Το ''Αρχιπέλαγος'', επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου - Καστού, ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, προσκεκλημένο στο Προεδρικό Μέγαρο.


Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.

47η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής, ανάμεσα στους προσκεκλημένους της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το Αρχιπέλαγος είναι το Ινστιτούτο που επέλεξε, ως επιστημονικό συνεργάτη, ο Δήμος Ξηρομέρου και η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου - Καστού, ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, για να πραγματοποιήσει «Προκαταρκτική Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Υδατοκαλλιεργειών στις Ακτές και τις Νησίδες της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας».
Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δείχνουν ένα νεκρό τοπίο – κατεστραμμένα θαλάσσια οικοσυστήματα από την επί δεκαετίες παραμονή των μονάδων στα ίδια σημεία.
Η επιλογή μας μόνο τυχαία δεν ήταν, όπως τυχαία δεν είναι και η πρόσκληση του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας έχοντας δίπλα μας συνεργάτες του επιστημονικού μεγέθους και ήθους της Κυρίας Μήλιου, του Θοδωρή Τσιμπίδη και των συνεργατών τους.


Η ανακοίνωση της Προεδρίας:
Η Προεδρία της Δημοκρατίας προσπάθησε να δώσει εφέτος διαφορετικό χρώμα στην εκδήλωση σε σχέση με προηγούμενα έτη και αυτό αντικατοπτρίζεται στους προσκεκλημένους. Επελέγησαν, προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Κοινωνίας των Πολιτών: Επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής. Επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της Οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οινοποιούς, βιοτέχνες και αγρότες. Ακόμα, καθηγητές σχολείων από την ενδοχώρα και τα ακριτικά μας νησιά, οι οποίοι δοκιμάστηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και μαθητές που διέπρεψαν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου έχουν επίσης προσκληθεί εφέτος πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι και η Μάγδα Φύσσα, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, ο Γιώργος Μομφερράτος, η Σοφία Μπεκατώρου. Έχουν προσκληθεί τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Προσκεκλημένοι επίσης στη δεξίωση του Προεδρικού θα είναι ο Δημήτρης Κοντοπίδης, επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής, ο Λευτέρης Αραπάκης, ένας από τους επτά «Νέους Πρωταθλητές της Γης» που βράβευσε το 2020 ο ΟΗΕ για τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις τους, η Φανή Μπαχαρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέας Βύσσας Εβρου. Ο Σύλλογος αυτός κατασκεύαζε μάσκες τις οποίες διένειμε στους υγειονομικούς της περιοχής και στα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων. Πρόσκληση έλαβε και ο Μανόλης Κουσόγλου, καθηγητής Φυσικής στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας, ο οποίος όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας σκέφθηκε, για να υποστηρίξει τους συναδέλφους του που δεν γνώριζαν νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσει στο Facebook τη σελίδα «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Επίσης έχουν προσκληθεί η διεθνούς φήμη σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Βασίλης Σπανούλης.
Σε μια χρονιά που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και οι αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, προσκλήθηκαν στο Προεδρικό εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, δομών κοινωνικής πρόνοιας θυμάτων βίας και προστασίας ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Εφέτος η εκδήλωση δεν θα πλαισιωθεί από την μπάντα της ΑΣΔΕΝ (όπως γινόταν κάθε χρόνο), αλλά από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Πηγή: Βηματοδότης

4 σχόλια:

  1. η κινηση του δημου ξηρομερου και της επιτροπης αγωνας να φερουν το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ηταν πολυ σωστη.
    ειναι παρα πολυ σημαντικο να τεκμηριωνεις τα αιτηματα σου με επιστημονικη γνωση και αυτο σημερα μετρα πιο πολυ απο διαδηλωσεις, ντουντουκες, αφισεςκαι πανο οχι οτι δεν χρειαζεται και αυτο. η κοινωνια θα πρεπει να αντιδρασει αγωνιστικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα. Τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα είναι αυτά που πρέπει να καθορίζουν τις πράξεις μας γενικότερα αλλά και στην περίπτωση της ΠΟΑΥ που μας αφορά. Κι έτσι προχωρά η επιτροπή αγώνα της οποίας το έργο παρακολουθώ. Χωρίς εμπάθεια για τους ιχθυοκαλλιέργειες σαν πρόσωπα αλλά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Μακάρι το Αρχιπέλαγος να έλεγε πως όλα είναι καλά. Αλλά δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πολιτική θέση του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δημου μας,
    ότι είμαστε υπέρ της υπεράσπισης των λογικού αιτήματος της τοπικής μας κοινωνίας και μέσω της Επιτροπής Αγώνα για καλύτερη χωροθέτηση/επαναχωροθέτηση
    της προτεινόμενης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων κ' Αιτωλ/νίας
    και παράλληλα ανοιχτοί ως δήμος σε καθε δυνατότητα δημοκρατικού και καλοπιστου διαλόγου, είναι σωστή πολιτική θέση.
    Και αυτό γιατί μεσα απο τον διάλογο μπορεί να βρισκονται λύσεις σε συνθετα θεματα, αλλα ταυτόχρονα μεσα απο τον διάλογο μπορεί να διαπιστώνεται και η πραγμαρική ειλικρίνεια των συνομιλητων ενος διαλόγου ειδικότερα και γενικότερα.
    απλός υποστηρικτής της δημοτικής και προοδευτικής παράταξης
    του δημου μας: 《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τυπογραφική διόρθωση : πραγματική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.