Μείωση στο τέλος ύδρευσης παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους. - Καθορισμός δημοτικών τελών για το οικονομικό έτος 2022. Στο ίδιο ύψος με πέρυσι για κάποια, μη επιβολή για άλλα.


Με σχετικές πέντε εισηγήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Σωτήρη Γερόλυμου, προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου που θα πραγματοποιηθεί αύριο 25.2.2022 (δείτε εδώ), θα προτείνεται ο καθορισμός στα δημοτικά τέλη για το οικονομικό έτος 2022, τα οποία θα εγκριθούν τελικά κατόπιν σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα δημοτικά τέλη κάποια μειώνονται, κάποια παραμένουν όπως πέρυσι και κάποια δεν επιβάλλονται και υπάρχει απαλλαγή.
Όλα αυτά παρά την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, που πλήττει και τον Δήμο Ξηρομέρου όπως και άλλους Δήμους, που σε κάποιους Δήμους δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμό και αναγκαστικά πάνε σε αύξηση των τελών τους.

Προσωπική μας γνώμη είναι, παρακολουθώντας τα οικονομικά στοιχεία όπως δημοσιεύονται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ότι η ορθή και συνετή οικονομική διαχείριση, που συνίσταται:
  • στην επιμέλεια στο σκέλος είσπραξης των εσόδων, όπου ο Δήμος είναι εντός της στοχοθεσίας του και πάνω από το προβλεπόμενο, κάτι που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με επίσημα έγγραφα, με την ψήφιση της έκθεσης εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 3ου τριμήνου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε αντίθεση με τις τεράστιες αποκλίσεις που βλέπαμε επί προηγούμενης διοίκησης (δείτε εδώ),
  • στην χρηστή διαχείριση και το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα στο σκέλος των εξόδων, όπου οι δαπάνες είναι πραγματικές για έργα και προμήθειες ιεραρχημένες και ωφέλιμες για τους δημότες και χωρίς διαταγές πληρωμής για προφορικές απ' ευθείας αναθέσεις,
αποτρέπει την αύξηση των δημοτικών τελών και ο Δήμος Ξηρομέρου έχει να συνεισφέρει από το Ταμείο του, μιας και έχει δημιουργηθεί τα 2 αυτά χρόνια ένα καλό ταμειακό υπόλοιπο, για να καλύψει το αυξημένο ενεργειακό κόστος, χωρίς να προχωρά σε αυξήσεις των δημοτικών τελών. Φυσιολογικά αυτά τα χρήματα προορίζονταν για να κατευθυνθούν σε μικρά έργα στις Κοινότητες, αλλά η δυσμενής συγκυρία επιβάλλει να κατευθυνθούν στα ανταποδοτικά.
Φυσικά το κεντρικό κράτος οφείλει να στηρίξει τους Δήμους σε αυτή την ενεργειακή κρίση, και ειδικά τους πιο μικρούς, γιατί η οικονομική τους βιωσιμότητα πραγματικά απειλείται και παράλληλα αυτοί οι οικονομικοί πόροι αφαιρούνται και στερούνται από την εξυπηρέτηση πραγματικών αναγκών των δημοτών.
Διαβάζουμε και ακούμε στα κεντρικά ΜΜΕ, ότι θα δοθούν στους Δήμους κάποιες επιπλέον δόσεις ΚΑΠ (3 ή 4), ώστε να βοηθηθούν οι προϋπολογισμοί τους, για να καλύψουν την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους, που με τις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις που από νωρίς το πρωί όλοι ακούμε για την Ουκρανία, μάλλον αυτή η υπόθεση δεν φαίνεται ότι θα λήξει σύντομα και οι επιπτώσεις θα είναι και σοβαρές και μακροχρόνιες.

Τα τέλη για το 2022:
  • Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος λαϊκής αγοράς το οποίο παραμένει ίδιο με το 2021.
  • Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος κοινοχρήστων χώρων, που δεν επιβάλλεται (ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, οπωροπωλεία - μικτά καταστήματα, περίπτερα) εξαιτίας των έως σήμερα μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοιού (COVID - 19), σύμφωνα με τα οποία και ανάλογα με την εξειδίκευση οι επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν, σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων που βιώνουν και την ενεργειακή κρίση.
  • Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος Νεκροταφείων, το οποίο δεν επιβάλλεται ένεκα των δύσκολων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα μας, ο Δήμος και κατ επέκταση οι Δημότες.
  • Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος ύδρευσης για το οποίο:
Για το πάγιο:
Από 60 €/έτος + ΦΠΑ = 74,40 €/έτος κατανεμημένο σε 3 τετράμηνα = 24,80 € το τετράμηνο, διαμορφώνεται ΜΕΙΩΜΕΝΟ στα 45 €/έτος + ΦΠΑ = 55,80 €/έτος κατανεμημένο σε 3 τετράμηνα = 18,60 € το τετράμηνο.
Για τα κυβικά και τις κλίμακες: Παραμένουν ως έχουν.
  • Δείτε εδώ για το δημοτικό τέλος φωτισμού και καθαριότητας, το οποίο παραμένει ίδιο με το 2021.

4 σχόλια:

  1. ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ και ΠΙΣΩ μη κοιτάτε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΚΑΘΑΡΙΣΕ, ΜΠΗΚΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΠΟΛΥ.
    ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άν δέν βγαινει ο ισολογισμός έξοδα=έσοδα, οάρτε και κανα νέο δάνειο.
    Οι άλλοι γιατί πήραν 1 εκατομύριο ευρώ δάνειο ? πιό έξυπνοι ήταν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να μην μπερδεύουμε δυο διαφορετικές ορολογίες :
    άλλο είναι η λέξη έξυπνάδα και άλλο είναι η λέξη πονηριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.