|
Προέλευση εικόνας από Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ''Αρχιπέλαγος'', από την επιτόπια έρευνα του τον Μάϊο του 2021, στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου. |
|
Με πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (8-2-2022), απορρίφθηκε η μετατόπιση ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας, λόγω μη καταγραφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας.
Η μη καταγραφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας, είναι ένας από τους πολλούς σοβαρούς λόγους που πάσχει η
Στρατηγική
Μελέτη
Περιβαλλοντικών
Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) της προτεινόμενης και υπό θεσμοθέτηση
Περιοχής
Οργανωμένης
Ανάπτυξης
Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και έχει εντοπιστεί και αναδειχθεί από την Επιτροπή Αγώνα.
Ως γνωστό απαγορεύεται αυστηρά από το εθνικό και κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς αλλά και αστερίσκους, η χωροθέτηση μονάδων πάνω από λιβάδια Ποσειδωνίας και επίσης στην τελική έκθεση "Εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος για την ίδρυση της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νάις", (ΕΛΚΕΘΕ Απρίλιος 2015), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ίδρυσης/λειτουργίας της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, αναφέρεται: «Καθώς, … και ταυτόχρονα έχει αποδειχθεί ότι αυτές -οι υδατοκαλλιέργειες- έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση στους λειμώνες Ποσειδωνίας υπάρχει ο κίνδυνος οι επιπτώσεις τους να είναι σημαντικές και να προκαλέσουν την υποβάθμιση τους. Επομένως, η λανθασμένη χωροθέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την λειτουργία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και σύμφωνα με τις συστάσεις του προγράμματος MedVeg η καλλιέργεια ψαριών πρέπει να λαμβάνει χώρα σε μεγάλα βάθη (>40m) και σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 400m από τους λειμώνες Ποσειδωνίας».
Για όσους δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, τα λιβάδια Ποσειδωνίας συγκαταλέγονται στα πιο πλούσια και πολύτιμα οικοσυστήματα της Μεσογείου, καθώς συμβάλλουν στην υγιή κατάσταση των θαλασσών, αποτελούν καταφύγιο για εκατοντάδες είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών (υπολογίζεται ότι στα λιβάδια ζουν περισσότερα από 1.000 είδη πανίδας και 400 είδη χλωρίδας συμπεριλαμβανομένων πολλών εμπορικών ειδών), περιορίζουν τα φαινόμενα διάβρωσης των ακτών, αποφέρουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και οργανικής ύλης, ρυθμίζουν την απορρόφηση CO2 στη θάλασσα και επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα μια πληθώρα οικονομικών δραστηριοτήτων (όπως η αλιεία, ο τουρισμός, η παράκτια ανάπτυξη).
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι πολύ ευαίσθητα στις ανθρωπογενείς επεμβάσεις και στις αλλαγές που προκαλούν αυτές στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Σε πολλές περιοχές της Μεσογείου έχει παρατηρηθεί συρρίκνωση έως και εξαφάνιση των λιβαδιών.
Στην τελευταία εθνική έκθεση αναφοράς για το άρθρο 17 της Οδηγίας των Οικοτόπων και το άρθρο 12 της Oδηγίας για τα πτηνά της περιόδου 2013-2018, που συντάχθηκε και παραδόθηκε το 2019, και στα έντυπα αναφοράς για τους τύπους οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα για τον οικότοπο προτεραιότητας «Εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με Posidonia (Posidonia oceanica) (1120*)» διαπιστώθηκε ότι ο οικότοπος είναι σε μη ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, καθώς και ότι η συνολική αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησής του δείχνει ότι επιδεινώνεται. Στο έντυπο αναφοράς, μεταξύ των κύριων πιέσεων/απειλών για τον οικότοπο προτεραιότητας, καταγράφεται και η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια.
Δείτε
εδώ το επίσημο έγγραφο της απόρριψης της μετατόπιση ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας, λόγω μη καταγραφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας, όπου μπορείτε να διαβάσετε μόνοι σας, όλο το σκεπτικό της προστασίας και της σημασίας των λιβαδιών Ποσειδωνίας.
και εκει στα υπουργεία περιβάλλοντος και ενεργειας δεν τα ξερουν αυτά και λενε ολο ΝΑΙ και ΝΑΙ, σε αυτή την συγκεκριμένη χωροθετηση της ΠΟΑΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μου 2:03
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ξέρουν όλα και πολύ καλά.
Όμως ξέρουν και κάτι άλλο,
ότι για την περιοχή μας
επικίνδυνοι είμαστε εμείς και όχι αυτοί.
Κατάλαβες φίλε μου;
Για επικίνδυνους ψηφοφόρους μιλάμε!!!!!
Αυτοί παίζουν το νταούλι
και τα ¨' θύματα '' χορεύουν.
Ότι είναι τα λιβάδια και τα δάση στα βουνά και την στεριά , είναι για την θάλασσα τα Ποσειδώνια λιβάδια.
ΑπάντησηΔιαγραφή