροϊδία και ανάλογα να τους τιμωρούμε!!!
Προσοχή. Τους μπαγαπόντηδες SFIKO αντί SEIKO τους συναντάμε στο δρόμο, αλλά και σε θέσεις εξουσίας!!!

5 σχόλια:

  1. Οι πιό επικίνδυνοι μπαγαπόντηδες
    είναι αυτοί που συναντάμε σε θέσεις
    εξουσίας.Επειδή οι Μαυρογιαλούροι
    είναι πολλοί,Μαύρο στούς Μαυρογιαλούρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα είναι θέμα παιδείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως και τα SFIKO ελβετικά ρολόγια ήταν, δυστυχώς δεν έχει πέσει στα χέρια μου κανένα να μπορέσω να αξιολογήσω την ποιότητά τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα SFIKO κυκλοφορούσαν χρονικά 1969-1973, μαζί με το SEIKO 5 . Το Νο 5 αναγράφοταν κάτω από το E και στο SFIKO έδειχνε αντί Ε το F λόγω ''χωροκατακτητικότητας'' του 5. Άλλη χειρότερη μαϊμού εκείνης της εποχής, ήταν και τα GEIKO. Στην ελάχιστη επαφή με το νερό, έμπαζε! Δώρο του θείου μου. Τό 'χε αγοράσει από ''ναυτικό''!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.