Οι αλήθειες του Φιλόδημος για έργα και προμήθειες - Οι εντάξεις και οι δημοπρατήσεις - Σύγκριση με τις προτάσεις του Αντώνης Τρίτσης.


Με το σημερινό μας άρθρο, σας παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία για την πορεία του ΦιλόΔημος στο Δήμο Ξηρομέρου (Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ»),  από την πρώην και νυν Δημοτική Αρχή και σύγκριση με τις προτάσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα για το Αντώνης Τρίτσης από την νυν Δημοτική Αρχή.
Πριν προχωρήσουμε στην παράθεση των συγκεκριμένων και πλήρως τεκμηριωμένων στοιχείων, να πούμε ότι το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος ήταν μία τομή της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε το 2018.
Το πρόγραμμα είχε πολύ θετικό πρόσημο και την θετική κρίση όλων των Δημάρχων, μιας και έδινε πολύ εύκολα την δυνατότητα, με συμπλήρωση απλών τεχνικών δελτίων από τους Δήμους να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις και να ενταχθούν σε πολλαπλές δράσεις, αλλά κατόπιν θα έπρεπε να συνταχθούν μελέτες και τεύχη δημοπράτησης για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί.
Ήταν πραγματικά μία ανάσα και μία έμπρακτη γενναία στήριξη της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς όλους τους Δήμους της χώρας, που αγκομαχούσαν από την υποχρηματοδότηση και αυτό είναι η αλήθεια και θα πρέπει να λέγεται.
Από αρχές του 2020 ανακοινώθηκε ότι θα εκκινήσει το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ως συνέχεια του ΦιλόΔημος.

Παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων για τις εντάξεις και δημοπρατήσεις στις 8 προσκλήσεις του ΦιλόΔημος Ι και στις 11 προσκλήσεις του ΦιλόΔημος ΙΙ:

Διοίκηση κ. Γαλούνη.
Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων του Δήμου Ξηρομέρου, προϋπολογισμού 47.700,00 €.
Ένταξη επί της Δημοτικής Αρχής Γαλούνη στο Φιλόδημος ΙΙ στις 9 Ιουλίου 2018 (δείτε εδώ).
Το δημοπράτησε ο κ. Γαλούνης στις 5 Μαρτίου 2019 (δείτε εδώ).
Εκτελέστηκε από τη Δημοτική Αρχή Γαλούνη.

Προμήθεια – Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των Δήμων της χώρας, προϋπολογισμού 212.000,00 €.
Ένταξη επί της Δημοτικής Αρχής Γαλούνη στο ΦιλόΔημος ΙΙ στις 28 Αυγούστου 2018 (δείτε εδώ).
Δεν το δημοπράτησε ο κ. Γαλούνης, το δημοπράτησε ο κ. Τριανταφυλλάκης στις 21 Αυγούστου 2020 (δείτε εδώ).
Θα εκτελεστεί από την Δημοτική Αρχή Τριανταφυλλάκη.

Προμήθεια μηχανημάτων έργου του Δήμου Ξηρομέρου, προϋπολογισμού 175.000,00 €.
Ένταξη επί της Δημοτικής Αρχής Γαλούνη στο ΦιλόΔημος ΙΙ στις 27 Αυγούστου 2018 (δείτε εδώ).
Δεν το δημοπράτησε ο κ. Γαλούνης, το δημοπράτησε ο κ. Τριανταφυλλάκης στις 10 Δεκεμβρίου 2019 (δείτε εδώ).
Εκτελείται από την Δημοτική Αρχή Τριανταφυλλάκη.

Κατασκευή νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από πηγές Λάμπρα μέχρι αντλιοστάσιο Δ.Κ. Αστακού (Τμήμα από Χ.Θ.: 0+000 πηγές Λάμπρα έως Χ.Θ.: 3+880 αύλακας αρδευτικού), προϋπολογισμού 1.500.000,00 €.
Ένταξη επί της Δημοτικής Αρχής Γαλούνη στο ΦιλόΔημος Ι στις 29 Ιανουαρίου 2019 (δείτε εδώ).
Δεν το δημοπράτησε ο κ. Γαλούνης, το δημοπράτησε ο κ. Τριανταφυλλάκης στις 2 Ιανουαρίου 2020 (δείτε εδώ).
Εκτελείται από την Δημοτική Αρχή Τριανταφυλλάκη.

Αγροτική Οδοποιία Δ.Ε. Αλυζίας Δήμου Ξηρομέρου, προϋπολογισμού 595.000,00 €.
Ένταξη επί της Δημοτικής Αρχής Γαλούνη στο ΦιλόΔημος Ι στις 11 Απριλίου 2019 (δείτε εδώ).
Δεν το δημοπράτησε ο κ. Γαλούνης, το δημοπράτησε ο κ. Τριανταφυλλάκης στις 18 Δεκεμβρίου 2019 (δείτε εδώ).
Θα εκτελεστεί από την Δημοτική Αρχή Τριανταφυλλάκη.

Διοίκηση κ. Τριανταφυλλάκη.
Συνθετικός χλοοτάπητας γηπέδου Μύτικα και περίφραξη γηπέδου Κανδήλας, προϋπολογισμού 370.688,58 €:
Ένταξη επί Δημοτικής Αρχής Τριανταφυλλάκη στο Φιλόδημος ΙΙ στις 2 Δεκεμβρίου 2019 (δείτε εδώ).
Δημοπράτηση επί Δημοτικής Αρχή Τριανταφυλλάκη στις 20 Αυγούστου 2020 (δείτε εδώ).
Εκκρεμεί εκτέλεση. Εντός Καλοκαιριού ξεκινάνε οι εργασίες λένε οι πληροφορίες μας.

Προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, προϋπολογισμού 150.000 €:
Ένταξη επί Δημοτικής Αρχής Τριανταφυλλάκη στο Φιλόδημος ΙΙ στις 22 Νοεμβρίου 2019 (δείτε εδώ).
Δημοπράτηση επί Δημοτικής Αρχή Τριανταφυλλάκη στις 30 Ιουνίου 2020 (δείτε εδώ).
Εκκρεμεί η προμήθεια του σημαντικού αυτού μηχανήματος, εντός Καλοκαιριού λένε οι πληροφορίες μας.

Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ξηρομέρου, προϋπολογισμού 96.720,00 €:
Ένταξη επί Δημοτικής Αρχής Τριανταφυλλάκη στο Φιλόδημος ΙΙ στις 4 Μαρτίου 2020 (δείτε εδώ).
Εκκρεμεί η δημοπράτηση.

Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες, προϋπολογισμού 87.420,00 €:
Ένταξη επί Δημοτικής Αρχής Τριανταφυλλάκη στο Φιλόδημος ΙΙ στις 9 Μαρτίου 2020 (δείτε εδώ).
Εκκρεμεί η δημοπράτηση.

Σύνταξη/Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, προϋπολογισμού 418.850,17 €:
Ένταξη επί Δημοτικής Αρχής Τριανταφυλλάκη στο Φιλόδημος ΙΙ στις 2 Οκτωβρίου 2020 (δείτε εδώ).
Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Μεσολογγίου και την Τεχνική του Υπηρεσία, η οποία και θα δημοπρατήσει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
  • Ο κ. Γαλούνης στην θητεία του, στις συνολικά 19 προσκλήσεις του Φιλόδημος Ι και ΙΙ  «κατάφερε» να εντάξει μόνο 5 δράσεις συνολικού ποσού 2.529.700,00 € και δημοπράτησε μόνο ένα έργο από αυτά ύψους 47.700 €. Ένα ομολογουμένως πολύ φτωχό αποτέλεσμα.
  • Ο κ. Τριανταφυλλάκης ενέταξε στο Φιλόδημος ΙΙ 5 δράσεις συνολικού ποσού 1.123.678,75 € μέσα σε 4 μήνες, έως τις 31.12.2019 που το ΦιλόΔημος ήταν ανοικτό, γιατί μετά ήταν η μεταβατική περίοδος ετοιμασίας του Αντώνης Τρίτσης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δημοπράτησε όλες τις εντάξεις του κ. Γαλούνη στο ΦιλόΔημος και εκκρεμούν 2 δημοπρασίες από τις εντάξεις τις δικές του και 1 δημοπρασία από την Τεχνική Υπηρεσία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
  • Ο κ. Τριανταφυλλάκης κατέθεσε 10 ολοκληρωμένες προτάσεις για το Αντώνης Τρίτσης ύψους 11.009.114,73 €. σχεδόν σε όλα τα πεδία του προγράμματος. Με διαφάνεια και ακολουθώντας την αρχή της δημοσιότητας, με δημοκρατικότητα ενημέρωσε τους δημότες αναλυτικά και με λεπτομέρεια για τις προτάσεις του Δήμου Ξηρομέρου στο Αντώνης Τρίτσης, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στη διάθεση του ο Δήμος Ξηρομέρου, για να επιλύσει δομικά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις έλλειψεις στοιχειωδών υποδομών, που με τις γενναίες χρηματοδοτήσεις των προηγούμενων χρόνων θα έπρεπε να είχαν λυθεί (π.χ. ύδρευση). Μετά από την ένταξη καλείται να τρέξει τους διαγωνισμούς και να εκτελέσει τα έργα, παράλληλα με τα έργα του ΦιλόΔημος. Προσωπική μας γνώμη και πεποίθηση είναι ότι αν στην θέση του κ. Τριανταφυλλάκη ήταν η διοίκηση του κ. Γαλούνη, θα γίνονταν προτάσεις που με το ζόρι θα ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ και θα διαβάζαμε και ένα δελτίο τύπου για την μεγάλη επιτυχία και για τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής που έγιναν πράξη.
  • Ο κ. Τριανταφυλλάκης αποδείχτηκε αδιαμφησβήτητα πολύ πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός. Ουσιαστικά μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, για τον πολύ απλό λόγο ότι συνεπικούρησε την Τεχνική Υπηρεσία με ειδικούς συνεργάτες Μηχανικούς (τρεις) και έδωσε πολύ μεγαλύτερη προσοχή και δούλεψε σε αυτόν τον τομέα του Δήμου, που αφορά την σύνταξη μελετών και τευχών δημοπράτησης.
  • Επίσης αποδείχτηκε πολύ πιο αποδοτικός και ευέλικτος στην συνεργασία του με τις διαχειριστικές αρχές του Υπουργείου Εσωτερικών και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Αυτά είναι τα δικά μας συμπεράσματα και η γνώμη μας είναι ότι αν θέλουμε να συγκρίνουμε μεταξύ τους και να συνδέσουμε δύο αυτοδιοικητικές περιόδους, πρέπει να μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία, άλλως δημιουργούμε απλές εκθέσεις ιδεών, πρόσκαιρες εντυπώσεις, παραθέτοντας «στοιχεία» από το πουθενά, που βρίθουν ανακριβειών και σε αυτή την περίπτωση εκφράζουμε απλά ευσεβείς πόθους.

3 σχόλια:

  1. Τι να συγκρίνεις μάτια μου. τα υπρκτά με τα ανύπαρκτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ. ΤΟ 2023 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΣΟ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ειναι τα πραγματα στον δημο. καποια στιγμή γινεται ταμείο- απολογισμός δηλαδή των πραγματικών πεπραγμένων και οχι των φάνταστικών εικασιών του καθενος μας.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.