15 Οκτωβρίου 1933: Εγκαίνια του Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών στον Αστακό.


Γράφει ο Βασίλης Ζαγκότας.
Εκπαιδευτικός, Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μνημείου πεσόντων αγωνιστών, το οποίο κοσμεί έκτοτε την κωμόπολη.
Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «Φως» του Αγρινίου, το μνημείο παρήγγειλε για λογαριασμό της Κοινότητας ο τότε Κοινοτάρχης Αθανάσιος Χασάπης. Κατασκευάστηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στον Αστακό με το ατμόπλοιο Ποταμιάνου, όπου και παρελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου 1933 μετά τιμών από τους εκπροσώπους της Κοινότητας. Το μνημείο τοποθετήθηκε προσωρινά στην προβλήτα του λιμανιού.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου 1933, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια σε μια άρτια οργανωμένη τελετή όπου εκφωνήθηκε πανηγυρικός από τον Δημοσιογράφο Ν. Μαγγίνα. Στην τελετή παρέστησαν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι των γειτονικών Κοινοτήτων και των σωμάτων ασφαλείας, ο Βουλευτής Ανδρέας Στράτος καθώς και αντιπρόσωποι συλλόγων. Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων παιάνιζε η μπάντα της Γ΄ Μεραρχίας.
Παραθέτω παρακάτω αποσπάσματα από την εφημερίδα «Φως» της 24ης Σεπτεμβρίου και της 15ης Οκτωβρίου 1933, στα οποία περιγράφονται η άφιξη και τα εγκαίνια του μνημείου.

Εφημερίδα «Φως» 24ης Σεπτεμβρίου 1933.

Εφημερίδα «Φως» 15ης Οκτωβρίου 1933.

Τέλος, χρειάζεται να τονίσω ότι η ανάγκη για ένα νέο μνημείο που θα περιλαμβάνει περισσότερους αγωνιστές κατά μεταγενέστερες φάσεις της ελληνικής ιστορίας, προβάλλει πλέον ως εξαιρετικά σημαντική.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.