Η γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α για την προς ίδρυση ζώνη Π.Ο.Α.Υ. στον Μύτικα. Σημαντικές μεταβολές μεν, αλλά ιδρύεται ζώνη Π.Ο.Α.Υ. δε.


Σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικων Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α), κατά την 8η συνεδρία του, και συγκεκριμένα με την πράξη 34/9.6.2021, γνωμοδότησε όσον αφορά την υπό ίδρυση ζώνη Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στον Μύτικα Αιτ/νίας (ζώνη Π10) θετικά και συγκεκριμένα:
  • Προτείνει την ίδρυση της παραγωγικής ζώνης Π10, έκτασης 76,22 στρεμμάτων, από 395,16 στρέμματα που ήταν η αρχική μελέτη, με μία πολύ σημαντική μείωση.
  • Η νέα μονάδα 20 στρεμμάτων στον κόλπο της Καμπλάφκας, κόπηκε σε σχέση με την αρχική μελέτη, διότι εκεί βγαίνει ο αγωγός του βιολογικού καθαρισμού του Μύτικα, όπως προβλέπει η μελέτη του, όποτε αυτός κατασκευαστεί.
  • Η υφιστάμενη μονάδα 20 στρεμμάτων, γνωμοδοτεί να μην πάρει την επέκταση 20 στρέμματα, όπως έλεγε η αρχική μελέτη.
Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι παρά τις σημαντικές μεταβολές της αρχικής μελέτης της Π.Ο.Α.Υ. για την ζώνη Π10 του Μύτικα, το γεγονός παραμένει ότι τελικά προτείνεται η ίδρυση ζώνης Π.Ο.Α.Υ. και δεν ικανοποιείται το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα, να γίνει μία Π.Ο.Α.Υ. με συγκεντρωτική λογική σε ένα ενιαίο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, με απομάκρυνση από τις ακτές όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.