Διαβούλευση στον Μύτικα, για τις μελέτες αναβάθμισης των Λιμενικών Υποδομών.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο Μύτικα, η συνάντηση και η διαβούλευση με τον Τεχνικό Σύμβουλο του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, την Optimum Value, που αφορά τις 5 μελέτες της αναβάθμισης των Λιμενικών Υποδομών του Μύτικα, στα πλαίσια του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 418.850,17 €, με 219.751,55 € να αφορούν τον Μύτικα, ένα ποσό πάρα πολύ μεγάλο για μελέτες, που για πρώτη φορά έχει στη διάθεση του ο Μύτικας. Το ποσό έχει ήδη εγγραφεί στα έσοδα του Προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου.

Οι 5 μελέτες που αφορούν την αναβάθμιση των Λιμενικών Υποδομών του Μύτικα, προϋπολογισμού 219.751,55 €.
Παρουσία αιρετών, του Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αποστόλη Ντίνου, των Αντιδημάρχων Βασίλη Πολύζου και Παναγιώτη Παληογιάννη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λευτέρη Κατσαούνη, του Προέδρου της Κοινότητας Μύτικα Δημήτρη Φάρρου, του τοπικού συμβούλου Κώστα Τζάλα, απλών μελών του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου, αλλά κυρίως επαγγελματιών, ενεργών πολιτών και κατοίκων του Μύτικα, έγινε μία παρουσίαση από τον κ. Νικόλαο Κρυονερίτη, Φυσικό Ωκεανογράφο MSc, Geodesist Hydrographer MSc, Strategic Studies MSc, για το τι αφορούν αυτές οι μελέτες, ποια η σημασία τους και το κυριότερο ποια η στόχευση τους.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική διαλογική συζήτηση, με το Τεχνικό Σύμβουλο να καταγράφει όλες τις προτάσεις που τέθηκαν από τους παριστάμενους, οι οποίες ήταν πολλές και προς μία σωστή και δημιουργική κατεύθυνση, αποτυπώνοντας και την αγωνία όλων να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μύτικας.

Με λίγα λόγια τι αναφέρθηκε από τον Τεχνικό Σύμβουλο, στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση του:
 • Ο Μύτικας με αυτή την μεγάλη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων μελετών, έχει μοναδική ευκαιρία να λύσει συσσωρευμένα προβλήματα, που προέκυψαν λόγω συγκεκριμένων λαθών αλλά και αδράνειας.
 • Ο Μύτικας σαν οικισμός, παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα στο παράκτιο μέτωπο του και εξήγησε περιληπτικά με ποιο μηχανισμό αυτά έχουν προκύψει. Η ακτομηχανική μελέτη, που είναι η πιο σημαντική από τις μελέτες για κάθε παραθαλάσσιο οικισμό, θα προσδιορίσει τα αίτια με μεγάλη ακρίβεια.
 • Ο οικισμός έχει τόσο μεγάλα προβλήματα που πλέον υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στην δυτική πλευρά (πάνω Μύτικας), αλλά και στην Ανατολική (κάτω Μύτικας) εξ ίσου σοβαρά.
 • Η ακτομηχανική μελέτη, αφού εντοπίσει με ακρίβεια τα αίτια και τον μηχανισμό που προκαλεί τα προβλήματα, θα προτείνει και τις βέλτιστες λύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την προστασία του οικισμού.
 • Ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης στο παράκτιο μέτωπο του οικισμού, είναι από τις πιο σημαντικές μελέτες και θα γίνει σωστά και όπως προβλέπεται, ώστε ο Δήμος Ξηρομέρου με το Λιμενικό Ταμείο να αποκτήσει δικαιοδοσία με ότι αυτό συνεπάγεται (εκτέλεση έργων, επιβολή κανόνων και κυρίως πάταξη παρανομιών, επιβολή τέλους ελλιμενισμού).
 • Η χωροθέτηση τουριστικού αγκυροβολίου επίσης είναι μία πολύ σημαντική μελέτη. Θα γίνουν από τον ανάδοχο μελετητή προτάσεις χωροθέτησης, με βάση τα στοιχεία των μελετών. Αν επιλεγεί ως θέση χωροθέτησης το σταματημένο από το ΣτΕ λιμάνι, αυτό θα ξεκινήσει ως καινούργιο έργο, με λίγο διαφορετική γεωμετρία, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις υπάρχουσες κατασκευές. Στο σημείο εκεί ένα τέτοιο έργο, εκτός από την προσφορά του σαν τουριστικό αγκυροβόλιο, θα λειτουργήσει και ως έργο προστασίας των σπιτιών, τα οποία σήμερα ήδη κινδυνεύουν και αυτός ο κίνδυνος όλο και θα μεγαλώνει. Αν επιλεγεί άλλη θέση, εκεί θα πρέπει απαραίτητα να προβλεφθούν έργα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση ο μελετητής θα κάνει τις προτάσεις του για την χωροθέτηση με βάση τα στοιχεία.
 • Επίσης μέσω των μελετών και των περιβαλλοντικών όρων, θα γίνει νομιμοποίηση αυθαίρετων σήμερα λιμενικών εγκαταστάσεων (πλωτές σκαλωσιές, σταθερές σκαλωσιές κ.λπ), θα γίνουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργικότητα του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα, την λειτουργία της γλίστρας, την χωροθέτηση των πλωτών, την δημιουργία γλίστρας στο Βορό κ.λπ.
 • Τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα αρχές του 2022 και είναι επιλογή να γίνει η δημοπρασία όλων και των 9 μελετών πακέτο, με διεθνή διαγωνισμό περί τον Απρίλιο - Μάϊο, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνουν ενστάσεις. Επειδή το ποσό είναι πολύ μεγάλο, θα συμμετέχουν σίγουρα μελετητικές εταιρίες Δ τάξης, οι οποίες είναι πολύ λίγες και πολύ σοβαρές. Τονίστηκε ότι μιλάμε για οριστικές και ώριμες μελέτες, ώστε να είναι εύκολο να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό εργαλείο.
 • Όταν θα προκύψει ανάδοχος, θα υπάρξει πάλι ανοικτή διαβούλευση στον Μύτικα, όπου από την μία πλευρά θα βρίσκεται ο ανάδοχος των μελετών και από την άλλη πλευρά οι αιρετοί, οι επαγγελματίες οι κάτοικοι, μαζί με τον Τεχνικό Σύμβουλο Optimum Value,  και μαζί θα προτείνουν και θα καθορίσουν την στόχευση των μελετών, με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.
Αυτά ειπώθηκαν περιληπτικά, στην πολύ σημαντική για την αναπτυξιακή προοπτική του Μύτικα συνάντηση.
Η ανάπτυξη του Μύτικα και ευρύτερα όλης της Δ.Ε. Αλυζίας και του Δήμου Ξηρομέρου, θα έρθει κυρίως από την θάλασσα, χωρίς να παραβλέπουμε την μεγάλη συνεισφορά και τις προοπτικές ανάπτυξης, του επίσης πολύ σημαντικού αγροκτηνοτροφικού τομέα.
Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον κ. Κρυονερίτη, ότι ο Μύτικας με αυτή την μεγάλη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων μελετών, έχει μοναδική ευκαιρία να λύσει στο μέλλον τα συσσωρευμένα προβλήματα του στο παράκτιο μέτωπο.
Γνώμη και προσωπική μας εκτίμηση........, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μία ορθολογική πορεία βασιζόμενη πάνω σε επιστημονική γνώση, με σχεδιασμό, με στόχευση, με μελέτες και όχι με αυτοσχεδιασμούς και αλχημείες σαν αυτές του πρόσφατου και του μακρινού παρελθόντος, που τα αποτελέσματα τους, αυτά πληρώνουμε πολύ ακριβά σήμερα.


8 σχόλια:

 1. Προ χωράτε προ χωράτε σταθερά μπροστά να προ χωράτε
  Και καθόλου πίσω μή ξανα κοιτάτε προ χωράτε προ χωράτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εντός μιας οποιασδήποτε ΠΟΑΥ
  μπορεί άραγε να γίνει ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων και τουριστικών αγκυροβολίων ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. δημοτικοι συμβουλοι και παραταξεις απο την αντιπολιτευση????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ερώτημα : 16 Νοεμβρίου 2021-8:20 μ.μ.
  απευθύνεται στις καθύλην αρμόδιες υπηρεσίες για την τουριστική ανάπτυξη
  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  απλός υποστηρικτής της δημοτικής και προοδευτικής παράταξης
  του Δήμου Ξηρομέρου:《 Συμπολιτεία Ξηρομεριτών》

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπραβο στους διοργανωτες της διαβουλευσης.Γινεται σοβαρη δουλεια απο τον δημο.Ευστοχες κ οι παρατηρησεις του Γ Πουρναρα μας εμαθαν πολλες αγνωστες πτυχες του θεματος.Καλη προσπαθεια λοιπον.Δυστυχως απουσα για αλλη μια φορα η τοπ κοινωνια κ κυριως οι νεες γενιες που μεγαλωνουν παιδια εδω και θα επρεπε να νοιαζονται για ενα τοσο σοβαρο θεμα και να ενημερωνονται...Κριμα. Θοδ Γκουρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητέ μου συντοπιτη Θοδωρή δυστυχώς καποιοι εκείνη την ώρα είναι εργαζόμενοι κ μπορεί να αδυνατούν να παραβρεθούν. Δεν αδιαφορούν όλοι όσοι λείπουν. Γι αυτό για ενα τόσο σοβαρό θέμα θα ηταν χρήσιμη η καταγραφή κ μετάδοσή στα διαδικτυακά μέσα από τους διοργανωτές.
  Με εκτίμηση, ένας που εργάζεται καθημερινά από τη 1 μέχρι τις 10μ.μ.και αδυνατεί να πάρει άδεια απ τη δουλειά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. επιτελους πραγματα θετικα απο ανθρωπους που δουλευουν

  το ξηρομερο εχει δημαρχο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητε συντοπιτη 12:35 χαιρομαι που με αποκαλεσες Θοδωρη ενω εγω ειμαι αναγκασμενος να σε αποκαλω "ανωνυμε 12:35" στο χωριο μας μαλιστα λες κ εισαι κανα ρομποτ κ αυτο με στενοχωρει ειλικρινα.Με σεβασμο λοιπόν στην εργασια σου πρεπει να σου πω οτι δεν μπαινω σε διαλογο με ανωνυμους γιατι πιστευω οτι στην κοινωνια μας ειμαστε ολοι "επωνυμοι".Σταματα με στο δρομο λοιπον,πες μου οτι εισαι εσυ,να σε κερασω δυο μπυρες στο καφενειο,να μιλησουμε κ να ακουσεις επιχειρηματα κ αριθμους κ θα δεις οτι εχω δικιο.Καληνυχτα.Θοδ Γκουρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.