Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Εκπέμπει υγεία.


Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση.

  • Τα προβλήματα ανήκουν στο παρελθόν για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
  • Βελτίωση σε όλους του τομείς με πολλαπλά οφέλη.
  • «Κύμα» δωρεών, που δεν προέκυψε τυχαία.
  • Mόνο σοβαρό πρόβλημα του Νοσοκομείου η έλλειψη ακτινοδιαγνώστη.
Σε τίποτα δεν θυμίζει τα τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο Μεσολογγίου την εικόνα της αποσύνθεσης, που παρουσίαζε προ πενταετίας περίπου. Όπως το Νοσοκομείο Αγρινίου έτσι και το Νοσοκομείο Μεσολογγίου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας λειτουργούσε με κλινικές που δεν εφημέρευαν όλο το μήνα. Μάλιστα στο Μεσολόγγι από καιρού εις καιρόν επανέρχονταν τα σενάρια ακόμη και για οριστικό λουκέτο στο Νοσοκομείο.
Σήμερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς και του διοικητή της Νοσηλευτικής Μονάδας Πάνου Παπαδόπουλου, η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων έχει εξαλειφθεί. «Όταν ανάλαβα το Απρίλιο του 2017 η καρδιολογική κλινική είχε μόνο δύο γιατρούς στο δυναμικό της και εφημέρευε μόνο 11 μέρες το μήνα» θυμάται ο Πάνος Παπαδόπουλος μιλώντας στη «Σ» για τη σημερινή εικόνα του Νοσοκομείου.
Και προσθέτει: «Σήμερα οι κλινικές μας είναι καλά στελεχωμένες και μπορούμε να λειτουργούμε, όπως πρέπει και όπως αξίζει στους πολίτες της περιοχής παρέχοντάς του υπηρεσίες υγείας. Στην Καρδιολογική Κλινική, για παράδειγμα, έχουμε τέσσερις γιατρούς και έναν επικουρικό, ενώ και στην Παθολογική η στελέχωσή μας είναι πολύ καλή, καθώς το Νοσοκομείο διαθέτει έξι ειδικευμένους και οκτώ ειδικευόμενους, που εκτός από την κλινική καλύπτουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και τις κλινικές Covid για τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά».
Το μόνο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι έλλειψη ακτινοδιαγνώστη, για να λειτουργήσει τον ολοκαίνουργιο αξονικό τομογράφο. «Πιστεύω ότι αξιοποιήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τα προηγούμενα χρόνια τον αξονικό τομογράφο, που πήραμε από το παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου.
Βγήκαν πάνω από τα 4.000 αξονικές τομογραφίες στη διάρκεια της δικής μου θητείας, δαπανήσαμε περίπου 50.000 ευρώ για να τον επισκευάσουμε όταν χρειάστηκε και ταυτόχρονα, επειδή το μηχάνημα αυτό ήταν παλιό, το Νοσοκομείο εντάχθηκε σε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την προμήθεια ενός νέου αξονικού τομογράφου 16 τομών κόστους 350.000 ευρώ. Ο νέος αξονικός τομογράφος έχει εγκατασταθεί, έχει ήδη εκπαιδευτεί το παραϊατρικό προσωπικό (χειριστές, εμφανιστές), δυστυχώς όμως μας λείπει ο ακτινοδιαγνώστης» λέει ο Π. Παπαδόπουλος και εξηγεί όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για να καλυφθεί αυτό το κενό.
«Έχει εγκριθεί μια θέση επικουρικού, αλλά στις λίστες της 6ηΥΠΕ δεν υπάρχουν ακτινοδιαγνώστες. Πιστεύουμε όμως ότι με μια μόνιμη προκήρυξη θα καλυφθεί αυτό το κενό. Και για αυτό το λόγο λάβαμε απόφαση στο Δ.Σ. να μετατρέψουμε μια θέση Ψυχιατρικής σε θέση Ακτινοδιαγνωστικής. Αν αυτή η απόφαση είχε περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), στην προκήρυξη που έβγαλε τις προάλλες το Υπουργείο θα είχε προκηρυχθεί και αυτή η θέση» αναφέρει ο Π. Παπαδόπουλος και προσθέτει «πως αυτό είναι το μόνο σοβαρό πρόβλημα του Νοσοκομείου και το μόνο άγχος μας. Θα μας πάει λίγο πίσω το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Όμως πιστεύουμε ότι με την προκήρυξη μόνιμης θέσης θα υπάρξει ενδιαφέρον και το κενό θα καλυφθεί».
Προς το παρόν το Νοσοκομείο Μεσολογγίου θα περιμένει να καλυφθεί η θέση του αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε (κενό που προκύπτει λόγω συνταξιοδότησης), ενώ σύμφωνα με το Π. Παπαδόπουλο προσεχώς αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κρίσεις σε προκηρύξεις του προηγούμενου διαστήματος και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το νοσοκομείο, καθώς για τις μόνιμες θέσεις γυναικολόγου, καρδιολόγου, χειρουργού και νεφρολόγου υπήρξε ενδιαφέρον.

Σημαντική δουλειά από πολλές απόψεις.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το Νοσοκομείο Μεσολογγίου έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιδείξει μεγάλες προόδους σε τομείς που μπορεί να μην αφορούν άμεσα τον ασθενή, αλλά δημιουργούν έσοδα για το Νοσοκομείο και γρηγορότερες διαδικασίες σε προμήθειες κτλ πράγμα που βοηθά το Νοσοκομείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. «Αυξήσαμε πάρα πολύ την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε ποσοστά της τάξης του 180 και 200%. Από περίπου 5.000 έως 6.000 ευρώ, σήμερα το Νοσοκομείο παίρνει περίπου 20.000 το μήνα από τον ΕΟΠΥΥ» αναφέρει ο Π. Παπαδόπουλος και εξηγεί ότι αυτό επετεύχθη χάρις τη συνδρομή των ανθρώπων της πληροφορικής του Νοσοκομείου.
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι ότι πλέον οι διαγωνισμοί των προμηθειών του γίνονται από τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου χωρίς να υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπως γίνονταν στο παρελθόν. «Τα οφέλη είναι πολλαπλά» εξηγεί ο Π. Παπαδόπουλος καθώς «καταρχάς δεν είναι σωστό να φορτώνονται όλα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, έτσι κερδίζουμε σε χρόνους και σε διαφάνεια καθώς πάμε σε κανονικούς διαγωνισμούς με ανάρτηση στη «Διαύγεια» και όχι σε αναθέσεις και συνοπτικούς διαγωνισμούς. Οι διοικητές δεν πρέπει να είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο και να αναγκαζόμαστε να «τρέχουμε» με έκτακτες διαδικασίες. Στο Νοσοκομείο έχουμε ήδη ανοίξει 15 διαγωνισμούς και με μεγάλη διάρκεια, ώστε οι προμήθειες να γίνονται όπως πρέπει, στο χρόνο που πρέπει και με τον απαιτούμενο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα».
Τέλος ο Π. Παπαδόπουλος δεν κρύβει τη χαρά του για το γεγονός έχει ήδη κατατεθειμένο το Επιχειρησιακό του Σχέδιο για τα επόμενα χρόνια –πράγμα που αποτελεί και στοιχείο αξιολόγησης των διοικητών- κυρίως όμως γιατί αυτό καταρτίστηκε εκ των ένδον και όχι με προσφυγή σε ιδιώτη. «Καταρτίσαμε μια ομάδα έργου από ανθρώπους του νοσοκομείου, από διάφορες υπηρεσίες, που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα το Νοσοκομείο και έτσι έχουμε το πλάνο μας για τα επόμενα χρόνια» εξηγεί ο Π. Παπαδόπουλος.

Σημαντικός εξοπλισμός στο Νοσοκομείο. «Κύμα» δωρεών, που δεν προέκυψε τυχαία.
Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου καταφέρνει μάλιστα να ανανεώσει και να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του μέσα από προμήθειες που γίνονται από το Υπουργείο, την 6η ΥΠΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή σε συνεργασία με το Δήμο Μεσολογγίου. Ωστόσο ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού προκύπτει και από δωρεές μεγάλων Οργανισμών, ιδιωτών, εταιρειών κτλ. «Ανέκαθεν η τοπική κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη για το Νοσοκομείο και με διάθεση προσφοράς σε αυτό. Μέχρι σήμερα έχουμε δεχθεί περί τις 120 δωρεές από φυσικά πρόσωπα που προβαίνουν σε μια δωρεά στη μνήμη κάποιου οικείου τους, αλλά και από εταιρείες της περιοχής και μεγάλους Οργανισμούς. Σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι ζητήσαμε συνδρομή και βρήκαμε ανταπόκριση» ανέφερε ο Π. Παπαδόπουλος φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη δωρεά του ΑΔΜΗΕ και του κοινωνικού ιατρειού-φαρμακείου Σαλαμίνας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο με τη δωρεά του ΑΔΜΗΕ το Νοσοκομείο Μεσολογγίου εξοπλίστηκε με ένα κεντρικό σταθμό παρακολούθησης ασθενών με πέντε monitor, έναν ψηφιακό έγχρωμο υπερηχοτομογράφο για καρδιολογική χρήση και ένα φορητό ακτινολογικό μηχάνημα.

Από τη δωρεά του ΑΔΜΗΕ στο Νοσοκομείο.

Από τη δωρεά του ΑΔΜΗΕ στο Νοσοκομείο.

Αντίστοιχος όμως εξοπλισμός έρχεται στο Νοσοκομείο και από προμήθειες που γίνονται από το ίδιο το Νοσοκομείο ή το Υπουργείο. Επτά μηχανήματα 100.000 ευρώ θα προμηθευτεί το Νοσοκομείο μέσω του δικού του προϋπολογισμού, εξοπλισμός 155.000ευρώ θα έρθει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας, μέσω της 6ηΥΠΕ θα αγοραστεί εξοπλισμός 42.000 ευρώ και μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μηχανήματα αξίας 140.000 ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Οταν εχεις καλη ψυχη κ θεληση να προσφερεις τιμια στον τοπο σου αυτα πετυχαινεις.Ο Πανος εχει τεραστιες Διοικητικες ικανοτητες.Καλη προσπαθεια.Θοδ Γκουρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.