Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα εμβολιαστικού ελέγχου.


Αστακός, 2/3/2021
Αρ. Πρωτ.: 80
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Ν.Π.I.Δ. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Τα εμβόλια, αποτελούν το κατεξοχήν μέτρο πρωτογενούς πρόληψης και τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας έναντι θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων όπως, ερυθρά, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.α.
Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα στην προστασία και προάσπιση της δημόσιας υγείας. Αποτελεί πράξη υψηλής ατομικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής προσφοράς καθώς επιφέρει ανεκτίμητα οφέλη στον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο. Και τούτο γιατί θωρακίζουν υγειονομικά τον πληθυσμό αλλά και έχουν οδηγήσει στην εξάλειψη μεταδοτικών νοσημάτων που ταλαιπώρησαν παλιότερες γενιές.
Συγκεκριμένα μέσω της Ανοσίας Κοινότητας, η οποία επιτυγχάνεται με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όλων των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού, παρέχεται εμμέσως προστασία και στο μη εμβολιασμένο πληθυσμό λόγω ″χαμηλότερης κυκλοφορίας″ των παθογόνων εν μέσω υγιών ατόμων του πληθυσμού.
Για το λόγο αυτό, αναδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική η ανάγκη ανάπτυξης συστήματος καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ειδικά σε συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Η καταγραφή επιτρέπει τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων και παρέχει στοιχεία για την αποτίμηση του οφέλους του εμβολιαστικού προγράμματος.
Σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την προαγωγή υγείας του μαθητικού πληθυσμού του Δήμου μας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου με την πρωτοβουλία και την συνεργασία της Άμισθης Συμβούλου Υγείας Δρ. Σακουφάκη Μαρίας, πραγματοποίησε σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας έλεγχο εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών.
Λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών της χώρα μας, ο εμβολιαστικός έλεγχος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η πλειοψηφία των παιδιών ήταν πλήρως εμβολιασμένα σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.
Όσα παιδιά είχαν κάποια ξεχασμένη δόση ή κάποιο ξεχασμένο εμβόλιο παραπέμφθηκαν στα Κέντρα Υγείας του Δήμου μας για την συνταγογράφηση και την διενέργεια των εμβολίων. Για όσα παιδιά αδυνατούν να έχουν πρόσβαση, λόγω διαφόρων συνθηκών, θα επιληφθεί η ΚΕΔΗΞ. Επιπλέον τονίστηκαν και κατεγράφησαν οι ανάγκες των επαναληπτικών δόσεων καθώς και τα εμβόλια που απαιτούνται στις ηλικίες από 11 ετών και άνω.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (και την ελπίδα ότι οι υγειονομικές συνθήκες θα το επιτρέψουν) ο εμβολιαστικός έλεγχος θα επεκταθεί στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα σχεδιαστεί ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 11 ετών και άνω.
Για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Διευθυντές και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων για την άψογη συνεργασία τους. Ιδιαίτερα δε, τους γονείς και τους μαθητές για την πρόθυμη και συνειδητή συμμετοχή τους και κυρίως για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.
Το ΔΣ της ΚΕΔΗΞ, απευθύνει τις ευχαριστίες του στην κα Σακουφάκη Μαρία, καθώς και την υπάλληλο του ΒΣΣ κα Χριστάκη Βασιλική, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος.
Η συνεχής ενημέρωση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την αξία και τα οφέλη του εμβολιασμού, ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας γύρω από τα εμβόλια και την πρόληψη. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ατομική και δημόσια υγεία, δημιουργούνται αναχώματα στα όποια μηνύματα δυσπιστίας έναντι του εμβολιασμού (ιδιαιτέρως τώρα στην συγκυρία της πανδημίας) και παράλληλα χτίζεται ένα "ανοσιακό τείχος" ενάντια σε επικίνδυνους λοιμογόνους παράγοντες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.