Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στον Μύτικα Αιτ/νίας από το τριμηναίο περιοδικό που εκδίδει ο όμιλος ΣΕΦΑΡ και διανέμεται δωρεάν σε 450 Φαρμακεία.
Με ένα ωραίο κολάζ επιλεγμένων φωτογραφιών και ένα δισέλιδο κείμενο προβάλλει στα μέλη του Φαρμακοποιούς, τη μοναδική ομορφιά του Μύτικα.
Το κείμενο.
Ο Μύτικας Αιτ/νίας, ένα μικρό πανέμορφο χωριό χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στην κρυστάλλινη θάλασσα του Ιονίου, με τα κοντινά πανέμορφα και μαγικά νησάκια του Καλάμου και Καστού Ιονίου Πελάγους και λίγο πιο μακριά το Μεγανήσι, την Άτοκο, τον Σκορπιό και την Λευκάδα.
Ο Μύτικας Αιτ/νίας είναι ένας οικισμός σχετικά νέος, ο οποίος δημιουργήθηκε αρχές του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι κάτοικοι του προέρχονται από τις γύρω περιοχές και χωριά του Ξηρομέρου, αλλά και από τα κοντινά Επτάνησα, κάτι που ισχύει και σήμερα.
Το όνομά του το οφείλει στη μορφολογία του αφού πρόκειται ουσιαστικά για μια "ΜYΤΗ" που εισέρχεται στη θάλασσα, ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 850 κάτοικους περίπου και διοικητικά ανήκει από το 2011 στον Δήμο Ξηρομέρου.
Σε όλη του την ιστορία αποτέλεσε αγκυροβόλιο και λιμάνι και δυτικά του οικισμού υπήρχε το λιμάνι της Αρχαίας Αλυζίας, της πόλης που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ και ο Στράβωνας αναφέρει πως κατά την παράδοση, ο ιδρυτής της πόλης ήταν ο Αλυζεύς, ένας από τους αδελφούς της Πηνελόπης -συζύγου του Οδυσσέα. Κατά την ελληνιστική περίοδο η πόλη φέρεται να γνώρισε μεγάλη ακμή, ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας και ο πληθυσμός της ξεπέρασε τους 30.000 κατοίκους.
Ο ρόλος του ασφαλούς λιμανιού, του προσέδωσε εμπορικό και διαμετακομιστικό χαρακτήρα και από νωρίς εφοδίαζε με προϊόντα το γειτονικό νησί του Καλάμου και τη γύρω περιοχή.
Ο Μύτικας ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο χωριά τον παλιό οικισμό με την παραδοσιακή αγορά και το νέο οικισμό που δημιουργήθηκε με τη μετοίκηση της κοινότητας της Παναγούλας.
Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν και είναι η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σήμερα στις ασχολίες αυτές έρχεται να προστεθεί και ο τουρισμός και ειδικότερα με κατεύθυνση το θαλάσσιο τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ομορφιά του τοπίου και το ασύγκριτο φυσικό κάλος, γρήγορα κατέστησαν το Μύτικα σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για δημιουργία σύγχρονων τουριστικών υποδομών να είναι στα ύψη.
Ξενοδοχεία, camping, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εστιατόρια και ψαροταβέρνες, οργανωμένες και προσβάσιμες παραλίες προσφέρονται για ποιοτικές και οικονομικές διακοπές.
Ένας τόπος που το καλοκαίρι αυξάνει κατά πολύ τον πληθυσμό του, λόγω των αναρίθμητων κοντινών, πανέμορφων και παραδεισένιων παραλιών στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά του Ιονίου, που βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση, που μπορείς εντός λίγων λεπτών, με ένα ταχύπλοο σκάφος ή με μία απλή βάρκα, να βρεθείς στις πανέμορφες παραλίες. Όλες μοναδικές, που έχουν κάτι διαφορετικό να σου πουν, κάτι διαφορετικό να σου δείξουν, να νιώσεις σε αυτές το γαλάζιο μέσα σου και την ηρεμία της θάλασσας.
Αν έχετε σκάφος ακόμα κι ένα μικρό φουσκωτό ο Μύτικας είναι ένα ιδανικό ορμητήριο για αξέχαστες εκδρομές. Επίσης μπορείτε να ψαρέψετε ερασιτεχνικά είτε από την στεριά είτε μέσα από βάρκα.
Με σημείο αναφοράς τον Μύτικα Αιτ/νίας, ο οποίος διαθέτει ασφαλές λιμάνι, με τον καιρό σύμμαχο μιας και τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε χαμηλής έντασης αέρηδες με κύρια διεύθυνση Νοτιοδυτική, Δυτική και Βορειοδυτική, με τον κυματισμό να μην είναι μεγάλος λόγω της κάλυψης της περιοχής από τα πολύ κοντινά νησιά Κάλαμο και Καστό Λευκάδας, με πραγματικά αμέτρητες παραλίες διαφορετικές μεταξύ τους σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από τον Μύτικα, θα λέγαμε ότι έχουμε ένα ιδανικό μέρος για να κάνει κάποιος τις καλοκαιρινές διακοπές του και να γνωρίσει την ομορφιά της θάλασσας.
Το νησί Κάλαμος είναι απέναντι από το Μύτικα σε απόσταση 1 ν.μ. Είναι γραφικό και πολύ ήσυχο και στην Οδύσσεια αναφέρεται σαν "καταπράσινη Κάρνος". Έχει παραλίες με κρυσταλλένια νερά και το πευκόδασος φθάνει μέχρι τη θάλασσα.
Ο περίπατος από το χωριό Επισκοπή στο χωριό Κάλαμος θα είναι από τους ωραιότερους που έχετε κάνει. Διαρκεί 1 ½ ώρα και ο δρόμος είναι άσφαλτος. Σε όλη τη διαδρομή θα απολαμβάνετε τις μυρωδιές από τα φυτά και βότανα που κατακλύζουν το νησί: φασκόμηλο, θυμάρι, μυρτιά, δάφνη, ρίγανη. Υπάρχουν τακτικά καθημερινά δρομολόγια για τον Κάλαμο από το λιμάνι του Μύτικα.
Κοντά στον Κάλαμο είναι το νησί Καστός, πιο μικρό και πάρα πολύ ήσυχο με υπέροχες παραλίες. Και για τον Καστό υπάρχουν δρομολόγια από το λιμάνι του Μύτικα.
Από θάλασσα θα επισκεφθείτε το εγκαταλελειμμένο χωριό Κεφάλι ή Πόρτο Λεόνε. Μακρύτερα είναι η νήσος Άτοκος χωρίς κατοίκους, όμορφη, ανεξερεύνητη. Προς τα δυτικά μπορείτε να επισκεφθείτε το Μεγανήσι, το Σκορπιό, τη Μαδουρή. Πιο τολμηροί πηγαίνουν στην Ιθάκη και μερικοί φθάνουν μέχρι την Κεφαλονιά.
Η παραλία του Μύτικα που έχει μήκος 4 χλμ. προσφέρεται για ήρεμο περίπατο με το ηλιοβασίλεμα. Ένας άλλος περίπατος στο βουνό είναι στην Αγία Ελεούσα, μία σπηλιά που πριν πολλά χρόνια "μετατράπηκε" σε εκκλησία. Έχει τοιχογραφίες του ΙΒ' αιώνα στο βράχο και χτιστό το θόλο του Ιερού. Από εκεί υπάρχει μοναδική θέα του Μύτικα, της πεδιάδας με τις χιλιάδες ελαιόδεντρα και του Καλάμου απέναντι.
Εκτός από την πεντακάθαρη θάλασσα και τις αναρίθμητες παραλίες, έχουμε και τους εκπληκτικής ομορφιάς ορεινούς όγκους των Ακαρνανικών Όρεων, με μία άγρια ομορφιά, που προσφέρουν μοναδικές διαδρομές για ορειβασία.
Μην ξεχνάμε και το πολύ καλό και οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο ''Μύτικας - Καμπλάφκα Αιτ/νίας'', εκεί όπου τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου Πελάγους συναντούν τους κάθετους βράχους της αρχαίας Αλυζίας, σε 25 διαδρομές σπορ χαρακτήρα, που περιμένουν από τον αρχάριο μέχρι και τον πιο έμπειρο αναρριχητή να τις σκαρφαλώσουν.
Ο επισκέπτης που θα επιλέξει για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ως προορισμό τον Μύτικα Αιτ/νίας, σίγουρα δεν θα χάσει και θα αποζημιωθεί από την απαράμιλλη ομορφιά και ειδικά το Καλοκαίρι.
* Θερμές ευχαριστίες στον κο Τσαμπιέρη Ευστάθιο και στον κο Σούλα Βασίλειο για το φωτογραφικό υλικό καθώς και για το κείμενο.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.