Ο Κωστής Παλαμάς στον φυσικό του χώρο. Η νέα προτομή του κοσμεί το Μουσείο Άλατος.


Πραγματικά ένας πολύ σημαντικός νέος πόλος πολιτισμού για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, σε επίπεδο νομού αλλά και Πανελλαδικά, είναι το Μουσείο Άλατος στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, που είναι το πρώτο ανάλογο θεματικό Μουσείο στην Ελλάδα, το οποίο διαθέτει και ψηφιακή παρουσία, με μία άκρως λειτουργική και φιλική προς τον χρήστη ιστοσελίδα www.saltmuseum.gr
Όλα τα παραπάνω είναι δημιουργία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», έργα ανθρώπων ξεχωριστά, με κίνητρο την πραγματική και αγνή αγάπη για τον τόπο και με πνεύμα εθελοντισμού και γνήσιας προσφοράς.
Η σημερινή μας ενημέρωση για το Μουσείο Άλατος, αφορά την αποκάλυψη στον χώρο προτομής του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά. Τις λεπτομέρειες μας δίνει το σχετικό δελτίο τύπου της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ».

-------------------------

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ
Η νέα προτομή του κοσμεί το Μουσείο Άλατος.

Την σημειολογική ημερομηνία της 27ης Φεβρουαρίου, επέτειο του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, επέλεξε η «Διέξοδος» για να πραγματοποιήσει συμβολικά τα αποκαλυπτήρια μιας νέας προτομής του που στήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου.
Έτσι από την ημέρα αυτή το Μουσείο δεν βρίσκεται μόνο στην αγκαλιά του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην αγκαλιά του πνεύματος αφού αξιοποίησε με τον πιο όμορφο τρόπο ένα εξαίσιο δώρο που του προσφέρθηκε.
Το ζεύγος Κίμωνα - Μαρίας Κοκοσούλα και Βασιλική Κοκοσούλα δώρισαν στη μνήμη του μεσολογγίτη λόγιου αδελφού και θείου τους Γεωργίου Κοκοσούλα την προτομή του μεγάλου μας ποιητή.
Πρόκειται για ένα έργο τέχνης από πεντελικό μάρμαρο δημιούργημα του καθηγητή γλυπτικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιώργου Καλακαλλά που παρέμεινε επί μία δεκαπενταετία «φιλοξενούμενο» στον ασφυκτικό χώρο του κήπου της οικογένειας των δωρητών.
«Σήμερα ο ποιητής, δήλωσε ο κ. Κίμων Κοκοσούλας, επιτέλους βρήκε τον φυσικό του χώρο, εδώ στην Τουρλίδα για να αγναντεύει τόσο “τη θάλασσα την ρηχή και την ήμερη” όσο και “το καθάριο κρούσταλο και το χιονάτο αλάτι”».
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, που ήταν περιτυλιγμένη από την σημαία του Δήμου της Ιερής Πόλης, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος και ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης, παρουσία των δωρητών και μόλις εννέα (λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας) προσκεκλημένων συμβούλων που αντιπροσώπευαν όλες τις δημοτικές παρατάξεις.







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.