Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος: Υπερενταντικές Ιχθυοκαλλιέργειες ή Βιώσιμη Ανάπτυξη;


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Η Επιτροπή Αγώνα με δικά της έξοδα και δαπάνες, έκανε αυτό που δεν έκανε η Ελληνική Πολιτεία με τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς όλα τα τελευταία 35 χρόνια. Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ένα φορέα αναγνωρισμένο Πανευρωπαϊκά και πιστοποιημένο, ο οποίος ενημερώνει την Ελληνική Βουλή για θέματα προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, οι οποίοι επιστήμονες ήρθαν τον περασμένο Μάϊο στον Δήμο Ξηρομέρου, για μία προκαταρκτική έρευνα πεδίου, όπου με τον επιστημονικό τους εξοπλισμό και με μετρήσεις αποτύπωσαν τα πραγματικά στοιχεία και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το θαλάσσιο περιβάλλον.

-----------------------------

Πηγή:
 https://archipelago.gr

Οι τοπικές κοινωνίες και αρχές στην περιοχή Αστακού – Εχινάδων – Μύτικα – Καστού – Καλάμου διεκδικούν το αυτονόητο: να σταματήσει η ολοένα και πιο εντατική υποβάθμιση που έχει επέλθει στην θαλάσσια ζώνη της περιοχής τους και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει ήδη προκληθεί.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος ως επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα των πολιτών ενάντια στην ΠΟΑΥ, υλοποίησε επιτόπια έρευνα για την Προκαταρκτική Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Υδατοκαλλιεργειών στις Ακτές και τις Νησίδες της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά: η περιοχή γύρω από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας μοιάζει με ένα νεκρό τοπίο – κατεστραμμένα θαλάσσια οικοσυστήματα που οφείλονται στην επί δεκαετίες παραμονή των μονάδων στα ίδια σημεία.

(επάνω) Κατεστραμμένα λιβάδια Ποσειδωνίας στην περιοχή γύρω από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. (κάτω) Υγιή λιβάδια Ποσειδωνίας σε περιοχές αναφοράς μακριά από τις μονάδες.

Στην δυτική Αιτωλοακαρνανία, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγεται το 18-20% της συνολικής εθνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας. Η παραγωγή αυτή όμως γίνεται με υπερενταντικές πρακτικές, κατά παράβαση των όρων αδειοδότησης, όπως π.χ. των όρων που ορίζουν την μετακίνηση των μονάδων ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ούτε καν όταν βρίσκονται μέσα σε κλειστούς κόλπους και αβαθή νερά. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες μονάδες παραμένουν μέσα σε κλειστούς κόλπους, εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια.
Στην εποχή μας που η πολιτεία μας κατακλύζει με εξαγγελίες για αειφόρο, πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, θα περίμενε κανείς να έχει δρομολογήσει την αποκατάσταση της καταστροφής που προκλήθηκε με την ανοχή κρατικών αρχών και δομών. Αντ’ αυτού όμως προγραμματίζει μαζί με το ιχθυοκαλλιεργητικό lobby (το οποίο μάλιστα ανέλαβε και υλοποίησε για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τον σχεδιασμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ΠΟΑΥ) την αύξηση κατά 170% της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Προφανώς αυτός ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιχθυοκαλλιεργητικού lobby και με την πλήρη παραγκώνιση των τοπικών κοινωνιών, τις οποίες κανείς δεν ρώτησε ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουν οι ίδιοι για τον τόπο τους.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ενώ στην συγκεκριμένη περιοχή επί χρόνια έχουν μισθωθεί περίπου 1000 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης, τώρα προγραμματίζουν να αυξήσουν την μίσθωση στα 1800 στρέμματα, δεσμεύοντας όμως 41.000 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης. Δηλαδή 22 φορές μεγαλύτερη έκταση από αυτή που πρόκειται να αξιοποιήσουν. Γιατί είναι ένα ερώτημα.


Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος δεν είναι ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες, όταν αυτές τηρούν την πραγματική φέρουσα ικανότητα, και γίνονται σύμφωνα τις ωκεανογραφικές συνθήκες της κάθε περιοχής καλλιέργειας. Όμως οι αρχές και οι επενδυτές για μία ακόμα φορά επιμένουν στο απαρχαιωμένο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, σύμφωνα με το οποίο οι εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στις ακτές, σε περιοχές με χαμηλή κυκλοφορία νερών, με γνώμονα το χαμηλό κόστος επένδυσης και συντήρησης. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού του μοντέλου είναι η έντονη επιβάρυνση στα παράκτια οικοσυστήματα, η σημαντική υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και της αλιείας, καθώς και η παραγωγή ψαριών χαμηλής ποιότητας και εμπορικής αξίας.
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και αρχές, ενάντια στην ολοκληρωτική βιομηχανοποίηση της παράκτιας ζώνης των ακτών της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, η οποία αποκλείει κάθε άλλη δραστηριότητα βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτή την περιοχή διεθνούς μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας. Αλλά φυσικά θα είμαστε δίπλα και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας συμβεί αυτό. Και ας τονίσουμε ότι αυτοί οι παράδοξοι και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, δεν γίνονται από ιχθυοκαλλιεργητές, αλλά από ανώνυμα fund του εξωτερικού, που τελικά οδηγούν την οικονομία και το περιβάλλον για άλλη μία φορά στην καταστροφή
Ως πολίτες διεκδικούμε το δικαίωμα να ζήσουμε σε μία χώρα λογικών ανθρώπων και να σταματήσουμε να θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει "να καίμε το σπίτι μας για να ζεσταθούμε", όπως μας συμβουλεύουν οι “ειδικοί...;”.

Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος"

Αναστασία Μήλιου
a.miliou@archipelago.gr

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα των επιπτώσεων της υπερεντατικής ιχθυοκαλλιέργειας δείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

2 σχόλια:

  1. Χίλια μπράβο στην επιτροπή αγώνα.Στο δια ταύτα όμως. Ποιοί έχουν την ευθύνη για την πελώρια καταστροφή; Μα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Τι κάνουμε εμείς οι πολίτες; Τούς φηφίζουμε και τούς δίνουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουν το έγκλημα. Μυαλά φευγάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε κατα την προσωπική μου Πολιτική άποψη πολιτική ευθύνη έχει και σε επίπεδο δήμου μας η προηγούμενη δημοτική αρχή 2014-2019 που δέν διεκδίκησε- απεμπόλισε δηλαδή το βασικό δικαιωμα της γνωμοδοτησης επι του θεματος της προτεινομενης ΠΟΑΥ.
      Πολιτική ευθυνη εχει και η περιφερειακή αρχή Δυτικης Ελλαδας 2014-2019 που γνωμοδοτησε θετικά για την προτεινομενη ΠΟΑΥ
      Επισης σημαντική πολιτική ευθύνη εχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση δέν λυθηκε το θεμα της χωροθετησης της ΠΟΑΥ,Ωστοσο ειναι θετικό το γεγονος οτι με την πρόσφατα επικαιροποιημένη πολιτική θεση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηριζεται το λογικό αιτημα της τοπικης μας κοινωνισς για καλυτερη χωροθέτηση/επαναχωροθετηση της προτεινομενγς ΠΟΑΥ Εχιναδων Νησων κ' Αιτωλ/νίσς και να εξαιρεθεί δηλαδή η Τουριστική μας Περιοχή απο την προτεινόμενη ΠΟΑΥ
      Και για το σήμερα πολιτική ευθυνη εχει η σημερινη κυβερνηση της Ν.Δ.
      Ας ελπίσουμε ως τοπική κοινωνία οτι θσ λυθεί το θεμα της εν λόγω χωροθετησης με τρόπο που να εξυπηρετει το δημοσιο κοινωνικό καλό με ισορροπη οικονομικη ανάπτυξη γισ τον τοπο μας.
      Καλημέρα Φιλε συμπολίτη μας !
      απλός υποστηρικτής της δημοτικής παράταξης
      του δήμιυ μας: 《Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.