Σε μία λιτή, σεμνή και με σεβασμό εκδήλωση, ο Δήμος Ξηρομέρου για πρώτη φορά τίμησε το ιστορικό γεγονός, της Ναυμαχίας των Πυρπολικών, που έλαβε χώρα στον κόλπο του Αστακού.


Φωτογραφίες: Make Art.

Σε μία λιτή, σεμνή και με σεβασμό εκδήλωση την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, όπως αρμόζει στην ανάδειξη και προβολή τέτοιων ιστορικών γεγονότων, στην παραλία του Αστακού (θέση Άγκυρα), ο Δήμος Ξηρομέρου τίμησε για πρώτη φορά ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, την Ναυμαχία των Πυρπολικών, που έλαβε χώρα στον κόλπο του Αστακού στις 25 Νοεμβρίου 1825 και αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο ναυτικό γεγονός στην περιοχή του Ξηρομέρου κατά την Επανάσταση του 1821.
Παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και παρουσία κατοίκων του Αστακού, η εκδήλωση περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας στην παραλία του Αστακού (θέση Άγκυρα) και κατόπιν μία απλή εκδήλωση στο Δημαρχείο στον Αστακό, όπου έγινε παρουσίαση του ιστορικού γεγονότος.
Στόχος του Δήμου Ξηρομέρου όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης, είναι αυτή η εκδήλωση να θεσμοθετηθεί και να καθιερωθεί και το ιστορικό γεγονός να καταγραφεί στη συλλογική μνήμη και στις σελίδες ιστορίας του Ξηρομέρου.
Δείτε παρακάτω πληροφορίες για το ιστορικό γεγονός.

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Η Ναυμαχία των Πυρπολικών (Ναυμαχία του Δραγαμέστου).
Στη περιοχή του κόλπου του Αστακού έλαβε χώρα στις 21 Νοεμβρίου 1825 η Ναυμαχία του Δραγαμέστου ή των Πυρπολικών. Ήδη από τον Απρίλη του 1825, το Μεσολόγγι τελούσε υπό πολιορκία, με τον Μεχμέτ Ρεσίτ πασά Κιουταχή να έχει πάρει εντολή από τον σουλτάνο «ή το Μεσολόγγι, ή το κεφάλι σου!».
Την εποχή εκείνη (Αύγουστος-Δεκέμβριος 1825) είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή (μονή Προφήτη Ηλία και αποθήκες Σκάλας) ο οπλαρχηγός Καραϊσκάκης, ο οποίος προκαλούσε σημαντικές φθορές στην τουρκική γραμμή ανεφοδιασμού Μεσολόγγι - Καρβασαράς (σημ. Αμφιλοχία), ενώ συνεργαζόταν και με τον στόλο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου.
Από τη θάλασσα, ο ναύαρχος Μιαούλης έσπαγε συνεχώς τον κλοιό των τουρκικών πλοίων και μετέφερε εφόδια στην πολιορκημένη πόλη. Από τον Οκτώβρη του 1825 όμως, είχαν καταφθάσει και τα πλοία των Αιγυπτίων και η πολιορκία εντάθηκε.
Στις 20 Νοέμβρη, καταπονημένος από την προσπάθεια, ο στόλος του Μιαούλη ελλιμενίστηκε στο νησάκι Πεταλάς. Τα πλοία του αντιναύαρχου Σαχτούρη εκτελούσαν περιπολίες ανάμεσα στα νησάκια των Εχινάδων για να κρατούν ανοικτή τη δίοδο προς το Μεσολόγγι. Τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου έγιναν αντιληπτά από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και κινήθηκαν προς τον κόλπο του Αστακού. Οι Αιγύπτιοι, έχοντας τον άνεμο με το μέρος τους, επιτέθηκαν πρώτοι σε ένα υδραίικο πυρπολικό αλλά αυτό με έναν επιδέξιο ελιγμό κατάφερε να ξεφύγει.
Στη συνέχεια, τα ελληνικά πλοία επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο και κατάφεραν να ανάψουν φωτιά στο κατάστρωμα. Οι Αιγύπτιοι ναύτες το εγκατέλειψαν έντρομοι και τα ελληνικά πλοιάρια το αποτελείωσαν ακυβέρνητο στις ακτές μιας νησίδας. Τα υπόλοιπα εχθρικά πλοία εκδιώχθηκαν από τις κανονιές των Ελλήνων.
Η ναυμαχία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν μέχρι την επόμενη μέρα. Στη ναυμαχία σκοτώθηκαν δύο πλοίαρχοι του εχθρού ενώ από τους Έλληνες αρκετοί ναύτες πληγώθηκαν.
Μετά τη ναυμαχία, φορτώθηκαν εκ νέου από το λιμανάκι του Πεταλά προμήθειες για το Μεσολόγγι. Η Ναυμαχία των Πυρπολικών αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο ναυτικό γεγονός στην περιοχή του Ξηρομέρου κατά την Επανάσταση του 1821.



































2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ. Ο ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.