Αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην «Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000» του ΥΠΕΝ από τον Δήμο Ξηρομέρου, για τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στον θαλάσσιο χώρο, στο βυθό και στις ακτές.


Με την απόφαση 87/2020 τον περασμένο Αύγουστο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Ξηρομέρου, αποφάσισε, ότι ο Δήμος Ξηρομέρου πρέπει να εναντιωθεί στον συγκεκριμένο προτεινόμενο σχεδιασμό χωροθέτησης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, που προβλέπει την δέσμευση 41.000 στρεμμάτων θαλασσίου χώρου, αποκλειστικά και μόνο για ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών σε βιομηχανική κλίμακα και την δέσμευση αγνώστου αριθμού στρεμμάτων χερσαίου χώρου και χωροθέτησης, για ανάπτυξη των συνοδών χερσαίων εγκαταστάσεων.
Σε συνέχεια αυτής της απόφασης και των ενεργειών με στόχο την ματαίωση της χωροθέτησης της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας - όπως αυτή προτάθηκε και συζητήθηκε ενώπιον του ΚΕΣΥΧΩΘΑ - αλλά και ενόψει των νέων δεδομένων και αναγκών που προέκυψαν, για την ανάδειξη της βλάβης που έχει υποστεί το θαλάσσιο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή των Εχινάδων Νήσων και των παραλίων της Αιτ/νίας, όπως αποκαλύφθηκε από την αυτοψία που διενήργησε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», ο Δήμος προτίθεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή άμεσων και επειγόντων μέτρων αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής – δεδομένου ότι πρόκειται και για περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.
Επίσης θα προσφύγει με συγκρότηση σχετικού φακέλου και υποβολή έγγραφης αναφοράς του προβλήματος της υπέρμετρης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στην συγκεκριμένη περιοχή, στην «Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000» του ΥΠΕΝ, διεκδικώντας διεξαγωγή εμπεριστατωμένης έρευνας για την κατάσταση των προστατευόμενων περιοχών για την διαπίστωση της βλάβης του περιβάλλοντος που έχει συντελεσθεί και της λήψης μέτρων αποκατάστασης της βλάβης.
Δείτε εδώ την σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, από την πρόσφατη εκ περιφοράς συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν τα μέλη Ερωτόκριτος Γαλούνης και Παπαναστάσης Στυλιανός αν και νόμιμα προσκλήθηκαν.

1 σχόλιο:

  1. Ως απλός υποστηρικτής της δημοτικής παράταξης του δήμου μας 《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》
    θεωρώ επίπλαστη πολιτικά την εκπροσώπηση στην Επιτροπή Αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας για το θέμα της επαναχωροθέτησης της προτεινόμενης ΠΟΑΥ Εχιναδων Νησων κ' Αιτωλ/νίας, των εκπροσώπων των δύο δημοτικών πσραταξεων του δημου μας:
    << Δυνατό Ξηρόμερο Πρώτα ο Πολίτης >>
    και << Αναζωογόνηση Ξηρομέρου >>
    απλός υποστηρικτής της δημοτικής και προοδευτικής παράταξης
    του δήμου μας : 《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.