Νέο βιβλίο Νίκου Θεοδ. Μήτση: Μάχες στη Βόνιτσα και η απελευθέρωση της Δυτικής Ελλάδας στα 1828 - 1829 (Ξηρόμερο, Βόνιτσα, Καρβασαράς, Ναύπακτος, Μεσολόγγι).


Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του συμπατριώτη μας Νικολάου Θεοδ. Μήτση το οποίο τυπώθηκε στις εκδόσεις ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ και αναφέρεται λεπτομερώς, αλλά και με αδιάσειστα στοιχεία, για την απελευθέρωση της Δυτικής Ελλάδας στα 1828 - 1829.
Πρόκειται για ένα πόνημα στο οποίο ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει για την απελευθέρωση των περιοχών: Ξηρόμερο, Βόνιτσα, Καρβασαράς, Ναύπακτος και Μεσολόγγι στα 1828 - 1829, αλλά και για τους συντελεστές της απελευθέρωσης αυτών των επαρχιών, με παράθεση γεγονότων που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και συσχετίζονται από έρευνα σε πρωτογενείς αρχειακές πηγές των Γ.Α.Κ.
Στο από πάσης μορφής καλαίσθητο ιστορικό πόνημα που αναφέρεται για τις διεξαχθείσες μάχες γύρω από τη Βόνιτσα και γενικότερα τη Δυτική Ελλάδα, ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει για πρώτη φορά σε γεγονότα παντελώς άγνωστα μέχρι στιγμής και τα οποία ο συγγραφέας με κόπο συνέλεξε και μας τα παραθέτει αυτούσια.

Πιο συγκεκριμένα ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει:
Για την έλευση του αρχιστράτηγου Ρίχαρντ Τσώρτς στις 17 Νοεμβρίου στα 1827 στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου, την ίδρυση στρατοπέδου αρχικώς στο Δραγαμέστο, ακολούθως στην Κανδήλα, Ζαβέρδα, Βόνιτσα, καθώς και στο Λουτράκι Κατούνας.
Για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδος για επτά έτη (η πρωτότυπη χειρόγραφος απόφαση της Γ΄ Εθνικής Συνέλευσης στις 2 Απριλίου 1827).
Για την απόφαση με την οποία ο Ρίχαρντ Τσώρτς διατάχτηκε από τη Διοίκηση στις 27 Οκτωβρίου 1827 να εκκαθαρίσει και ανακαταλάβει τις επαρχίες της Δυτικής Ελλαδος.
Για τη Διακήρυξη του Ρίχαρντ Τσώρτς, η οποία συντάχθηκε στο Δραγαμέστο την 1η Ιανουαρίου 1828 και με την οποία καλούσε όλους τους Δυτικοελλαδίτες οπλαρχηγούς να πάρουν τα όπλα και να ανακαταλάβουν τη Δυτική Ελλάδα, που εξακολουθούσε να ήταν υπό τουρκική κατοχή.
Για τις μάχες: Στην Παπαδάτου Ξηρομέρου, στην Πόρτα Μπαμπίνης, στον Άγιο Νικόλαο Μάνινας και οι πρωτότυπες ημερήσιες διαταγές γι΄ αυτές τις μάχες.
Για την επιστροφή του Γεωργίου Βαρνακιώτη στο ελληνικό στράτευμα τον Φεβρουάριο του 1828.
Για τις μάχες στη Βόνιτσα στα 1821 και πέριξ αυτής (Κατάκωλο, Τεκές, Πλαγιά, Μοναστηράκι, Λουτράκι Κατούνας).
Για το κάδρο της Βόνιτσας, καθώς και τους οπλαρχηγοιύς και προεστούς στη Δυτ. Ελλάδα, όπως το παρουσιάζει ο στρατηγός Μακρυγιάννης στ΄ Απομνημονεύματά του.
Για τα στρατόπεδα, τους αξιωματικούς και τους επικεφαλής στη Δυτική Ελλάδα στα 1828 - 1829.
Για την επίσκεψη του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κανδήλα και στον Μύτικα από 30 Ιουνίου ως και 3 Ιουλίου 1828, καθώς και τα διατάγματα που υπέγραψε στην Κανδήλα.
Για τη μάχη της Βόνιτσας στις 15 Δεκεμβρίου 1828, την απελευθέρωση της πόλης και τη συνθήκη παράδοσης του Φρουρίου της πόλης στις 5 Μαρτίου 1829.
Για τις διεξαχθείσες ναυτικές επιχειρήσεις στον Αμβρακικό, Κουκουμίτσα, Λουτράκι, Κορωνησία, Μενίδι και τους Διοικητές Άντονι Μπασάνο και Αντώνη Γ. Κριεζή.

Η διακήρυξη του Ρίχαρντ Τσώρτς, προς τους Δυτικοελλαδίτες οπλαρχηγούς, που την κυκλοφόρησε στις 1 Ιανουαρίου 1828 από το Δραγαμέστο Ξηρομέρου και καλούσε όλους τους Ακαρνάνες σε εξέγερση για την ανακατάληψη της Δυτ. Ελλάδας.

Για τα ιστιοφόρα πολεμικά πλοία ΑΖΟΦ, ΚΑΡΤΕΡΙΑ, ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣ, ΔΙΩΝΗ, ΒΑΥΑΡΙΑ, ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, που διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στα νερά του Ιουνίου και του Αμβρακικού γενικότερα, αλλά και της απελευθέρωσης της Βόνιτσας.
Για την απελευθέρωση του Καρβασαρά (Αμφιλοχία) και του Μαχαλά (Φυτείες) Ξηρομέρου.
Για την απελευθέρωση του Αιτωλικού, Αντιρρίου, Ναυπάκτου και με τις πρωτότυπες συνθήκες παραδόσεως των, με τις υπογραφές των Τούρκων αγάδων.
Για την απελευθέρωση του Μεσολογγίου και τη Συνθήκη παράδοσης της πόλεως στις 2 Μαΐου 1829, υπογεγραμμένη από τον Γεώργιο Νικολού Βαρνακιώτη.
Για τον Πληρεξούσιο Τοποτηρητή στη Δυτική Ελλάδα του κυβερνήτη, Αυγουστίνο Καποδίστρια και την πολιτική του στάση στα τεκταινόμενα στη Δυτ. Ελλάδα.
Για τις Δημογεροντίες (Ακαρνανίας, Βόνιτσας και Ξηρομέρου), τους πρώτους διορισμούς Διοικητών στο Ξηρόμερο (Μάρκος Δαμηράλης, Σουλτάνης Γεώργιος) και τη Δυτ. Ελλάδα και τους πρώτους Λιμενάρχες και Λιμεναρχεία στο Ξηρόμερο.
Για τον αδικημένο στρατηγό Γεώργιο Βαρνακιώτη, τον κύριο ελευθερωτή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και τις πρωτότυπες προς αυτόν επιστολές του Καποδίστρια.
Για τον διπλωμάτη Ιωάννη Παπαρηγόπουλο, που συνυπέγραψε τις συνθήκες παράδοσης του Αντιρρίου, Ναυπάκτου και Μεσολόγγίου.
Πλούσια βιογραφικά στοιχεία για οπλαρχηγούς (Γεώργιος Βαρνακιώτης, Δήμος Τσέλιος, Γεώργιος Τσόγκας, Κωνσταντής Βαλιανάκης, Κίτσιος Παπάς, Γιαννάκης Στράτος) και Πλοιάρχους (Ανδρέας και Δημήτρης Τενεκές, Ανδρέας Κωφός, Αντώνης Κριεζής, Αναστάσιος Παρασκευάς, Κων/νος Θεοφάνης, Γεωρ. Θεοφίλης, Μαρίνης Σπαχής, Σπ. Διώνης, Ανδρ. Μοίρας, Ι. Ψαρούδας) που συνέβαλαν γενικότερα στην απελευθέρωση της Βόνιτσας και της Δυτικής Ελλάδας.
Για την παραίτηση από αρχιστράτηγος του Ρίχαρντ Τσώρτς στις 25 Ιουλίου 1829.
Αυτά και άλλα πολλά άγνωστα μέχρι στιγμής έγγραφα με πρωτότυπες αλληλογραφίες και διαταγές, αλλά και πολλά άλλα προερχόμενα από πρωτογενείς αρχειακές πηγές, θα έχει την δυνατότητα να δει ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου, τα με επιμονή και υπομονή ανέκδοτα μέχρι στιγμής ιστορικά στοιχεία, που με πολυετή έρευνα και κόπο συλλέχθηκαν, καταγράφηκαν και παρουσιάζονται στο παρόν πόνημα, απ΄ τον εξ Αρχοντοχωρίου (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας καταγόμενο Νικόλαο Θεοδ. Μήτση.
Πρόκειται για το ενδέκατο, μέχρι στιγμής, ιστορικό βιβλίο του Νικολάου Θεοδ. Μήτση, με θέματα που αφορούν την Εθνική Παλιγγενεσία και το οποίο δεν πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη Αιτωλοακαρνάνα κι όχι μόνον.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.