Ο Ναός της «Αρτέμιδας Επικρατείας» των Αλυζαίων Ακαρνάνων.


Πηγή: Σελίδα Facebook
''ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΛΥΖΙΑΣ''.
Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού (21 Μαΐου). Οι «Φίλοι Μνημείων Αλυζίας» στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού με εικόνες από τον Ναό της «Αρτέμιδας Επικρατείας» των Αλυζαίων Ακαρνάνων, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τη σπουδαιότητα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των θησαυρών που έμειναν ως παρακαταθήκη.
Η ανάδειξη της ιστορικότητας του αρχαιολογικού χώρου στο Δρυμώνα Αρχοντοχωρίου, που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., πραγματοποιήθηκε από την ΙΣΤ ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 1992.
Σήμερα επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η αυτόνομη και ασφαλής πρόσβασής του, καθώς και η οργανωμένη επισκεψιμότητά του.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.
Στους πρόποδες του Μεγανόρους και στην περιοχή «Δρυμώνας Αρχοντοχωρίου» υπήρχε στα αρχαία χρόνια ένα μικρό ιερό αφιερωμένο στη Θεά Άρτεμης Επικρατείας. Η ίδρυση του ιερού χρονολογείται στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Το ιερό ήταν μικρό γιατί λειτουργούσε, πιθανόν, ως παράρτημα του μεγάλου ιερού της πόλης.
Στον περίβολο, αλλά και στον υπόγειο αποθέτη του ναού, βρέθηκαν εκατοντάδες αφιερώματα τα οποία σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Μουσείου Πατρών (και κάποια στα σπίτια πλουσίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό).
Από τις ανασκαφές που έγιναν το 1992/93 από την ομάδα του αρχαιολόγου κ. Λάζαρου Κολώνα (Ι. Μόσχος, κ.ά.), βρέθηκαν στους αποθηκευτικούς χώρους του ιερού αγάλματα της θεάς Άρτεμης, καθώς και άλλα αφιερώματα γυναικών, μιας και τη λατρεία της την ασκούσαν κυρίως γυναίκες (η Άρτεμης ήταν Θεά του κυνηγιού, προστάτης της αγνότητας των κοριτσιών και αγοριών, και των λεχώνων).
Εξέχουσα θέση στο ιερό είχαν οι κοπέλες Καρυάτιδες (παρεκτρέπουσες) οι οποίες χόρευαν ένα λατρευτικό χορό προς τιμή της Άρτεμης.
Σήμερα στον τόπο αυτό υπάρχουν υπολείμματα του ιερού, του ανασκαφέντος αποθέτη, και κατά μήκος του ιερού και δίπλα από το σπήλαιο υπολείμματα ξενώνων των οικημάτων που φιλοξενούσαν τους πιστούς, κυρίως νησιώτες, κατά τις γιορτινές της μέρες.

* Οι φωτογραφίες είναι από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αρχαία Αλυζία», της «Ένωσης Αλυζίων Αθήνας».






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.