Επαννεκινεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα. Έργο πνοής και αναπτυξιακής προοπτικής για την Δ.Ε. Αλυζίας και όλο τον Δήμο Ξηρομέρου (videos). Όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης βιολογικός Δ.Ε. Αλυζίας.


Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου, υπήρχε στην ημερήσια διάταξη ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, που αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Δ.Ε. Αλυζίας και όλου του Δήμου Ξηρομέρου. Το σοβαρότατο θέμα, της επανεκκίνησής του έργου του βιολογικού καθαρισμού Βάρνακα, Κανδήλας και Μύτικα.
Το έργο έχει ωριμάσει μελετητικά, έχει 14 αδειοδοτήσεις και ήδη έχουν γίνει συνεννοήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και υπάρχει η πολιτική βούληση για την ένταξη του σε χρηματοδοτικό εργαλείο ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης, εφόσον βέβαια εκτός από τις ώριμες μελέτες εξασφαλιστεί και ο χώρος, όπου οι ώριμες μελέτες έχουν λάβει υπ' υπόψη τους, για την κατασκευή των εγκαταστάσεων της επεξεργασίας των λυμάτων των οικισμών.
Όπως με σαφήνεια ανάφερε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, είναι η τελευταία ευκαιρία για τον βιολογικό καθαρισμό της Αλυζίας, γιατί μετά από τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένονται να βγουν, οι βιολογικοί για οικισμούς κατηγορίας Δ (όπως ο δικός μας), δεν πρόκειται να ξαναχρηματοδοτηθούν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πολύ σωστά υπερψήφισε, κατά μεγάλη πλειοψηφία, την εισήγηση της δημοτικής αρχής, για ένα έργο επαναλαμβάνουμε, πολύ σημαντικό για την αναπτυξιακή προοπτική της Δ.Ε. Αλυζίας και όλου του Δήμου Ξηρομέρου.
Δείτε τα δύο videos της πλήρους ανάλυσης του Δημάρχου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, για το πως έχει στην ολότητα του το σοβαρό αυτό θέμα, καθώς και την σαφέστατη και καθαρή εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Βασίλη Πολύζου, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για την ακολουθούμενη διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία. 



Η εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Βασίλη Πολύζου:
Με την υπ’ αρ. 84/2010 Απόφαση Δ.Σ. του πρώην Δήμου Αλυζίας και με την υπ’ αρ. πρωτ. 6613/15.12.2010 σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης μελέτης του έργου, ανατέθηκε στο Μελετητικό Γραφείο «Β. Μαλιώκας & συνεργάτες Ε.Π.Ε.,-Τσιάρας Α.- Μπιλίρας Χ.- Τσακανίκα Α.» η εκπόνηση της μελέτης «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ Ε.Ε.Λ. Δ.Δ. ΚΑΝΔΗΛΑΣ, ΜΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΡΝΑΚΑ Δ. ΑΛΥΖΙΑΣ», έργο στρατηγικής σημασίας για την περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της ευρείας περιοχής, ενώ με τη λειτουργία του θα υπάρξει άμεση και σημαντική συμβολή στην ποιοτική προστασία του γενικότερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Με την κατασκευή του έργου θα εξυπηρετηθούν, μέσω της κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης οι Οικισμοί Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα. Έτσι θα καταργηθούν σταδιακά οι απορροφητικοί βόθροι που υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα των υπογείων υδάτων, ενώ θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα των υδάτων των φυσικών αποδεκτών, όπως τα ρέματα και η θαλάσσια περιοχή του Μύτικα.
Τα επεξεργασμένα λύματα μετά και την απολύμανσή τους συντελούν στην μείωση του φαινομένου του ευτροφισμού στους φυσικούς αποδέκτες, στην διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, την διατήρηση της ποιότητας του θαλάσσιου νερού στις παράκτιες τουριστικές περιοχές.
Επίσης η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού συντελεί στην προστασία της δημόσιας υγείας με την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών από τα λύματα.
Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η εξαγορά έκτασης για την κατασκευή του έργου των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων των Οικισμών Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα, καθώς στην περιοχή, ο Δήμος Ξηρομέρου δε διαθέτει κατάλληλο γήπεδο, για το σκοπό αυτό.
Τα απαιτούμενα προς αγορά γεωτεμάχια για την κατασκευή των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων είναι συνολικού εμβαδού 14.035,58 μ2 και αποτελείται από τρία τμήματα. Με την αυτοδίκαιη συνένωσή τους μετά την εξαγορά από το Δήμο Ξηρομέρου, θα αποτελεί ένα ενιαίο γεωτεμάχιο κατάλληλο για την κατασκευή των ΕΕΛ.

Βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προτεινόμενων γεωτεμαχίων, για την κατασκευή των ΕΕΛ είναι:
Η γεωγραφική θέση - κεντροβαρυτικότητα, το μέσο υψόμετρό του, η προσβασιμότητά του, χωροταξικές συνθήκες, δυνατότητα διαμόρφωσης - απόκρυψής του, το μέγεθος, διαθεσιμότητα άλλων χώρων κ.ά.
Όσον αφορά το εν λόγω γεωτεμάχιο που βρίσκεται στη θέση «Πλατανάκι» ή «Σαμάρια» της κοινότητας Κανδήλας, πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια.
Για τη διαστασιολόγηση και τον υπολογισμό των υδραυλικών μεγεθών, απαιτήθηκε η εξεύρεση βέλτιστης θέσης των Ε.Ε.Λ., εξου και επιλέχθηκε η θέση με τις συντεταγμένες του γεωτεμαχίου προς εξαγορά, και έλεγχος για την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων, χαρακτηρίζοντάς το ως το πλέον κατάλληλο, ως ακολούθως:
Κεντροβαρυτικότητα: Το γεωτεμάχιο βρίσκεται σε κεντροβαρυτικό σημείο μεταξύ των προς αποχέτευση Οικισμών της Κανδήλας, του Μύτικα και του Βάρνακα, έχοντας αποστάσεις περίπου 1600μ περίπου νοτιοανατολικά του κέντρου βάρους του Οικισμού Κανδήλας, 2750,00μ. περίπου βορειοανατολικά του κέντρου βάρους του Οικισμού Μύτικα και 1350,00μ. περίπου νοτιοδυτικά του κέντρου βάρους του Οικισμού Βάρνακας. Η κεντροβαρυτικότητα εξασφαλίζει μικρότερα δίκτυα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων από τις ΕΕΛ, καθώς και χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, λόγω της μειωμένης απαιτούμενης ενεργειακής κατανάλωσης.
Μέσο υψόμετρο: Το γεωτεμάχιο βρίσκεται σε χώρο με μέσο υψόμετρο περίπου 35,00μ. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι προς αποχέτευση οικισμοί έχουν ένα μέσο υψόμετρο, ο Μύτικας +2,00μ περίπου, η Κανδήλα +55,00μ. περίπου και ο Βάρνακας +64,00μ περίπου, το υψόμετρο του γεωτεμαχίου κρίνεται ως πλέον κατάλληλο, τεχνικά και οικονομικά (δυνατότητα σχεδιασμού με κατάλληλες κλίσεις των αγωγών συλλογής και μεταφοράς λυμάτων και ελαχιστοποίηση του αριθμού των απαιτούμενων αντλιοστασίων). Επιπλέον, το γεωτεμάχιο διαθέτει φυσική κατά μήκος κλίση ευνοϊκή για τον σχεδιασμό των μονάδων ΕΕΛ ώστε να αποφεύγονται οι περιττές εκσκαφές ή οι αντλήσεις, με αποτέλεσμα το χαμηλό κόστος κατασκευής. Επιπρόσθετα, το πλεονέκτημα της φυσικής κλίσης του γεωτεμαχίου παρέχει τη δυνατότητα της οικονομικότερης λειτουργίας των ΕΕΛ, εξαιτίας των χαμηλότερων ενεργειακών απαιτήσεων και καταναλώσεων, καθώς η χωροθέτηση των επιμέρους μονάδων των ΕΕΛ θα επιτρέπει τη δια βαρύτητας μεταφορά των λυμάτων.
Χωροταξικές συνθήκες: Το γεωτεμάχιο βρίσκεται σε χώρο χωρίς ιδιαίτερες χωροταξικές ρυθμίσεις. Έτσι, είναι εκτός των ορίων οικισμού, εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και εκτός περιοχής NATURA 2000, RAMSAR ή περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης ή Εθνικό Δρυμό.
Προσβασιμότητα: Το γεωτεμάχιο κρίνεται προσβάσιμο από τον υφιστάμενο αγροτικό δρόμο ικανού πλάτους, στο νοτιοδυτικό άκρο (όπως βεβαιώθηκε από το Δήμο Ξηρομέρου με το υπ’ αρ. πρωτ. 11461/27-8-14 έγγραφο για τον χαρακτήρα του δρόμου πρόσβασης στο έργο). Ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο και σε απόσταση 900,00μ. περίπου έχουμε πρόσβαση στον κεντρικό δρόμο σύνδεσης της Κανδήλας με τον Μύτικα. Οπότε και η προσβασιμότητα κρίνεται κατάλληλη για την εξυπηρέτηση όλων των Οικισμών.
Η δυνατότητα διαμόρφωσης - απόκρυψής του: Η κατάλληλη φυσική θέση του γεωτεμαχίου εξασφαλίζει την οπτική απομόνωση και την αποφυγή οχλήσεων θορύβου των ΕΕΛ από τις γύρω εκτάσεις και την ευρύτερη περιοχή, ενώ δίνει τη δυνατότητα της δημιουργίας περιμετρικά ενός φράχτη περίφραξης που θα λειτουργεί ως ανεμοφράκτης και θα εξασφαλίζει την αποφυγή ανεπιθύμητων επισκέψεων.
Μέγεθος: Το μέγεθος του γεωτεμαχίου παρέχει τη δυνατότητα της βέλτιστης χωροθέτησης και διάταξης των επιμέρους μονάδων των ΕΕΛ (εσωτερική διαμόρφωση χώρων εξυπηρέτησης και εγκαταστάσεων), τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά ενώ παρέχει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης των ΕΕΛ, όταν αυτό απαιτηθεί.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ:
Για την κατασκευή του έργου, ο Δήμος Ξηρομέρου έχει προχωρήσει στην έκδοση των κάτωθι αποφάσεων και αδειοδοτήσεων επί του προς εξαγορά γεωτεμαχίου στη θέση «Πλατανάκι» ή «Σαμάρια» (εκτός οικισμού) Κανδήλας:
1. Με το υπ’ αρ. πρωτ. 17559/333/06.03.2014 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, υπεβλήθη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, που εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. πρωτ. 909/43480/25.05.2015 (ΑΔΑ: Ω6ΤΔΟΡ1Φ-Ρ4Ψ) Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Αποχέτευση Ακαθάρτων και ΕΕΛ Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα Δήμου Ξηρομέρου ΠΕ Αιτωλ/νίας».
2. Η υπ’ αρ. 99505/2180/23.07.2013 (ΦΕΚ 470/Δ/2013) Απόφαση με τίτλο: «Καθορισμός υδάτινου αποδέκτη για τη διάθεση επεξεργασμένων αστικών μη επικίνδυνων υγρών αποβλήτων − λυμάτων των περιοχών Κανδήλας, Μύτικα, Βάρνακα της ΔΕ Αλυζίας Δήμου Ξηρομέρου».
3. Η με αριθ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ.Α /22η Ε.Β.Α/1303/30-4-14 (αρ. πρωτ. υπηρ. 1325/58642/9-5-14) θετική γνωμοδότηση της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με τους όρους που τίθενται σε αυτή.
4. Το με αρ. πρωτ. Φ222/Β2-17/2408/20-5-14 (αρ. πρωτ. υπηρ.1584/70293/4-6-14) της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστ. & Κλασ. Αρχαιοτήτων με το οποίο γνωστοποιεί ότι δεν έχει αντίρρηση για το έργο και θέτει όρους για την υλοποίησή του.
5. Το με αρ. πρωτ.ΥΠ.Π.Θ.Π.Α./ΥΝΕΜΤΕΔΕ/Φ10-ε/1450/25-4-14 (αρ. πρωτ. υπηρ. 1349/59625/12-5- 14) έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτ. Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδος.
6. Το Φ22/Β2-17/6809/7-11-14 (αρ. πρωτ. Υπηρεσίας 131/6494/17-1-14) έγγραφο της ΛΣΤ Εφορείας Προϊστ. & Κλασ. Αρχαιοτήτων.
7. Το 9083/14-5-14 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμφιλοχίας.
8. Το με αρ. πρωτ. 119967/72057/2846/29-7-14 της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων με το οποίο γνωστοποιεί ότι δεν έχει αντίρρηση για το έργο.
9. Το 158687/19456/7-714 έγγραφο της Δ/νσης Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αιτωλ/νίας της ΠΔΕ με το οποίο διαβιβάζει το 38/2014 πρακτικό της ΠΕΧΩΠ Αιτωλ/νίας στο οποίο εκφράζεται η άποψη ότι το έργο μπορεί να χωρομετρηθεί στην συγκεκριμένη θέση.
10. Τη με αρ. πρωτ. 42516/2542/7-4-15 (αρ. πρωτ. υπηρ. 909/43480/9-4-15) θετική γνωμοδότηση της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρηση Δασών της ΑΠΔΠΔΕ&Ι.
11. Το με αρ. 90364/3623/16-7-14 (αρ. πρωτ. υπηρ. 2083/92274/21-7-14) έγγραφο της Δ/νσης Υδάτων Δ.Ε της Α.Δ.Π.Δ.Ε.Ι. με το οποίο εκφράζει την θετική γνώμη της για τη ΜΠΕ του έργου του θέματος.
12. Τη με αρ. πρωτ. 76423/588/20-3-14 Ανακοίνωση της Π.Δ.Ε σχετικά με τη δημοσιοποίηση του θέματος.
13. Το με αρ. πρωτ. 204545/1381/25-7-14 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το οποίο μας διαβιβάζει απόσπασμα εκ του υπ. αρ 6/14 πρακτικού, Απόφαση 31/2014 της Επιτροπής Περιβ/ντος & Φυσικών Πόρων Π.Σ. Δυτικής Ελλάδος με την οποία γνωμοδοτεί θετικά για την ΜΠΕ του έργου και γνωστοποιεί ότι δεν υποβλήθηκαν γνώμες ή προτάσεις φορέων ή πολιτών.
14. Με την υπ’ αρ. 16475/09.08.2017 Εγκριτική Απόφαση Μελέτης, εγκρίθηκε η μελέτη από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, που είχε και την επίβλεψη της Σύμβασης.

Μετά από όλες τις διαδικασίες που έχουν λάβει χώρα, το γεωτεμάχιο δεν έχει περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Ξηρομέρου, με αποτέλεσμα το έργο να μην μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή του. Εκτός της μοναδικότητας του προς εξαγορά γεωτεμαχίου βάσει των γεωμετρικών, υδραυλικών και τεχνικών κριτηρίων, είναι κρίσιμο ο Δήμος Ξηρομέρου να προχωρήσει άμεσα στην εξαγορά αυτού, καθώς οι ήδη εγκεκριμένες μελέτες (μελέτη έργου, ΜΠΕ) και οι αδειοδοτήσεις, υφίστανται εδώ και αρκετά έτη, παρ’ ότι η μελέτη είχε παραληφθεί το έτος 2017, από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και με δεδομένο το χρόνο σχεδιασμού του έργου, την 40ετία.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η απευθείας αγορά ακινήτων διέπεται από τα άρθρα 186 και 191 του Ν. 3463/06 και το Π.Δ. 270/81 περί «διεξαγωγής δημοπρασιών».
Σύμφωνα με το άρθρο 191 περί «Αγοράς Ακινήτων» του Ν. 3463/06 (Δ.Κ.Κ) (ΦΕΚ/Α΄/114/2006), παρ. 1, για την αγορά ιδιωτικών ακινήτων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρ. 186 του Δ.Κ.Κ., «… Αν από το Δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο κριθεί ότι μόνο ένα ακίνητο είναι κατάλληλο για την εκπλήρωση δημοτικού ή κοινοτικού σκοπού το ακίνητο μπορεί να αγοραστεί απευθείας, με απόφαση του συμβουλίου, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του.», όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 12 του άρθρου 20 του Ν. 3731/08: «…Ειδικά στην περίπτωση αγοράς ακινήτου, όπου σύμφωνα με την παρ. 6 του αρθρ. 186 του ΚΔΚ απαιτείται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του από Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ως προϋπόθεση για την κατάρτιση της σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας, το Δ.Σ. ή Κ.Σ., με απόφασή του, που λαμβάνεται με την πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών του, μπορεί να κρίνει ότι το ακίνητο αυτό είναι το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση δημοτικού ή κοινοτικού σκοπού και να αποφασίσει την απευθείας αγορά. Όπου, όμως, δεν προβλέπεται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του ακινήτου κατ’ άρθρο 186 παρ.6 του ΔΚΚ, τότε η κρίση περί του ότι το ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο, καθώς και η απόφαση για την απευθείας αγορά, λαμβάνονται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου».
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απευθείας (χωρίς διαγωνισμό) αγορά ακινήτου από Δήμο ή Κοινότητα, μετά από προηγούμενη έκδοση ειδικά αιτιολογημένης, όμοιας απόφασης, που προσδιορίζει τους λόγους για τους οποίους το ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση του δημοτικού ή κοινοτικού σκοπού για τον οποίο προορίζεται.

Κατόπιν των παραπάνω καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:
1. Την καταρχήν έγκριση για απευθείας εξαγορά του γεωτεμαχίου συνολικού εμβαδού 14.035,58 μ2 που θα προκύψει από την αυτοδίκαιη συνένωση των τριών γεωτεμαχίων μετά την εξαγορά, σύμφωνα με το άρθρο 191 παρ. 1 του Ν. 3463/2006 και θεωρείται ως το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση δημοτικού ή κοινοτικού σκοπού.
2. Διενέργεια εκτίμησης από ορκωτό εκτιμητή στο γεωτεμάχιο που θα προκύψει με την αυτοδίκαιη συνένωση των τριών γεωτεμαχίων προς εξαγορά.
3. Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο για όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου να εκτελεστεί η παρούσα απόφαση.

Όλο το βίντεο της συζήτησης για τον βιολογικό καθαρισμό της Δ.Ε. Αλυζίας:

2 σχόλια:

  1. τεχνικό έργο υγιεινής. Χρόνια Πολλά με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
    ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.