Προς
Αξιότιμον Υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κύριον Λιβανό Σπήλιo
Κύριε Υπουργέ,
Ο κάμπος και οι πρόποδες των Ακαρνανικών ορέων του πρώην Δήμου Αλυζίας (Κανδήλα - Αρχοντοχώρι - Μύτικας - Βάρνακας - Παναγούλα)
καρποφορούν πάνω από διακόσιες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Χρόνια τώρα τρέφουν τον πληθυσμό της περιοχής και “παλεύουν” να στηρίξουν οικονομικά τους κατοίκους. Το λάδι τους δυνατό, πικρό, γήινο, πικάντικο αλλά... κουβαλιέται σε τενεκέδες και γεμίζει βυτία εμπόρων με προορισμό την Ιταλία. Η τιμή του, δύσκολα ξεπερνάει την τιμή του εμφιαλωμένου νερού.
Το γεγονός αυτό απομακρύνει τους ελαιοπαραγωγούς από την καλλιέργεια των δέντρων, περιορίζει την φροντίδα (κλάδεμα, λίπανση), μειώνει την παραγωγή, πριμοδοτεί την επιδοματική “υπομονή”, στρέφει τους νέους σε άλλους δρόμους, ετοιμάζει την αφορία και την νέκρωση του κάμπου.
Κι όμως….
Κύριε Υπουργέ,
- Τα τελευταία έξι χρόνια το ελαιόλαδο της Αλυζίας βραβεύεται από το διεθνή οργανισμό World Olive center for health και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως κορυφαίο και βρίσκεται στη χρυσή κατηγορία των ελαιολάδων με πλούσια περιεκτικότητα σε φαινόλες (ελαιοκανθάλη - ελαιασίνη - τυροσόλη - υδροξυτυροσόλη) σύμφωνα με της μετρήσεις του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Φαρμακευτικό Τμήμα- Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων).
- Η συγκεκριμένη ποικιλία παρέχει ελαιόλαδο με επίπεδα φαινολών (ελαιοκανθάλη - ελαιασίνη) ανώτερα των μέσων όρων των δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων που συμπεριλήφθηκαν σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of California, Davis.
- Η ημερήσια κατανάλωση 20γρ από το λάδι της Αλυζίας, μπορεί να παρέχει έως και 28,4mg παραγώγων τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης (πολύ περισσότερο από τα 5 mg που απαιτεί η νομοθεσία της ΕΕ) και συνεπώς το λάδι ανήκει στην κατηγορία λαδιών που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Το γεγονός της συνεχούς τοποθέτησης των ελαιολάδων της Αλυζίας στη χρυσή κατηγορία προξένησε το ενδιαφέρον των καθηγητών του ΕΚΠΑ (Μαγιάτης Προκόπης - Μέλλιου Ελένη) αλλά και ερευνητών - συγγραφέων.
- Οι μελέτες των ειδικών (φύλλα, καρποί - φωτογραφικό υλικό - εξέταση DNA) συγκλίνουν στο γεγονός ότι πρόκειται για ποικιλία που απαντάται μόνο στον παραλιακό άξονα Ακαρνανίας - Λευκάδας και κυρίως στο γεωγραφικό χώρο της Αλυζίας.
- Οι ειδικοί επιστήμονες μιλούν με εδραία την πεποίθηση ότι συνυπάρχουν όλες οι συνθήκες για ένταξη της συγκεκριμένης ποικιλίας ελαιολάδου στην κατηγορία προϊόντων με γεωγραφική ονομασία προέλευσης [ΠΓΕ].
Κύριε Υπουργέ,
Εκφράζοντας το σύνολο της κοινωνίας της Αλυζίας, σας ζητώ και σας παρακαλώ ως τον κύριο πολιτικό εκφραστή της αγροτικής πολιτικής της χώρας μας, να οδηγήσετε σε καλό τέλος την προσπάθεια ένταξης της ποικιλίας ελαιολάδου της Αλυζίας στην κατηγορία προϊόντων με γεωγραφική ονομασία προέλευσης [ΠΓΕ], να ανοίξετε το παράθυρο στην ελπίδα και να δώσετε μια προοπτική ανάπτυξης στους νέους της περιοχής που απεγνωσμένα ψάχνουν ένα λόγο να μείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και τις ελιές τους.
Διαφορετικά θα περπατάμε σε δρόμους αδιέξοδους, θα ζούμε σε γερασμένους τόπους προδίδοντας και τον ποιητή: «Α ουρανέ.. μήπως νομίζεις πως μας αρκεί να σε κοιτάμε μόνο; Φαίνεται πως δεν μας ξέρεις καλά» - Τίτος Πατρίκιος.
... και αυτό είναι κάτι που δεν θα συγχωρήσει ο χρόνος.
Με εκτίμηση
Τριποτσέρης Δημήτριος
Ελαιοκαλλιεργητής
Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας
Τηλ. 6978434445
Ο θησαυρός του κάμπου της Αλυζίας, μπορεί και πρέπει να γίνει αναπτυξιακός μοχλός για την προνομιούχα και προικισμένη από τη φύση περιοχή της Αλυζίας, σε συνδυασμό με την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑριστα τεκμηριωμενο αρθρο.Μπραβο Τακη.Θοδ Γκουρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλο το άρθρο συμπυκνωνεται σε ένα συμπέρασμα. Το ελαιόλαδο και το κάθε προϊόν για να χαρακτηριστεί ως οτιδήποτε, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε διαγωνισμούς και σε εκθέσεις, θα πρέπει να τυποποιηθει για να διατεθεί ως κάτι ξεχωριστό, θα πρέπει να καλλιεργηθεί, να ποτιστει, να λιπανθει σωστά κλπ. Μια σειρά ενέργειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι τώρα δεν γινόταν τίποτα. Δεν φταίει η πολιτεία. Πάντα ένας κάνει την αρχή και πάει μπροστά. Αυτός θα παρακινησει και την πολιτεία. Και θα οχλησει. Και για να γίνουν όλα αυτά, ποπ δηλαδή και λοιπές διακρίσεις, θα πρέπει να δεχθούμε και τους ελέγχους και όλα. Κοινώς, τέρμα το χύμα και τέρμα το πτσαρα μπλουκι.
Και μια μικρή σημείωση για να μην νομίζουμε ότι είμαστε ο περιουσιος λαός. Οι ποσότητες της Ελλάδας σε λάδι είναι αμελητέες μπροστά στις ποσότητες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Απλά καταλήγουν όλα εκεί. Για λόγους πολιτικής. Πχ επειδή κανείς ποτέ δεν ξέρει τα αποθέματα της Ισπανίας. Γι αυτό και οι τιμές καθορίζονται από αυτούς. Αν καθοριζονταν από την Ελλάδα, θα αγοράζαμε τα δικά τους. Σε αυτό πως απαντάμε;
Με διαφοροποίηση.
Ποια είναι αυτή;
Η διάθεση στην αγορά εκλεκτών και ποιοτικών ποικιλιων. Σε αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ελαιοτριβεια. Τόσα ελαιοτριβεια και συσκευαστηριο τυποποιητηριο κανένας. Αν υπήρχε ένα τυποποιητηριο θα έδινε ώθηση. Και ειδικά τώρα που ο Τάκης ο Τριποτσερης έκανε πρώτος μια προσπάθεια, θα έβρισκαν οι περισσότεροι έτοιμο έδαφος. Μπροστάρης λοιπόν κύριε καθηγητή μου. Συγχαρητήρια.
Ανώνυμος είπε. Εκ πεποιθήσεις.
Σε ελαιοκομικές περιοχές και όπως ελαιοκομική περιοχή είναι και ο κάμπος της Αλυζίας
ΑπάντησηΔιαγραφήθα έπρεπε να υπήρχε και γεωπόνος/ελαιοκομίας για επιστημονική υποστήριξη της ελαιοκαλλιέργειας.
υπαρχει
ΔιαγραφήΣωστά. Απλά οι περισσότεροι εθελοτυφλουν σε αυτά που τους παρέχει η πολιτεία. Επειδή τους αρέσει να πληρώνουν γεωπόνους για πράγματα που μπορούν να έχουν δωρεάν. Το ΕΘΙΑΓΕ, πλέον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρέχει απίστευτες υπηρεσίες στους αγρότες. Αν όχι δωρεάν όλες, έναντι εξευτελιστικου τιμήματος. Αν οι νέοι αγρότες που κάνουν τώρα τα σεμινάρια για να πάρουν τα λεφτά της επιδότησης έδιναν ελάχιστη προσοχή, θα μάθαιναν ότι υπάρχει από το κράτος ένα ολόκληρο σύστημα που μπορεί να τους υποστηρίξει. Αυτοί που έχουν διάθεση στα μαθήματα, ακούν και ρωτάνε. Οι υπόλοιποι τα βάζουν με το κράτος. Που υπάρχει αλλά τους βολεύει να μην το βλέπουν. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αγαπητοί αγρότες. Μπορούν να σας βοηθήσουν στα πάντα. Σχεδόν δωρεάν. Ακόμα και στα φάρμακα. Θα σας δώσουν δωρεάν συνταγές και συμβουλές για βιολογικά φάρμακα. Για χημικά, στους γεωπόνους.
ΔιαγραφήΕτσι που πάμε στο τελος θα τα εισάγουμε ολα τα είδη διατροφής. λάδι, ψωμί και κρασί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο, μας κατέπληξε . Δεν είναι απλώς μια σκέψη. Είναι μια ενέργεια , μια πράξη, μια αρχή και μια πρωτοπορία , που κάτι καλό θα φέρει στην Αλυζια και την ευρύτερη περιοχή . Δεν έχει δεύτερο για σύγκριση , θα μένει για πάντα αδευτέρωτο . Συγχαρητήρια , Τάκη Τριποτσέρη ! Προχώρα το ! Κώστας Μακρυγιωργος
ΑπάντησηΔιαγραφή