Πλούσιο φωτορεπορτάζ (Make Art), από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αστακιώτη Ολυμπιονίκη Παντελή Καρασεβδά. Λήμμα απ’ το περιοδικό «Νιοχώρι» - Τεύχος 38, Απρίλης 1974, επιμέλεια Γεράσιμου Παπατρέχα.

Παντελής Καρασεβδάς - Χρυσός Ολυμπιονίκης στην Σκοποβολή με «γκρα» το 1896.

Φωτορεπορτάζ: Make Art.

* (Το λήμμα που ακολουθεί είναι απ’ το περιοδικό «Νιοχώρι» - Τεύχος 38, Απρίλης 1974, επιμέλεια Γεράσιμου Παπατρέχα).

Ο Ακαρνάνας αυτός ήταν πρώτα απ’ όλα πολεμιστής. Δεν κρέμαγε τ’ αθλητικά μετάλλια μήτε τα πολεμικά παράσημα, που οι «Σύμμαχοι» στον Μακεδονικό Αγώνα κρέμαγαν «τιμής ένεκεν», για την ανδρεία του στα φαρδιά στήθη του. Μονάχα στο χέρι του είχε ένα βραχιόλι, στο οποίο κρέμαγε τις σφαίρες, που του έβγαζαν οι γιατροί από το κορμί κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες, αφού πρώτα τις χρύσωνε.
Αυτός λοιπόν ο συμπατριώτης μας, που από τα εφηβικά του χρόνια γυμνάζονταν σκληρά, σαν αρχαίος Σπαρτιάτης, κολυμπώντας το καταχείμωνο στα νερά του Ιονίου και κοιμώμενος σε μαρμάρινο κρεβάτι, με στρώμα μια παντανία, καθ’ υπόδειξη του ιατρού Χρήστου Γαζή, δεν μπορούσε παρά να επαληθεύσει τη ρήση: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Για το σημάδι του Καρασβεδά λένε ότι ήταν το μέσον που αθέλητα χρησιμοποίησε στον πρώτο του εκλογικό αγώνα. Σε κάποιο χωριό του Βάλτου, που προεκλογικά βρέθηκε Κυριακή απόγευμα, οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία του χωριού πολίτες δεν του δώσανε σημασία, όταν τους γνώρισε τον λόγο της επίσκεψης του. Αυτοί ήταν προσηλωμένοι στο στόχαστρο που είχαν βάλει με τα όπλα τους, και που ήταν ένας πλάτανος. Όμως δεν του αρνήθηκαν, όταν τους ζήτησε να λάβει μέρος στο σημάδι μαζί τους, χαμογελώντας κάτω από τα μουστάκια τους «Βαλτινά». Αδειάζοντας από απόσταση το περίστροφό του στον κορμό του πλάτανου, τους είπε: «Δέστε τώρα στον κορμό του δέντρου τ’ αρχικά του ονόματός μου». Με θαυμασμό οι χωρικοί είδαν κεντημένα τα γράμματα Π.Κ. (Παντελής Καρασεβδάς). Όλοι γίνανε φίλοι του, όλοι ψηφοφόροι του και με καμάρι η Αιτωλοακαρνανία αδιάκοπα τον έστελνε εκπρόσωπό της στο Κοινοβούλιο, δίπλα στον φίλο του Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ως πολιτικός, ο Ολυμπιονίκης Καρασεβδάς πρόσφερε πολλές υπηρεσίες στον αθλητισμό της πατρίδας. Με την πρωτοβουλία του ψηφίσθηκαν από την Αναθεωρητική Βουλή του 34-35 οι νόμοι περί εξωσχολικού αθλητισμού και ως πρόεδρος του «Γ.Σ. Πανελλήνιος» 1925 – 1935 και του «ΣΕΓΑΣ», αργότερα, αποτέλεσε, με την προσωπικότητά του, τον πόλο έλξεως εκατοντάδων νέων στον αθλητισμό. Ο πατριδολάτρης αυτός αθλητής και πολεμιστής, δεν ανεχότανε ξένοι να διαφεντεύουν την πατρίδα του. Γι’ αυτό, όταν οι Γερμανοί κατακτητές βασάνιζαν τους συμπατριώτες, ο Παντελής Καρασεβδάς, που το 1943 είχε παντρευτεί την καλλιτέχνιδα Ντιριντάουα, έφυγε για την ελεύθερη Ελλάδα, όπου, από το μετερίζι της Εθνικής Αντίστασης, ρίχτηκε ξανά στον αγώνα «τον καλό» για την απελευθέρωση. Στο ΕΑΜ, σαν εκπρόσωπος της τελευταίας Δημοκρατικής Βουλής των Ελλήνων κατά το 1935, εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος και έγινε πολιτικός διαφωτιστής της οργάνωσης αυτής. Κουρασμένος ο μπάρμπα Παντελής, ο Καπετάν Καρασεβδάς, το 1946 πέθανε στο Αγρίνιο, στο σπίτι της εξαδέρφης του Ελένης, συζύγου Γεωργίου Χατιάδη, Δημοδιδάσκαλου.
Στην κηδεία του, έγινε λαϊκό προσκύνημα. Στον Ναό Αγίου Γεωργίου (και όχι στη Μητρόπολη – χωροφύλακες γαρ), χιλιάδες Αγρινιώτες, Ξηρομερίτες, δημοκράτες και αγωνιστές, δώσανε «παρών» στο φευγιό του μεγάλου τέκνου της Αιτωλοακαρνανίας. Της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία, το έτος των Ολυμπιακών Αγώνων 1896, έδωσε το «παρών», με την συμμετοχή σ’ αυτούς του «Παναιτωλικού» Μεσολογγίου, του Γ.Σ. «Ηρακλή» Αγρινίου, του Ναυπακτιακού «Αστέρα» και του Ολυμπιονίκη της Παντελή Καρασεβδά. Σήμερα, μετά 100 χρόνια αθέλητης ίσως περιφρόνησης, έρχονται στο φως της δημοσιότητας γεγονότα, που αξίζουν μελέτης, γιατί προβληματίζουν. Η πόλη του Αγρινίου, που στην αγκαλιά της άφησε την πνοή του ο Ολυμπιονίκης, έδωσε προς τιμήν του τ’ όνομά του, στον δρόμο που οδηγεί τα νιάτα στο Στάδιο του Αγρινίου!


































































































1 σχόλιο:

  1. Μήπως θα ήταν κοινωνικά δικαιότερο να μετέχει ισότιμα η τοπική μας κοινωνία ως χορηγία στην Τιμητική Εκδήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.