Απαντήσεις του συμπατριώτη μας Κώστα Μακρυγεώργου, σε σχόλιο για την πρόσφατη επιστολή των Καπεταναίων που παρουσίασε. Πρόταση για ανοικτό διάλογο για το θέμα του Βαρνακιώτη.


Πάτρα 24.5.2021
Του Κώστα Μακρυγεώργου.

Προς
Τον Ανώνυμο...
(σχόλιο της 17ης Μαΐου 2021-11:24 μ.μ.)
Αναφέρεται εδώ

Φίλε..... ανώνυμε, δυστυχώς και μου στέρησες την ευκαιρία και τη χαρά να σε προσφωνήσω κι εγώ με το βαφτιστικό σου.
Η σκληρή κριτική με γοητεύει. Απεναντίας με απογοητεύει και με εξοργίζει ο φαρισαϊσμός και το ψεύδος.
Αν οι καπεταναίοι ήταν γνωστοί, ισχυροί ή ανίσχυροι, ομολογώ ότι δεν συνυπηρέτησα μαζί τους. Εδώ φαίνεται, μία αρμάδα από δεκαέξι (16) πλοία, που για την εποχή εκείνη, ήταν ισχυρότατη, να καταφθάνει στη Ναύπακτο και να ξεσηκώνει τη Δυτική Ρούμελη που «εκοιμάτο εισέτι». Ίσως ο Μιαούλης και ο Κανάρης να είχαν άλλη αποστολή. Εμείς ας ψάξουμε την αποστολή του δικού μας......... Όσο για τις ημερομηνίες, δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια ο στρατηγός «Εν μηνί Μαΐου» λέει.
Γιατί η έκδοση της προκήρυξης, 24 Μαΐου και όχι 26 Μαΐου που είναι η σωστή;
Όσον αφορά τις ακραίες και αναξιόπιστες υπερβολές των καπεταναίων, σου λέω ευθέως, ότι ήταν ψεύτικες. Και τούτο για να τον αναγκάσουν να ξυπνήσει και να σηκωθεί. Διότι, αλλιώς, πώς εξηγείται ίδια λόγια αυτών, να τα γράφει στην προκήρυξη και ο αρχιστράτηγος;
Φίλε μου.............. αυτό το ύφος του στρατιωτικού αναλυτή θα το ήθελα πιο ήπιο, πιο πράο και όχι τόσο αλαζονικό. Δεν ξέρω ποιος είσαι, αλλά όποιος και να' σαι, δεν ταιριάζει ούτε σε σένα, ούτε σε μένα. Ούτε τέτοια μαθήματα τουλάχιστον σε μένα. Διότι τα μαθήματα αυτά τα έχω πάρει προ πολλών χρόνων και μάλιστα από εκεί που έπρεπε. Ούτε δάσκαλος προς αναλφάβητο και ούτε συνταγματάρχης προς στρατιώτη.
Στο γράφημά σου αυτό, δεν μπόρεσα ακόμα να καταλάβω δύο πράγματα:
Πρώτον, τι δουλειά έχει ο Υψηλάντης με το Δραγατσάνι εδώ και δεύτερο, ποιος αδίκησε στην προκειμένη περίπτωση το στρατηγό;
Δεν μας είπατε τίποτα, φίλε ανώνυμε, για την αυθεντικότητα της επιστολής, που πολύ το περιμέναμε!
Όσο για το, αν πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον «κατάφωρα αδικημένο στρατηγό», σου λέω φίλε τα εξής:
Ως Ξηρομερίτες είμαστε περήφανοι για εκείνους του Ξηρομερίτες, που χωρίς την «δική των κεφαλή», όπως λέει και το δημοτικοφανές στιχούργημα, πολέμησαν σαν τα λιοντάρια σ' όλες τις μάχες που βρεθήκανε και σ' όλες τις πολιορκίες του Μεσολογγίου.
Είμαστε περήφανοι και θαυμαστές των θρυλικών Χασαπαίων ηρώων, που άλλοι τους έλεγαν αλήτες, επειδή εχθρευόταν τον «αδικημένο στρατηγό». Και τι άλλο μπορούσαν να κάμουν; Ήταν απ' τον ίδιο τόπο και ως φαίνεται, τον γνώριζαν καλύτερα από εμάς.
Είμαστε περήφανοι για τους Κουσουραίους, τους Βασιλακαίους, τους Παλιογιανναίους και σωρεία άλλων. Δεν είμαστε περήφανοι για τους άκαπνους και εκείνους που συμπολέμησαν με τους εχθρούς εναντίον της πατρίδας.
Είμαστε περήφανοι για τον θρυλικό ήρωα Γιάννη Σουλτάνη.....
Είμαστε περήφανοι για τον ηρωικότερο, τον εντιμότερο, τον ηθικότερο, τον Κωνσταντή Βέρρη, που με την παρουσίασή του παντού, φάνηκε το προδομένο Ξηρόμερο και δια στόματός του ακούστηκε η φωνή του, μέσα σ' εκείνες τις αξημέρωτες νύχτες του φρικτού θανατικού.
Δεν έλειψε από πουθενά, ούτε απ' τη μυθική έξοδο, ούτε απ' την Αράχοβα, ούτε απ' το Ναύπλιο, ούτε απ' τους Μύλους του Ναυπλίου (φρούραρχος). Δεν δέχτηκε την αποζημίωση του κράτους (αλικές θερμισίου κ.λπ), για την προσφορά του στον αγώνα.
Γι' αυτούς λοιπόν, είμαστε περήφανοι και για άλλους τέτοιους αμέτρητους και όχι για εκείνους που δεν έδωσαν σταγόνα αίματος στον ιερό αγώνα.
Επειδή όμως, γράφοντας ο ένας, απαντώντας ο άλλος και τανάπαλιν, δεν βρίσκομαι ούτε λύση, ούτε τέλος, κάνω την εξής πρόταση:
Να κάνουμε εντός του καλοκαιριού (Ιούλιο - Αύγουστο), μια δημόσια συζήτηση, ήρεμα και πολιτισμένα, πάνω στο θέμα αυτό, που ταλανίζει τόσα χρόνια τους κατοίκους του Ξηρομέρου, προεξάρχοντος του Βάρνακα και βεβαίως του πρώην Δήμου Αλυζίας.
Να μπορεί να λάβει μέρος όποιος θέλει, αφού πρώτα το δηλώσει, κομίζοντας και όποιες αυθεντικές αποδείξεις διαθέτει. Ο χρόνος δε, της ομιλίας του καθενός να είναι απεριόριστος.
Ο κόσμος έχει χωρισθεί σε δύο στρατόπεδα. Ειδικά στο χωριό του στρατηγού, το Βάρνακα, είχε οξυνθεί πάρα πολύ η κατάσταση, με αποτέλεσμα η προτομή αυτού να βρίσκεται σε ανεπίτρεπτη θέση στη Βόνιτσα.
Και καταλληλότερο μέρος για τη συζήτηση αυτή, έχω τη γνώμη, ότι είναι ο Μύτικας, που βρίσκεται κοντά στα λημέρια του Βαρνακιώτη κι διαθέτει θαυμάσιο χώρο.
Οργανώστε το εσείς που είστε νέοι, διότι η ηλικία μου εμένα δεν μου επιτρέπει τέτοιες κινήσεις. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως και όποτε εσείς αποφασίσετε.
Έτσι που το αρχικό «Φίλε Κώστα» να μη θεωρηθεί, ότι γράφτηκε κατ' ευφημισμό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.