Κανδήλα και Μύτικας στο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων του Δήμου Ξηρομέρου, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 307.526,20 €. Τι αφορά.


Με σημερινή μας ανάρτηση σας ενημερώσαμε για χρηματοδότηση του έργου ανάπτυξης διαχείρισης βιοαποβλήτων του Δήμου Ξηρομέρου, από πόρους του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΑ), προϋπολογισμού 307.526,20 €.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι οικισμοί της Κανδήλας και του Μύτικα και μιλάμε ουσιαστικά για το πρόγραμμα του καφέ κάδου για βιοαπόβλητα, που σύμφωνα με το νέο Περιβαλλοντικό Νόμο 4685/2020, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τα βιοαπόβλητα πρέπει υποχρεωτικά, είτε να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται στην πηγή, είτε να συλλέγονται χωριστά και να μην αναμιγνύονται με άλλα είδη αποβλήτων.
Στόχος του έργου για τον Δήμο Ξηρομέρου, είναι η λειτουργία διαχείρισης των βιοαποβλήτων να ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2022.
Όπως προείπαμε, μέσα στους οικισμούς που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, είναι η Κανδήλα και ο Μύτικας, μαζί με Αστακό, Φυτείες και Κουβαρά, με αθροιστικό πληθυσμό με βάση την απογραφή του 2011 τους 5.912 κατοίκους από τους 11.737 κατοίκους στο σύνολο του Δήμου (50%). Η υπηρεσία αναμένεται να εξυπηρετεί 2.198 νοικοκυριά.


Τα στοιχεία της υπηρεσίας:
  • Το σύστημα συλλογής προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων αφορά τη χωριστή συλλογή των παραγόμενων οργανικών αποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών και πρασίνων αποβλήτων) των πολιτών του Δήμου Ξηρομέρου, μέσω δικτύου καφέ κάδων και λοιπών μέσων συλλογής, που προβλέπονται για την εξυπηρέτηση των δημοτών.
  • Συμβάλλει άμεσα στην εκτροπή των αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ, κατ’ επέκταση στη μείωση/αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων από την εδαφική διάθεση αποβλήτων στο κοινωνικό σύνολο.
  • Συμβάλλει άμεσα στη διαμόρφωση νέας προσέγγισης ως προς το τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο, μειώνει την ευκολία απόρριψης αξιοποιήσιμων αποβλήτων, όπως τα οργανικά απόβλητα, καθώς και αναπτύσσει νέα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς, που συνεπάγονται όφελος στο κοινωνικό σύνολο.
  • Συμβάλλει άμεσα στη χωριστή συλλογή στην πηγή των οργανικών αποβλήτων των δημοτών και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, βάσει των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, που κατ’ επέκταση ωφελούν το κοινωνικό σύνολο και στην προστασία του περιβάλλοντος από την ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Η χωροταξική κατανομή των 25 καφέ κάδων στη Κανδήλα.

Η χωροταξική κατανομή των 20 καφέ κάδων στον Μύτικα.

Η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων θα γίνει με τη μέθοδο συλλογής σε κεντρικούς καφέ κάδους, που θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε πυκνό δίκτυο κοντά στα κτίρια/οικίες.
Ο Δήμος Ξηρομέρου για την συλλογή των κάδων, θα χρησιμοποιεί ένα ειδικό απορριμματοφόρο όχημα συλλογής βιοαποβλήτων 14 m3 τύπου πρέσας, με ενσωματωμένο σύστημα πλύσης κάδων, για την άμεση πλύση των κάδων, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται οσμές και ως εκ τούτου το πρόγραμμα να γίνει περισσότερο αποδεκτό από τους πολίτες.
Το πλύσιμο των κάδων θα γίνεται μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, κατά την εκτέλεση των εκάστοτε δρομολογίων.
Τα βιοαπόβλητα θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αιτωλοακαρνανίας που θα δημιουργηθεί και στην ιδιωτική μονάδα. 
Τα απορριμματοφόρο των 14 m3 θα εκτελεί καθημερινά (5 εργάσιμες ημέρες ανά εβδομάδα), ένα δρομολόγιο για την συλλογή των προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.
Για να πετύχει το πρόγραμμα, βασικός παράγοντας είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Γι αυτό το λόγο πριν την έναρξη του προγράμματος θα έχουμε πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με ανοικτές εκδηλώσεις, δράσεις σε σχολεία, κινητά περίπτερα ενημέρωσης, επιστολές του Δημάρχου κ.λπ.
Με το καλό αναμένουμε όλοι την υλοποίηση του έργου.

6 σχόλια:

  1. Κάποιος να πει στον κόσμο τι είναι τα βιοαποβλητα. Σε δύο γραμμές. Για να μπορούν να το πουν και αυτοί που νομίζουν πως ξέρουν στη γιαγιά και τον παππού πού είναι μόνοι στο χωριό. Τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι μετά την χρήση τους και χαρτιά υγείας βιοαποβλητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Δήμος εχει Νοικοκύρη Δήμαρχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι είναι τα βιοαποβλητα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει στην πράξη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποιησης.

      Διαγραφή
  5. Βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) ορίζονται τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικής υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.