Το περιβαλλοντικό έγκλημα των ιχθυοτροφείων που έκλεισαν στην Ιθάκη. Έφυγαν και πίσω δεν κοίταξαν.


Κείμενο & φωτογραφίες: Γιώργος Λίλας.
Εκπαιδευτής καταδύσεων, μέλος της
επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ιθάκης.

Σε συνέχεια προηγούμενης πρόσφατης αναδημοσίευσης μας (δείτε εδώ), για την κατάσταση σε περιοχή της Ιθάκης, από την μονάδα της εταιρίας Ιχθυοτροφεία Ιθάκης Α.Ε. - Μακριά Πούντα, η οποία έκλεισε, αναδημοσιεύουμε σήμερα άλλο ένα κείμενο και φωτογραφίες από τον βυθό της περιοχής, όπως δημοσιεύτηκε από τον Γιώργο Λίλα.

----------------------------

Εικόνες από την κατάσταση του βυθού στα κλειστά, εδώ και 9 χρόνια, ιχθυοτροφεία Ιθάκης στη θέση Μακριά Πούντα.
Μετά τις φωτογραφίες των παραλιών, της επιφάνειας της θάλασσας και της χερσαίας έκτασης, έρχονται και οι υποβρύχιες φωτογραφίες ώστε να συμπληρώσουν το παζλ της απόλυτης καταστροφής της φύσης μιας όμορφης γωνιάς του νησιού μας.
Τόνοι πλαστικών σωλήνων βιομηχανικού τύπου από τα κλουβιά των ιχθυοκαλλιεργειών, πλαστικά δίχτυα, σχοινιά νάυλον, τσιμεντένια μπλόκια και σίδερα κάθε είδους κάνουν την εικόνα του βυθού τραγική και εντελώς ακατάλληλη για τον τουρισμό. Η ρύπανση της περιοχής έχει ήδη και θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα και τους κατοίκους της περιοχής.
Η Ποσειδωνία όλης της περιοχής έχει καταστραφεί με εξαίρεση κάποιες τούφες στα ρηχά και η αδυναμία του οικοσυστήματος να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, είναι εμφανέστατη.
Παρατηρώντας τις δορυφορικές φωτογραφίες του Google Earth, βλέπει κανείς ότι μεταξύ 2003 και 2007 απομακρύνθηκαν όλα τα μεταλλικά κλουβιά και έκτοτε υπήρχαν στη θάλασσα μόνο τα μεγάλα πλαστικά κλουβιά. Το ερώτημα είναι το που πήγαν τα μεταλλικά κλουβιά; Η απάντηση στις φωτογραφίες. Στον βυθό που αντιμετωπίζεται παραδοσιακά από τις ιχθυοκαλλιέργειες ως ο σκουπιδοντενεκές ή η χωματερή της μονάδας. Η λογική τους είναι ότι κανείς δε θα δει τον βυθό ποτέ, άρα ας τον ξεσκίσουμε. Κάποια κλουβιά τεμαχίστηκαν και τοποθετήθηκαν στον μόλο και από εκεί έχουν σκορπιστεί σε όλο το νησί ως αυτοσχέδιοι μόλοι. Τα υπόλοιπα είναι προφανώς υποβρυχίως.
Σε φωτογραφία του 2003 μετρήσαμε 100 σχεδόν κλουβιά και μας έκανε να απορούμε τι γίνεται σε μεγαλύτερα βάθη γύρω από τη μονάδα. Αλλά δε βαριέσαι, ποιος θα δει τι γίνεται κάτω στα 50-150 μέτρα βάθος.
Το κάθε επαγγελματικό σκάφος οφείλει μια φορά τα 2 χρόνια να περνάει από έλεγχο για ανανέωση της άδειας του και αν κάτι δεν είναι όπως πρέπει τότε δεν ανανεώνεται η άδεια εάν δεν το τακτοποιήσεις. Άρα δε μπορείς να δουλέψεις. Γιατί και στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες δεν γίνονται επιθεωρήσεις από ανεξάρτητους δύτες κάθε 1-2 χρόνια και αν παρατηρηθεί ρύπανση, να αναστέλλεται η λειτουργία τους μέχρι να επαναφέρουν το περιβάλλον στην κατάσταση που τους παραχωρήθηκε; Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι ποιότητας του βυθού και του νερού τριγύρω από τις μονάδες;
Προτείνω σε όλους τους συναδέλφους δύτες και στους ψαροντουφεκάδες να τραβήξουν και να δημοσιοποιήσουν παρόμοιες εικόνες αν αντιληφθούν περιπτώσεις ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή ιχθυοκαλλιεργειών σε λειτουργία ή σε κλειστές μονάδες. Ξέρω ότι είναι παράνομο να καταδύεται κάποιος σε εν ενεργεία μονάδα, αλλά μόνο εάν βγουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπως αυτές που ανεβάζω σήμερα, ίσως αναγκαστούν οι ιχθυοκαλλιέργειες να υπόκεινται σε ανεξάρτητους και συχνούς ελέγχους.














































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.