Πως καθαρίστηκε η Ιθάκη από το εγκαταλειμμένο ιχθυοτροφείο, που φύγανε σαν κύριοι και πίσω τι σαβούρα αφήσανε δεν κοιτάξανε.


Πηγή: https://youtu.be

Στα μέσα του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Ιθάκη η μεγαλύτερη περιβαλλοντική δράση από την ολλανδική οργάνωση Healthy Seas που δραστηριοποιείται στον καθαρισμό θαλασσών.
Από ένα εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο (που είχε χρεοκοπήσει) που αποτελούσε περιβαλλοντική καταστροφή για την Ιθάκη από το 2012 και σε μια εβδομάδα, ομάδα 45 ατόμων (οι περισσότεροι εθελοντές), συμπεριλαμβανομένων 20 δυτών, πραγματοποίησαν καθαρισμό αφαιρώντας 76 τόνους απορριμμάτων από τη θάλασσα και 4 παραλίες στα νοτιοδυτικά της Ιθάκης.
Η χρεωκοπημένη εταιρεία από το 2012, άφησε πίσω της κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας και άλλο εξοπλισμό που ρύπαιναν την περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία, τη θαλάσσια ζωή καθώς και τη θαλάσσια κυκλοφορία.
Σα να μην έφτανε αυτό τον Σεπτέμβριο του 2020, ο κυκλώνας Ίανος, ήταν η αιτία να σκορπιστούν τόνοι βιομηχανικών υλικών από πλαστικούς σωλήνες, δίχτυα αλιείας, σχοινιά από νάιλον, τσιμεντόλιθοι, πλαστικές σημαδούρες, μεγάλα σκουριασμένα μεταλλικά κομμάτια και διάφορα άλλα είδη απορριμμάτων τα οποία κατέληξαν στην επιφάνεια της θάλασσας, τον πυθμένα και τις ακτές.
Εκτός από τους εθελοντές δύτες της οργάνωσης Ghost Divng που εργάστηκαν για να απομακρύνουν τους κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας, τους σωλήνες και τα δίχτυα αλιείας, υπήρξε και μία ομάδα Ελλήνων εθελοντών που ανέλαβε να καθαρίσει τις παραλίες απομακρύνοντας και με τη βοήθεια γερανού μεταλλικές κατασκευές που βρέθηκαν στο βυθό.
Για να δούμε το πρόβλημα ξεκινήσαμε από την Αθήνα με ένα Hyundai Tuscon και επισκεφτήκαμε την Ιθάκη δύο φορές.
Την πρώτη φορά την ημέρα που ξεκίνησε ο καθαρισμός και δέκα μέρες αργότερα για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα που ήταν εντυπωσιακό, κάτι που θα δείτε στο σχετικό video.
Μιλήσαμε με την υπεύθυνη εκπαίδευσης της Healthy Seas Κωνσταντίνα Κωστούλα που μας ανέλυσε το τεράστιο πρόβλημα αλλά και με τον Δήμαρχο της Ιθάκης Διονύση Στανίτσα ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος.

-------------------------------------------------------------------------------------

Ο καθαρισμός 4 παραλιών της Ιθάκης σε αριθμούς - 76 συνολικά τόνους απορρίμματα - 5 τόνους δίχτυα - 32 τόνους μέταλλα - 39 τόνους πλαστικά, - 150 μεγάλες σακούλες γεμάτες από σφαιρίδια φελιζόλ

-------------------------------------------------------------------------------------

Η Hyundai Motor Europe παρείχε χρηματοδότηση για το έργο και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Επιπλέον οι παρακάτω φορείς στήριξαν την προσπάθεια:
- Ghost Diving - Enaleia - Ελληνική Ακτοφυλακή - Kefalonia Fisheries - Odyssey Outdoor Activities - Aquatic Scuba Diving Club - Scubalife - Δήμος Ιθάκης - Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων - Kosamare - Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιόνιων Νήσων.

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο στους ιθυνοντες νοες για αυτη την εξαιρετικη ενεργεια. Ο συντονισμος αυτης της προσπαθειας ηταν μεγαλος και το αποτελεσμα αρτιο και ορος οφελος ολων και κυριως του περιβαλλοντος. Αυτο το βιντεο και η δραση πρεπει να γινουν λαβαρο απο τον Δημο Ξηρομερου και ολους εμας που αγωνιζομαστε για τα αυτονοητα! Και μιλαμε για εγκαταλειψη 10 ετων! Απιστευτη η ρυπανση μετα απο τοσα χρονια!

    Κατοικος Καστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.