Δελτίο τύπου Επιτροπής Αγώνα, σχετικά με την συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για την νομιμοποίηση χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.


Ημερομηνία, 28.4.2021
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ
ΠΟΑΥ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Σχετικά με την συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για την νομιμοποίηση χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.

Παρακολουθώντας μέσα από την ζωντανή μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, που έγινε στις 23 Απριλίου, το θέμα για την νομιμοποίηση χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, θέλουμε να κοινολογήσουμε στους πολίτες τα εξής:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2020, με την ομόφωνη απόφαση του 87/2020 τάχθηκε κατά της σχεδιαζόμενης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και από την Επιτροπή Διαβούλευσης, με βάση αυτή την απόφαση, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα με σκοπό να εμποδίσει αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη για τον τόπο.
Μέχρι τώρα από τον Αύγουστο του 2020, που η Π.Ο.Α.Υ. βρίσκεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α) για μία γνωμοδότηση, για να ακολουθήσουν 2 υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών, έχουμε καταφέρει την υπόθεση να την κρατήσουμε στάσιμη εκεί, ενώ άλλες Π.Ο.Α.Υ. προχώρησαν (Κεφαλονιάς) κάνοντας σαφές με τα επιχειρήματα μας προς κάθε κατεύθυνση, με την δημιουργία και την στήριξη του Πανελλήνιου Συντονιστικού των Δήμων, της υψηλού επιπέδου Νομικής και Επιστημονικής μας ομάδας, ότι η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) της Π.Ο.Α.Υ. πάσχει πολλαπλώς και έχει σοβαρά ζητήματα, που θα την καταστήσουν ευθύς αμέσως άκυρη, αν τυχόν προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
2. Λυπούμαστε που ορισμένα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μειοψηφώντας (Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση), για προσωπικές και μόνο σκοπιμότητες, άκρατου καιροσκοπισμού και λαϊκισμού, δεν στέκονται στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και δεν μπαίνουν στη βάσανο να μελετήσουν και κατανοήσουν τι είναι αυτό για το οποίο καλούνται να ψηφίσουν. Πραγματικά αμφιβάλλουμε αν κάποιος από αυτούς τους 9 δημοτικούς συμβούλους που έδωσαν θετική ψήφο για τη δήθεν νομιμοποίηση μίας ράμπας, η οποία ήταν στην πραγματικότητα μία οριστική μελέτη που περιελάμβανε σημαντικό κομμάτι της Σ.Μ.Π.Ε της Π.Ο.Α.Υ, έκανε τον κόπο να μελετήσει ουσιαστικά τι είναι αυτό για το οποίο ψήφισε ναι, και αυτό δεν περιποιεί τιμή για δημοτικούς συμβούλους που οφείλουν να γνωρίζουν τι ψηφίζουν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κλήθηκε απλώς να ψηφίσει ευνοϊκά στην νομιμοποίηση παρανομιών μίας εγκατάστασης με βάση μία ευχέρεια που η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει (όπως με σκοπιμότητα παρουσιάστηκε), για το οποίο δεν θα υπήρχε αντίρρηση. Στην πραγματικότητα η Κτηματική Υπηρεσία, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για το περιεχόμενο μιας οριστικής μελέτης που στις σελίδες της περιέχει φανερές ανακρίβειες και στοιχεία όπως ακριβώς τα ίδια αναφέρονται και στην μελέτη της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας. Μιας μελέτης την οποία οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν να μην υλοποιηθεί με την απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου και η Επιτροπή Αγώνα επί της Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ θα προσφύγει στο ΣτΕ, για αυτά ακριβώς τα καταφανώς ανακριβή στοιχεία, όταν και αν αυτή η Σ.Μ.Π.Ε. πάρει Προεδρικό Διάταγμα.
Δηλαδή για να το εξηγήσουμε καλύτερα, ήρθε προς θετική γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω της αφορμής νομιμοποιήσεων κάποιων παράνομων εγκαταστάσεων, αυτούσιο κομμάτι της Σ.Μ.Π.Ε της Π.Ο.Α.Υ, στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση του 87/2020 δήλωσε την αντίθεση του.
Αυτοί λοιπόν που γνωμοδότησαν θετικά, αναίρεσαν τον εαυτό τους και ψήφισαν στην πραγματικότητα θετικά σε στοιχεία της Π.Ο.Α.Υ., που με σκοπιμότητα ήρθαν μέσω αυτής της οδού- της νομιμοποίησης εγκαταστάσεων - στο Δημοτικό Συμβούλιο και εφιστούμε την προσοχή όλων, γιατί θα έρθουν και άλλες τέτοιες παρόμοιες περιπτώσεις. Δηλαδή προσπάθειες να περάσει η Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τμήματα.
Ας απολογηθούν στους πολίτες λοιπόν για τα ανακριβή στοιχεία της μελέτης που ψήφισαν ότι είναι σωστά και συμφωνούν, που τα καταλαβαίνουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά, τα παρέβλεψαν οι «ευαίσθητοι» δημοτικοί σύμβουλοι, οι αυτοανακηρυγμένοι δήθεν προστάτες των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες – την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν συνταχθεί με επίσημη ανακοίνωση τους με την Επιτροπή Αγώνα
3. Η Επιτροπή Αγώνα έχει καθορίσει από την αρχή και με δελτία τύπου καθαρά και ξάστερα ότι δεν στρέφεται κατά των υπαρχουσών μονάδων και των εργαζομένων σε αυτές, αλλά όλες οι ενέργειες της είναι προς υπεράσπιση του θέματος να μην προχωρήσει η υλοποίηση της προτεινόμενης Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας των 41.000 στρεμμάτων.
4. Όσον αφορά στην μοναδική αναφορά/επίθεση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της Επιτροπής Αγώνα - ότι δήθεν η Επιτροπή έκανε γαργάρα τις δύο τελευταίες αναμισθώσεις μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και στενοχωρήθηκε πολύ - η Επιτροπή Αγώνα απαντά ότι έχει κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται και γι αυτό όταν θα έχουμε ανακοινώσιμες εξελίξεις, θα ενημερωθούν στην ώρα τους όλοι οι συνδημότες μας.
5. Δίνουμε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη και στους 9 συμβούλους της Συμπολίτευσης, που κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται και έμειναν σταθεροί στην απόφαση 87/2020. Το ίδιο και στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρη Κομπλίτση και στην παράταξη με τους 2 συμβούλους.
Για τους 9 συμβούλους (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) που ψήφισαν θετικά, τους παραδίδουμε στην κρίση της κοινωνίας και αν δεν ήξεραν, τώρα ξέρουν. Συμμετείχαν άθελα ή ηθελημένα σε μία προσπάθεια να ρίξουν το κάστρο από μέσα, αλλά το κάστρο δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η ίδια η κοινωνία και αυτό δεν το έχουν καταλάβει. Όπως προείπαμε λοιπόν τους παραδίδουμε στην κρίση της.
Αν πέρναγε αυτή η γνωμοδότηση θετικά, η Επιτροπή Αγώνα την άλλη ημέρα δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, μιας και ουσιαστικά θα κατέπεφτε η απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ. Φυσικά να μην σπεύσουν να χαρούν κάποιοι. Επειδή η κοινωνία του Ξηρομέρου δεν το θέλει αυτό το σχέδιο, η Επιτροπή Αγώνα θα δημιουργείτο ξανά, όχι τώρα μέσα από την απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά απ’ ευθείας με εντολή της τοπικής κοινωνίας και ο αγώνας θα συνεχιζόταν όπως και σήμερα, αμείωτα και δυναμικά.
6. Μετά την επιτυχημένη τελευταία διαμαρτυρία που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα σε Βελά, Κάλαμο και Καστό, ο αγώνας θα κλιμακωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για απόσυρση του συγκεκριμένου καταστροφικού σχεδιασμού της Π.Ο.Α.Υ.
Μένουμε σταθεροί και πιστοί στο στόχο που έθεσε η απόφαση 87/17-08-2020 του Δημοτικού Συμβουλίου και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, υπηρετώντας τα συμφέροντα του τόπου μας και της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας και μόνο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ
Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

3 σχόλια:

  1. Καθαρή, σωστή και πάγια είναι η θέση της Επιτροπής Αγώνα. Και εκφράζει όλους εκείνους που ανυστερόβουλα αγαπούν τον τόπο τους και ανησυχούν για την μετατροπή του σε υπόνομο ιχθυοαποβλήτων, που θα τον κάνει κυριολεκτικά ακατοίκητο.Και οι εννιά της ετερόκλητης μειοψηφίας, ασφαλώς ήξεραν ότι έδιναν θετική ψήφο σε μια μελέτη που αποτελεί νάρκη στον αγώνα να αποτραπεί η καταστροφή του τόπου μας. Και ξέρουν ότι είναι για γέλια η δικαιολογία τους ότι ότι τάχα ψήφισαν για τη νομιμοποίηση ράμπας, όπως και η εικόνα να διαγκωνίζονται μεταξύ τους στο ποιος είναι πιο πιστός φίλος επιχειρηματία της περιοχής που τον αφορά η μελέτη. Τυφλή αντιπολίτευση και ιδιοτελείς συμπεριφορές προθύμων, σε βάρος του τόπου μας και του μέλλοντος ιδίως των νέων της περιοχής μας. Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προχωρατε στον στοχο να εξαιρεθει το παρακτιο μετωπο απο ποαυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΑΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ. Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ.
    ΗΔΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.