Η αντικοινωνική συμπεριφορά του πετάγματος σκουπιδιών παράπλευρα στους δρόμους, στους κοινόχρηστους χώρους, στις παραλίες και στην θάλασσα.


Πραγματικά μας είναι πολύ δύσκολο και πολύ ακατανόητο να μπορέσουμε να εξηγήσουμε την αντικοινωνική συμπεριφορά, κάποιων πολλών απ' ότι φαίνεται συμπολιτών μας, του ανεξέλεγκτου πετάγματος σκουπιδιών στους παράπλευρους δρόμους, στους κοινόχρηστους χώρους, στην παραλία και στην θάλασσα.
Πλαστικά μπουκάλια από εμφιαλωμένα νερά κυρίως και αναψυκτικά δευτερευόντως, αλουμινένια κουτάκια, πολλά πλαστικά ποτήρια καφέ, χαρτιά κ.α., πλαστικές σακούλες, πεταγμένα δεξιά και αριστερά στους δρόμους, σε κοινόχρηστους χώρους, σε παραλίες, πεταγμένα μέσα στο Πέλαγος, δυστυχώς από εμάς τους ίδιους που δεν σεβόμαστε τον τόπο που κατοικούμε μόνιμα ή βρισκόμαστε ως περαστικοί ή επισκέπτες.
Υπάρχει ο Δήμος που μαζεύει και κάποιοι εθελοντές που αθόρυβα κάνουν το ίδιο, αλλά με κοινή λογική δεν γίνεται ένας Δήμος με τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών του να τρέχει πίσω από τον καθένα μας και να μαζεύει τα αποτελέσματα της αντικοινωνικής συμπεριφοράς μας, πολύ δε περισσότερο τώρα που ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά πολύ.
Για την θάλασσα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, με τα σκουπίδια να ξεβράζονται στις ακτές και να δημιουργούν μία πολύ άσχημη εικόνα.
Ελπίδα μας γράφοντας αυτό το μικρό πόνημα είναι, έστω και 1 από τους 10 που κάνει αυτό, να ευαισθητοποιηθεί, να σκεφτεί και να το δει αλλιώς... και φυσικά δικαιώνεται η φράση ότι όλα είναι θέμα Παιδείας.

6 σχόλια:

  1. Σε μια οργανωμένη κοινότητα και σε οποιαδήποτε κοινότητα πολιτών ενος δήμου, δέν μπορεί να λεμε ότι η καθαριότητα επαφίεται στην ελεύθερη συνείδηση ή συμπεροφορά του καθενός μας.
    άμα ηταν έτσι και μακάρι να ήταν έτσι, δεν θα υπήρχαν και οι νόμοι μιας κοινοτητας πολιτών γενικοτερα.
    Επομενως καλό ειναι να εχουμε αυξημενη υπευθυνοτητα αλλά θα πρεπει παράλληλα να υπάρχει και μια δημοτική ρύθμιση που θα αναφέρει με σαφηνεια ότι, όσοι ενδεχομενως απο εμας τους δημοτες πεταμε τα ογκωδη αντικειμενα όποτε νομίζουμε και όποια μερα της εβδομαδας νομιζουμε κατα την κριση του καθενος μας,
    σε αυτη την πιθανοτητα να εφαρμοζρται και η αντιστοιχη χρηματκή ποινή ή προστιμο απο τον δημο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διάφορα πράγματα που γίνοντσι απ' όλους μας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ο καθένας μας,
    είναι περισσότερο θέμα συνήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τοποθετηθούν παντού πινακίδες
    με θέμα την καθαριότητα, μη τυχόν και΄
    ευαισθητοποιηθούν κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασφαλώς και είναι θέμα παιδείας. Γι αυτό ο Δήμος πέρα από την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας, χρειάζεται να απευθυνθεί στους κατοίκους με διάφορες καμπάνιες για τους κανόνες συγκέντρωσης και συγκομιδής των σκουπιδιών, των κλαδιών και των ογκοδων αντικειμένων. Τον καθαρισμό των οικοπέδων εντός των κατοικημένων περιοχών και κυρίως των εγκατελειμενων από τους ιδιοκτήτες. Επίσης να ξεκινήσει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση από τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του σχολείου, όπου θα διδαχτεί η αξία της ανακύκλωσης, η καθαριότητα των ακτών, των κοινόχρηστων χώρων και ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Σ' αυτή την προσπάθεια να γίνουν αρωγοί και οι τοπικοί σύλλογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιώ ως Νομικός που είσαι.
      και γιατί να μήν ποινικοποιηθεί η ενδεχόμενη αντι/περιβαλλοντική μας συμπεριφορά ας πούμε με δημοτικά χρηματικά πρόστιμα ?

      Διαγραφή
    2. Πρώτα όμως ο κόσμος πρέπει να μάθει πόσο σημαντική είναι για τη ζωή η προστασία του περιβάλλοντος και με ποιο τρόπο το προστατεύουμε. Να γίνουν εκδηλώσεις με αυτά τα θέματα να ευαισθητοποιηθουν όλοι και τότε αν δε συμμορφωνόμαστε να δούμε και τα πρόστιμα. Συμφωνώ ότι είναι χρήσιμο να μπουν πινακίδες στις ακτές και στους κοινόχρηστους χώρους που να λένε: Διατηρούμε τους χώρος καθαρούς, αγαπάμε τον τόπο μας, προστατεύουμε το περιβάλλον.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.