Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας: Τεράστιες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, μερικές δεκάδες μέτρα από την ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και των Εχινάδων.


Πράγματι είναι απορίας άξιο πως ο προτεινόμενος χωροταξικός σχεδιασμός της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, αγνοεί όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την συσσωρευμένη εμπειρία στον κλάδο και επιμένει να χωροθετεί τεράστιες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, μερικές δεκάδες μέτρα από την ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και των Εχινάδων.
Ενώ η παγκόσμια τάση στις υδατοκαλλιέργειες είναι η χωροθέτηση τους στην ανοικτή θάλασσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από την χώρα μας μέχρι τον Μάρτιο του 2021 να θεσμοθετήσει το «Θαλάσσιο Χωροταξικό Πλαίσιο» και να ληφθεί υπόψη η διάδραση/αλληλεπίδραση γης - θάλασσας, λαμβάνοντας για τον παράκτιο χώρο σοβαρά υπόψη την «Ολοκληρωμένη διαχείριση Παράκτιας Ζώνης» (ICZM), που αποτελεί «κοινοτικό κεκτημένο», εμείς προχωράμε σε ένα σχεδιασμό στην αντίθετη κατεύθυνση, με τις τοπικές κοινωνίες στο περιθώριο και με μοναδικούς συνομιλητές «επενδυτές» του κλάδου, που περιμένουν απλά να ανοίξει η κάνουλα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας για να «επενδύσουν», όχι για να παράξουν ένα ποιοτικό προϊόν, αλλά για να παράξουν υπεραξίες μετοχών, να γίνουν αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων και ο γνωστός κύκλος που μας έχει συνηθίσει πολλά χρόνια αυτός ο κλάδος, όπου αλλάζει ιδιοκτήτες και «επενδυτές», αφήνοντας πίσω του χρέη και κόκκινα δάνεια, τα οποία ξεπληρώνουν οι πολίτες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Κύπρος: Εγκατάσταση μονάδων 1,5+ χλμ. από τις ακτές.

Πολύ κοντά μας υπάρχει μία καλή πρακτική, ένα καλό παραγωγικό μοντέλο, το παράδειγμα των συμπατριωτών μας της Κύπρου, που έχει εξαιρετικά οφέλη και αποτελέσματα.
Η παρουσίαση έγινε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, επιστημονικό σύμβουλο του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα, στην πρόσφατη ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα.

Σε αυτό το παραγωγικό μοντέλο έχουμε:
  • Οι μονάδες έχουν εγκατασταθεί 1,5+ χλμ. από τις ακτές (και όχι κοντά στις ακτές, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα).
  • Έχουν ελάχιστη θνησιμότητα των ψαριών (σε αντίθεση με τις ελληνικές μονάδες εντατικής καλλιέργειας όπου η τα ποσοστά θνησιμότητας φτάνουν και το 40%).
  • Έχουν πιστοποίηση για τη μη-χρήση αντιβιοτικών (σε αντίθεση με την εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών που γίνεται στην πλειονότητα των μονάδων στην Ελλάδα).
  • Τα προϊόντα τους είναι περιζήτητα στις μεγάλες διεθνείς αγορές (σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας που πωλούνται από τις μεγάλες εταιρείες κάτω του κόστους).
Από τον Ιούνιο του 2019 έχει ξεκινήσει το έργο "Μελέτη Επάρκειας Εξελιγμένων Υλικών Ιχθυοκλωβών Ανοιχτής Θαλάσσης - Αριθμητική και Πειραματική Διερεύνηση σε Συνθήκες Πραγματικής Φόρτισης" (Open Sea Smart Materials Design Fish Cages, MATISSE) με διάρκεια 36 μηνών. Στο έργο συμμετέχουν πέντε εργαστήρια της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

DESIGN AND MODELING OF SUBMERSIBLE FISH CAGES WITH COPPER NETTING FOR OPEN OCEAN AQUACULTURE - MARINE 2013.

Στόχος του έργου MATISSE είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών ανοιχτής θαλάσσης. Η νέα τάση είναι η ιχθυο-βιομηχανία να στραφεί πλέον σε ιχθυοκαλλιέργειες ανοιχτής θαλάσσης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για αποσυμφόρηση των παράκτιων περιοχών, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών, μείωση της θνησιμότητας των ειδών, δυνατότητα αύξησης της παραγωγής, καθαρισμό των διχτυών μέσω φυσικών μέσων (λόγω των κυματισμών και των θαλάσσιων ρευμάτων), καθώς επίσης τη δυνατότητα εκτροφής μεγαλύτερου μεγέθους ιχθύων, όπως και νέων ειδών.
Θα κατασκευαστεί ένας πρότυπος ιχθυοκλωβός υπό κλίμακα, η υδροδυναμική συμπεριφορά του οποίου θα δοκιμαστεί πειραματικά. Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι διαθέσιμα για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και για όσες άλλες δείξουν ενδιαφέρον εκτός του συγκεκριμένου χώρου.
Η Ελληνική Πολιτεία που φέρει σήμερα αυτόν τον καταστροφικό στο πόδι σχεδιασμό των Π.Ο.Α.Υ. ανά την Ελλάδα, με ανυπολόγιστες και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις στο Περιβάλλον, με τα θέλω των ιχθυοκαλλιεργητών και μόνο, αυτά τα γνωρίζει;
Ως πότε θα συνεχίζει να στηρίζει ένα στρεβλό μοντέλο επιχειρείν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, στηριγμένο σε οικονομικές ενισχύσεις, με δάνεια, με χρέη, και αλλεπάλληλες χρεωκοπίες;

2 σχόλια:

  1. Α Γειά σου, αυτά δεν τα ξέρουν στο Υπουργείο ανάπτυξης? Που μιλάνε για ανάπτυξη και εξαγωγές με σκλάβους των 400 ευρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και στην Τουρκία το ίδιο γίνεται. Στην ανοικτή θάλασσα οι ιχθυοκαλλιέργειες μακριά από τις ακτές. Εδώ έχουμε επενδυτές της πλάκας που θέλουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις να έχουν τις μονάδες δίπλα στην ακτή να μπορούμε από την ακτή να ψαρεύουμε μέσα στα κλουβιά, να πετάμε πέτρα και να πέφτει μέσα. Όλα αυτά για να μην αναλάβουν το παραπάνω κόστος από τα ξένα χρήματα που λαμβάνουν ώστε να πάνε ανοικτά. Επιχειρηματίες να κερδίσω εγώ και οι άλλοι να καταστραφούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.