Προχωρά η μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση του 6άστερου συγκροτήματος στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, συνολικού προϋπολογισμού 107 εκατομμυρίων ευρώ.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Το παράκτιο μέτωπο Αστακού - Μύτικα - Παλαίρου - Πογωνιάς, με αλλεπάλληλες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων Αιτ/νίας, είχε καθοριστεί σαφώς αποκλειστικά και μόνο για τουριστική ανάπτυξη και ποτέ για ανάπτυξη ιχθυοτροφείων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την νυν διοίκηση της, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά και θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί και να υπερασπιστεί την συγκεκριμένη περιοχή φιλέτο. Είναι καθήκον του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη, να φύγουν από τα ελάχιστα λόγια που έχουν πει μέχρι τώρα και να πάνε στις μέγιστες πράξεις, για να σώσουν τις ακτές τις Αιτ/νίας, από μία μη ανατρέψιμη και τραγική υποβάθμιση, που θα κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές και αυτοί θα συνδέσουν το όνομα τους με αυτό, πληρώνοντας λάθη και παραλείψεις της διοίκησης Κατσιφάρα, που ουδόλως εμπόδισε αυτόν τον λάθος σχεδιασμό, αλλά αντιθέτως τον ευνόησε και στο τέλος του δράματος έχουμε την διοίκηση Φαρμάκη, που έστω την υστάτη ώρα μπορεί να σώσει την παρτίδα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της διοίκησης Κατσιφάρα για όλο αυτό που ζούμε σήμερα και για την ασυδοσία που επικρατεί τοπικά στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών, όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένας έλεγχος. Εκτιμούμε με τη δική μας αίσθηση, ότι Φαρμάκης και Δημητρογιάννης θα πράξουν το καθήκον τους. 
Το παράκτιο αυτό μέτωπο, ενιαίο τουριστικά με τα απαράμιλλής ομορφιάς νησιά Καλάμου - Καστού - Μεγανησίου - Ατόκου - Φερμίκουλα - Αρκούδι και Λευκάδας (κλειστό αρχιπέλαγος Ιονίου), προοριζόταν για τουριστική ανάπτυξη και ζητούμενο ήταν οι ιχθυοκαλλιέργειες να συγκεντρωθούν από τον Αστακό και Νότια στην ανοικτή θάλασσα.
Το συγκεκριμένο παράκτιο μέτωπο της Αιτ/νίας, ποτέ δεν περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό για δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ), το ίδιο και ο Κάλαμος (άκου τρέλα..., 595 στρέμματα θάλασσας για Π.Ο.Α.Υ στο παραδεισένιο Κάλαμο). Κάποια συμφέροντα το επέβαλλαν και προσπαθούν να το πετύχουν, σε ένα σχεδιασμό που καταρρίπτει την λογική, είναι μία τρέλα να θες να καταστρέψεις κάτι τόσο όμορφο, που μέσω του τουρισμού θα φέρει πολλαπλάσια οφέλη από τις υδατοκαλλιέργειες και θα κρατήσει το φυσικό κάλλος, για να μπορεί να το πουλά στους τουρίστες. 
Ματαιοπονούν και με την θέληση της κοινωνίας, δεν θα περάσουν τα παράλογα σχέδια τους.

----------------------------------


Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μεγάλη τουριστική επένδυση στο Βαρκό.

Σε έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) «Varko Bay Resort» στην περιοχή της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, προχώρησε η επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Π.Δ.Ε., κατόπιν εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη.
Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά σε κατασκευή και λειτουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, 580 κλινών, όπου βάσει διεθνών προτύπων κατατάσσεται ως 6 αστέρων και εντάσσεται στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν. 3894/2010 ως στρατηγικής σημασίας. Ο συνολικός χώρος της συγκεκριμένης επένδυσης αναμένεται να δημιουργηθεί σε έκταση 182 στρεμμάτων, το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 107 εκ. ευρώ και θα προσφέρει 350 θέσεις εργασίας μόνιμες και εποχιακές.
Κατά την εισήγησή του ο κ. Δημητρογιάννης περιέγραψε στα μέλη της επιτροπής τα προβλεπόμενα και συνοδά έργα στην περιοχή, μεταξύ αυτών η κατασκευή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, αθλητικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο και μαρίνα, καθώς και έργα ύδρευσης- αποχέτευσης και οδοποιίας.
Παράλληλα, ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη της επένδυσης, μεταξύ άλλων:
Ο σχεδιασμός θα γίνει με γνώμονα την αποφυγή πιέσεων στο περιβάλλον (ατμόσφαιρα και κλιματική αλλαγή, νερά, έδαφος, βιοποικιλότητα, τοπίο και παράκτια ζώνη).
Συνάδει με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής στον τομέα του τουρισμού.
Εμπλουτίζει και διαφοροποιεί το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα αυτού, μέσω των ποιοτικά αναβαθμισμένων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Συντελεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Συνεισφέρει στην προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων με βιώσιμο τρόπο και στην εισροή κεφαλαίων στην τοπική οικονομία.
Ενισχύει την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συνδράμει στην αύξηση επισκεπτών όλο το χρόνο.
Επίσης, ο κ. Δημητρογιάννης περιέγραψε και τα προβλεπόμενα μέτρα και δράσεις για την αποφυγή πιθανόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μεταξύ άλλων την εφαρμογή ειδικού προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης καθώς και τη δέσμη μέτρων πρόληψης για έκτακτες καταστάσεις. Παράλληλα, μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, αναμένεται η υλοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το κατασκευαστικό σκέλος, όπου θα ενταχθούν όλες οι τεχνικές μελέτες υλοποίησης του έργου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε: «Είναι σημαντικό να υλοποιούνται επενδύσεις μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Περιφέρειας και την τοπική οικονομία. Διαρκής μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και η καθιέρωση της Δυτικής Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη. Συμβάλλουμε και εμείς στη μεγάλη υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης με μακροπρόθεσμα και αυξανόμενα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

13 σχόλια:

  1. Οι επενδύσεις στόν τουρισμό, ειναι το λαμπρό μέλλον
    για την περιοχή μας.
    Τα συμφέροντα - λίγων - ιχθυοκαλλιεργιτών, μόνο καταστροφή
    και θάνατο θα φέρουν. Ας σοβαρευτούν κάποιοι που για μερικά ευρώ κάνουν τούμπες. Τίς συναλλαγές κάτω απο το τραπέζι ( αν....λέω!!!! αν υπάρχουν ), να τις ξεχάσουν. Δέν θα αφήσουμε να μας κάνουν τον παράδεισο ΚΟΛΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΟΑΥ δέν τόλμησε να 'πάει" μεχρι την και την Λευκάδα
    διότι θα είχαμε -συγκρουση" των οικονομικων συμφεροντων του Μεγαλου κεφαλαίου.







    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι ανόητος. Δύο μεγάλα ξενοδοχεία έχει η Λευκάδα. Ποιο μεγάλο κεφάλαιο ανοητε; Η Λευκάδα είναι κλασσικό παράδειγμα που όλοι έχουν συμφέρον από τον τουρισμό, διότι ΟΛΟΙ έχουν επενδύσει στον τουρισμό. Έχουμε παρεξηγήσει έννοιες, ορισμούς και μεγέθη. Είσαι επικίνδυνος και βλάκας.

      Διαγραφή
    2. θα επιμείνω στην άποψή μου και δέν με ενοχλούν οι αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί σου.
      η ΠΟΑΥ λοιπόν εάν δέν ήταν τα μέρη της Λευκσδας τουριστικά θα εφτανε η ΠΟΑΥ και μέχρι και την Κέρκυρα.

      Διαγραφή
    3. Ναι, αν δεν ήταν τα μέρη της Λευκάδας, σωστά. Διότι όλοι έχουν μια ταβέρνα, όλοι έχουν ένα εμπορικό μαγαζί, όλοι έχουν ένα δύο άτομα να δουλεύουν και μερικοί για όλο το χρόνο. Αυτό που εσύ πολύ ατυχώς, ανοητως και επικινδύνως ονομάζεις μεγάλο κεφάλαιο. Και κάτι ακόμα. Στη Λευκάδα τους παίρνουν και στα σοβαρά υπόψη επειδή τη χτυπάνε λίγο εκείνη την ταμειακή και έχουν να αντιπαραβαλουν μεγέθη. Όπως και ένσημα στο ΙΚΑ. Και μήν αρχίσεις να μου μιλάς για εξαιρέσεις. Έχω βαρεθεί να γίνεται η εξαίρεση κανόνας. Να μας ορίσεις τι εστί μεγάλο κεφάλαιο της Λευκάδας γιατί έχεις πάρει μια καραμέλα και σε κόβω για πολύ τεμπελαριο.

      Διαγραφή
    4. εσύ γιατί ενοχλείσαι απο τους άεργους. Και δέν ενοχλείσαι απο την "εκμετάλευση" ανθρώπων απο ανθρώπους.

      Διαγραφή
    5. Τι είμαι να ορίσω. Οικονομολόγος ?

      Διαγραφή
    6. Αφού εκει λοιπόν λές ότι είναι τα, μεγέθη,
      γι αυτο σταματησε και της ΠΟΑΥ ο σχεδιασμός προς τα εκεί.
      Αντε μας κανεις και τον μέγα νοήμονα.

      Διαγραφή
  3. εδώ ίμως βρήκανε διαφορους "πρόθυμους" υποτελείς της τοπικης πολιτικής εξουσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάζουμε:Ένα ξενοδοχείο 350 θέσεις εργασίας!!! Ένα ξενοδοχείο!!! Όχι δυο ή πέντε… Ένα…!!!!
    Εχουμε πανω απο 20 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, καλύπτουν 1070 στρέμματα θάλασσας στην άδεια τους και απασχολούν 450 εργαζόμενους. Κλπ κλπ κλπ ….!
    Χρειάζεται σύγκριση;
    Τωρα όσο αφορά την περιφέρεια οπως σωστά σωστότατα τα γράφεις mytikas press αποδείχθηκαν πολυ λίγοι για να υπερασπιστούν το σπίτι τους που επέλεξαν με τις ευλογίες μας να διοικήσουν. Στο συγκεκριμένο θέμα της ΠΟΑΥ έχουν χαθεί μεταξύ κόμματος, προσωπικών σχέσεων, και άσκησης πολιτικής Μαυρογιαλούρου- Γκρούεζα!!!
    Η ιστορία μας καταγράφει όλους…!!!
    Παναγιώτης Χολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 8.50 κατά τα άλλα κάναμε και << Το .... Δυνατό Ξηρόμερο >>
    << Πρώτα Ο Πολίτης >>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή το αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας είναι να εξαιρεθεί η Τουριστική μας Περιοχή απο την προτεινόμενη ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων κ' Αιτωλ/νίας,
    η Επιτροπή Αγώνα θα πρέπει να θέσει εκ νέου το εν λόγω αίτημα μαζί με τους θεσμοθετημένους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς του τουριστικού κλάδου, στην νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.
    απλός υποστηρικτής της δημοτικής παράταξης
    του δήμου μας: 《Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευτυχώς που υπάρχει και το mytikaspress.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.