Ούτε το λάδι μας δεν μαζεύουμε πλέον.


Γράφει ένας αναγνώστης.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Blog
παλαιότερα (7 Νοεμβρίου 2011).

Ο Νοέμβριος έχει μπει για τα καλά, ο καιρός θαυμάσιος και στο κάμπο της Αλυζίας, που μοιάζει κατεβαίνοντας από το Πύργο του Αρχοντοχωρίου σαν μία μεγάλη ασημοπράσινη θάλασσα, η ελιά, το ευλογημένο αυτό δέντρο γεμάτο από καρπό έχει έρθει η ώρα του να μαζευτεί.
Θυμάμαι με νοσταλγία αυτή την εποχή που ήμουνα μικρό παιδί, όπου μαζεύαμε τις ελιές, τότε ήταν οικογενειακή υπόθεση. Μας ετοίμαζαν οι δικοί μας για το σχολείο και κατόπιν φεύγανε για το χωράφι, όπου τρέχοντας πηγαίναμε και εμείς με το που τελειώναμε το σχολείο. Στο κάμπο έβλεπες οικογένειες, συγγενείς, μικρά παιδιά όλοι να μαζεύουν τις ελιές, να ξαποστένουν να τρώνε ανοίγοντας το σακούλι με το πρόχειρο φαγητό που είχε ετοιμάσει η μάνα, άλλοι να χορεύουν, τα μικρότερα παιδιά να παίζουν μεταξύ τους, γέλια, πειράγματα.... Αλλοτινοί χρόνοι. Είπαμε οικογενειακή υπόθεση. Στα μετέπειτα χρόνια αυτό, το οικογενειακή υπόθεση, άρχιζε λίγο να χάνεται. Άνθρωποι από Κατούνα, Αετό και από τα χωριά της ενδοχώρας του Νομού μας, τέτοια εποχή που ήταν το μάζεμα της ελιάς κατέβαιναν και αναλάμβαναν αυτοί να μαζέψουν τις ελιές παίρνοντας μερίδιο από το λάδι. Θυμάμαι τον πατέρα μου να συναντιέται και να κανονίζει για το πως θα μαζευτούν τα χωράφια, λέξεις περίεργες για μένα τότε, ''τις έδωσα τιρτάρικες, τις έδωσα μισακές, οι καλαμσάνες θα μαζευτούν τελευταίες'', διαπραγματεύσεις σκληρές.
Προχτές κατεβαίνοντας το Σαββατοκύριακο στο Μύτικα, περνώντας μέσα από το κάμπο της Αλυζίας είδα και πάλι κόσμο να μαζεύει τις ελιές, αλλά η εικόνα ήταν άλλη. Το οικογενειακή υπόθεση δεν υπάρχει πλέον, το μάζεμα της ελιάς είναι ξένη υπόθεση, αλβανική, πακιστανική, αφρικανική ...... Όχι δεν κατηγορώ τους ανθρώπους αυτούς, καλά κάνουν, έχουν ανάγκη και μάλιστα είναι και εργατικότατοι και άξιοι. Απλά σκέφτομαι πως κατάφερε να μας μολύνει όλους τόσο πολύ το μικρόβιο της ''ευκολίας''. Βλέπεις παντού νέους ανθρώπους, στα χωριά μας, στα καφενεία να συζητάτε πως θα παίξουν στοίχημα, πως θα βρουν τον αγώνα που θα γίνει η έκπληξη να πιάσουν την μεγάλη απόδοση. Άλλοι με τις ώρες στην τηλεόραση να βλέπουν αθλητικά, άλλοι αποχαυνωμένοι στο internet. Παιδιά μικρά, ανήλικα με μηχανάκια σαν δαίμονες να πηγαίνουν πάνω κάτω, να ασχολούνται όλη μέρα με το πως θα πειράξουν το μηχανάκι για να γίνει σφαίρα για να κερδίσουν τη κόντρα με το φίλο να του πάρουν τα λεφτά. Πως φτάσαμε εδώ; Υπάρχει ένα φάρμακο να μας γιατρέψει άραγε από αυτή την αρρώστια της ''ευκολίας'';

10 σχόλια:

  1. Δυσκολη υπόθεση όταν η οικογένειά θέλει να επιβληθεί όταν εχει τηλεόρασή και ιντερνετ έρχονται οι ξένοι και παίρνουν τα χρυσαφένια δώρα της Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα είναι θέμα παιδείας. Οι δυσκολίες φτιάχνουν δυνατούς ανθρώπους η ευημερία μαλθακους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα χρονια εκείνα τα παλιά δεκαετία του 70 και πρίν θυμάμαι , ο κοσμος μαζευε τις ελιες μία/μία ελιά κατω απο τα ελαιόδεντρα και όχι μονο μια φορά αυτο το μάζεμα και μέχρι να μαζευτει το δέντρο της ελιάς οριστικά.
    Ωραία χρόνια παιδικά με ονειρα και επλίδα για ένα καλυτερο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο καρπός της ελιάς έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα. Όποιο μηνα του Χειμώνα και να μαζετεί δέν χάνει ο καρπός το λάδι του, ακόμα την Ανοιξη να μαζευτεί μεχρι τον Απρίλιο μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσείς που κοπτεσθε για τις ελιές,πάτε ποτέ να μαζέψτε.ολο θεωρία και λόγια.ο κόσμος άλλαξε οριστικά και σεις δεν το καταλάβατε;κρατήστε τις αναμνησεις για τα γεραματα στα καφενεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εις τον 9.16 το καταλαβαίνουμε οτι αλλάζει ο κοσμος συνεχώς
    και αλλαζουν οι αντιλήψεις του κοσμου. δέν αλλάζουν όμως οι ανάγκες του κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποτε είχε και τιμή το λάδι,και δινόταν και επιδότησεις πλέον δεν αξίζει ούτε να ασχοληθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους πςρισσότερους ελαιοπαραγωγούς ειναι συμπληρωτικό εισόδημα και σε αυτη βαση συζηταμε πως μπορει να αυξηθεί καπως αυτο το εισοδημα

      Διαγραφή
  8. Συμπληρωματικό και λίγο μπορεί να είναι το εισόδημα για τους περισσότερους ελαιπαραγωγούς,
    για το σύνολο όμως της οικονομίας μας είναι σημαντικό οικονομικό μέγεθος, ως κλάδο η ελαιοπαραγωγή, της οικονομίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΞΙΑΣ 20-30 ΕΥΡΩ
    ΑΥΞΆΝΕΙ ΣΤΟ ΚΥΚΛΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ 70-80 ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΥ 20-30 ΕΥΡΩ
    ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.