526 αρχαία αντικείμενα από Ακαρνανία στο Βρετανικό Μουσείο!!! - Ευρήματα από την Ακαρνανία και από την Αρχαία Αλυζία. ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ!!!


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Η σύληση και η αρχαιοκαπηλία αποτελούν μάστιγα για την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά και αφορά δυστυχώς και τις αρχαιότητες της Ακαρνανίας.
Δυστυχώς επί πολλά χρόνια, όπως δείχνουν τα στατιστικά των αστυνομικών αρχών, υπάρχει διαρκής διακίνηση αρχαιοτήτων στη μαύρη αγορά, με προορισμό κυρίως το εξωτερικό, που δυστυχώς σε αυτό συμμετέχουν και πολλοί «Έλληνες», οι οποίοι προδίδουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.
Τώρα σε όσο αφορά τη στάση του Βρετανικού Μουσείου, κανένας δεν εκπλήσσεται...

---------------------------------

Πηγή 1: Εφημ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ NEWS,
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.9.2021.
Πηγή 2: http://www.arxeion-politismou.gr

Του Γιώργου Λεκάκη.

ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΜΟΥ, στην Κυριακάτικη KONTRA NEWS, ασχολήθηκα με τον «ανενημέρωτο» Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, σχετικά με τις ασυναρτησίες που είπε για τα ακόμη παρανόμως κρατούμενα γλυπτά της Ακροπόλεως, στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς και με τα παρανόμως κρατούμενα αντικείμενα από Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες.
Σήμερα θα σας πω για επίσης παρανόμως κρατούμενα 526 αντικείμενα (κυρίως νομίσματα) που διαθέτει αυτό το Μουσείο των Κλοπιμαίων, σχετιζόμενα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την Ακαρνανία. Από αυτά μόνον... 7 εκτίθενται στο Μουσείο!...
Θυμίζω πως η απόκρυψις στοιχείων πολιτισμού από έναν λαό είναι πράξη που στοιχειοθετεί το έγκλημα της γενοκτονίας (ένα έγκλημα που τελείται ΤΩΡΑ, αφού ακόμη, τώρα, Μπόρις, μου στερείς την πρόσβαση στην γνώση της Ιστορίας μου...).
Άσχετε χρυσοκομόωντα Πρωθυπουργέ, από τα ευρεθέντα στην Ακαρνανία, ανθολογώ...
Χρυσό περιδέραιο, με μπουμπούκια μυρτιάς! Ασυνήθιστο περιδέραιο/κολιέ. Αποτελείται από δυο σειρές: Η μία με 42 μενταγιόν μυρτιάς και η άλλη με 34 μικρά, απλά σφαιρικά σφαιρίδια!!! Οι οφθαλμοί της μυρτιάς είναι κατασκευασμένοι από φύλλο χρυσού, σε δύο μισά. Συνδέονται μέσω ενός σωλήνα με τις χάντρες σε έναν οριζόντιο σωλήνα ανάρτησης. Οι χάντρες είναι δικωνικές. Οι διαστάσεις του είναι 1,10 x 27,20 x 0,60 εκατ. και το βάρος του 22,20 γραμμ.! Λαμπρό έργο κοσμηματοποιΐας του 450 π.Χ. Ευρέθη στην Ακαρνανία (πού ακριβώς άγνωστον)... Παρόμοια έχουν βρεθεί μόνον σε Ιασό, Κύμη και Αλικαρνασσό. Αυτό αποδεικνύει τις σχέσεις Ακαρνανίας - Ανατολίας. Αλλά η αρχαιοκαπηλία σβήνει κάθε ελπίδα αποδείξεων... Το Μουσείο το αγόρασε από τον Godfrey Durlacher, ο οποίος το αγόρασε από τον Κ.Α. Λεμπέση το 1919 (αρ. 1919,0621.2). Το αρχαίο ακαρνανικό αυτό περιδέραιο έχει εκτεθεί σε πλήθος εκθέσεων του Μουσείου, σε όλον τον κόσμο, από το 2003 και μετά... Ποτέ στην Ελλάδα!!!...
Tο ίδιο ισχύει και για το χρυσό μενταγιόν (2,35 x 1,40 x 1,30 εκατ., βάρος 2,80 γραμμ.) με κεφαλή λιονταριού. Η γλώσσα και τα δόντια του ζώου έχουν προστεθεί ξεχωριστά! Έργο τέχνης του 450 π.Χ. Κατασκευάσθηκε κάπου στην Ανατολική Ελλάδα, ίσως στην Ρόδο ή την Κύπρο, και βρέθηκε στην Ακαρνανία!!! Το Μουσείο το αγόρασε από τον Godfrey Durlacher, ο οποίος το αγόρασε από τον Κ.Α. Λεμπέση το 1919 (αρ. 1919,0621.1 - δεν εκτίθεται).
Σπάνιοι υάλινοι αστράγαλοι (μήκος 1,90 εκ.), πιθανότατα κομμάτια παιδικού παιγνιδιού ή για μαντική χρήση. Χρονολογούνται στο 500 - 100 π.Χ. Ευρέθησαν στην Λευκάδα ή στην Ακαρνανία (το Μουσείο μπερδεύεται). Το Μουσείο τους αγόρασε από τον Lt-Col (αρ. 1846,0217.185 στην προθήκη G69/dc9).
Ένα θραύσμα από κεραμίδι (35,80 x 2,60 x 18 εκατ.) με ελληνική επιγραφή και υπερυψωμένα γράμματα (5 εκατοστών) που γράφει «ΑΛΥΖΕΙΩΝ» (βλ. Inscriptiones Graecae IX 1,457) του 250 -150 π.Χ., από την Αλυζία, μας μαθαίνει πως οι Aλύζιοι Ακαρνάνες έγραφαν το γράμμα «Ν» ανάποδα -όπως το γράφουν σήμερα οι Σλάβοι και οι Ρώσοι!!! Αυτό κι αν είναι απόκρυψη στοιχείου πολιτισμού, Μπόρις! Δηλ. γενοκτονία κανονική! Το κεραμίδι είναι... κεραμίδα! Δηλ. το «σλαβικό/κυριλλικό» αλφάβητο δεν το εφηύραν οι Κύριλλος και Μεθόδιος, αλλά προϋπήρχε στα πολυάριθμα αρχαία ελληνικά αλφάβητα!!! Κατά τα άλλα, το κεραμίδι έγινε δωρεά στο Μουσείο από τov sir Dominic Ellis Colnaghi to 1862 (αρ. 1862,0311.2 και δεν εκτίθεται)...
Φιάλη κεραμική, σε μορφή κόκορα, του 80 π.Χ. Κατασκευάστηκε στην ελληνική Καμπανία της Ιταλίας, αλλά βρέθηκε στην Ακαρνανία (πού ακριβώς άγνωστον)... Ύψους 17,25 - 17,60 εκατ., μήκους 23 εκατ., πλάτους 11 εκατ. και βάρους 327 γραμμ. Το Μουσείο το αγόρασε από τον Γιώργο Γιαννακόπουλο, το 1911 (αρ. 1911,0411.1 στην προθήκη G73/dc33).
Φιάλη (ύψους 15,50 εκατ.) χάλκινη, σε σχήμα αχλαδιού, με φουσκωτό σώμα, του 350 π.Χ. Ευρέθη στην Ακαρνανία (πού ακριβώς άγνωστον)... Το Μουσείο το αγόρασε από τον Θεόδωρο Α. Ζουμπουλάκη, το 1929 (αρ. 1929,1016.3 και δεν εκτίθεται)...
Χάλκινο ανάγλυφο (13,97 x 8,89 εκατ., τεχνική repoussé), ίσως από θήκη καθρέφτη. Εικονίζει κοριτσάκι με πεπόνoσχημο χτένισμα, ακουμπισμένο σε κολώνα και κρατώντας στεφάνι να προσφέρει ένα φρούτο σε ένα μεγάλο πουλί, ίσως παγώνι/χήνα, που στέκεται μπροστά σε ένα δένδρο με φύλλα! Έργο του 300 π.Χ. Ευρέθη στην Ζαβέρδα! Κληροδοτήθηκε στο Μουσείο από τον James Woodhouse το 1868 (αρ. 1868,0110.372 στην προθήκη G22/dc4).
Χάλκινο καθρέπτη (ύψους 28,40 εκατ., βάρους 381 γραμμ.) με ανοξείδωτο στήριγμα, χαραγμένο με διακεκομμένα γράμματα -δηλ. φέρει μια επιγραφή, την οποία το Μουσείο δεν μας λέει τι γράφει!!! Του 400 π.Χ. Και χάλκινη θήκη καθρέπτη (διαμέτρου 13,97 εκατ.) με ανάγλυφο (τεχνική repousse) που εικονίζει τον Ηρακλή και τον λέοντα της Νεμέας... του 300 π.Χ. Αμφότερα ευρέθησαν στο Ανακτόριον. Το Μουσείο τα αγόρασε από την Ελένη Γαβριλάκη το 1904 (αρ. 1904,0708.2 και αρ. 1904,0708.1 αντίστοιχα). Δεν εκτίθενται στο Μουσείο. Αλλά το δεύτερο εκρίθη... άξιο να εκτεθεί στην έκθεση «Animals in Art» του Βρετ. Μουσείου, το 1977, στο Λονδίνο.
Χάλκινο κάνθαρο (ύψους 9 εκατ.) με χαμηλή βάση. Και οι δύο χειρολαβές του υπάρχουν, αλλά μόνο η μία είναι προσαρτημένη στο σώμα του. Του 350 π.Χ. από το Ανακτόριαν... Το Μουσείο το αγόρασε από τον Γ. Σταυρίδη, το 1907 (αρ. 1907,0521.1 -δεν εκτίθεται)...
Παρ' όλον αυτόν τον πλούτο και το ανακτορικό όνομα, το Ανακτόριον «προτιμά» σήμερα να λέγεται... Βόνιτσα!..

ΠΗΓΕΣ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. «Myrtle wreaths with buds: Grèce d' Asie», πιν. 19, BMCJ 1632 (από Κύμη) και από τύμβο Αλικαρνασσού (Ada, βλ. Williams & Ogden, σελ. 86). Περιδέραιον Ιασού, ΒdA 49 (1964), σελ.208 και πιν.1,4.Cf. και Brooklyn, αρ. 19.

** Όλες οι φωτογραφίες είναι από το Αρχείον Πολιτισμού του Γ. Λεκάκη.

* Ο Γ. Λεκάκης (www.lekakis.com) είναι συγγραφέας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.