Άρθρο στο πασίγνωστο διαδικτυακό περιοδικό https://scienceline.org/ για τις ιχθυοκαλλιέργειες σολομού στον Καναδά.



Ένα σημαντικό δημοσίευμα φιγουράρει από χθες 25 Φεβρουαρίου 2022 στο πασίγνωστο διαδικτυακό περιοδικό https://scienceline.org/ με τίτλο: ''2022 could be the beginning of the end for open-net fish farms in Canada'', δηλαδή ''Το 2022 θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για τις ιχθυοκαλλιέργειες με ανοιχτά δίχτυα στον Καναδά''.
Το Scienceline είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό που διευθύνεται από φοιτητές και εκδίδεται από το Πρόγραμμα Αναφοράς Επιστήμης, Υγείας και Περιβάλλοντος (SHERP) στο Δημοσιογραφικό Ινστιτούτο Arthur L. Carter, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης του Καναδά, επιλέγεται να καταργηθεί η αμφιλεγόμενη πρακτική της ιχθυοκαλλιέργειας σολομού με ανοικτά δίκτυα στις ακτές και δεν ανανεώθηκαν οι άδειες ιχθυοτροφείων με ανοιχτά δίχτυα στα νησιά Discovery της Βρετανικής Κολομβίας, πέραν της 30ης Ιουνίου 2022. Επίσης τον Μάϊο του 2022 κλείνει οριστικά ένα εκκολαπτήριο σολομού.
Οι ιχθυοκαλλιεργητές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη γι αυτή την Κυβερνητική απόφαση, η υπόθεση δικάστηκε τον Οκτώβριο του 2021 και εκκρεμεί η απόφαση.
Αιτία αυτής της απόφασης είναι, ότι έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό ο πληθυσμός του άγριου ελεύθερου σολομού και συγκεκριμένα με μετρήσιμα στοιχεία διαπίστωσαν ότι το 2020, σημειώθηκε ένα ιστορικό χαμηλό για τον σολομό που επέστρεφε στον ποταμό Fraser, με περίπου 283.000 ψάρια, από το υψηλό των 28,2 εκατομμυρίων το 2010.
Όσο για το μέλλον της ιχθυοκαλλιέργειας της Βρετανικής Κολομβίας στο σύνολό της, υπάρχει δυνατότητα και η πρόταση η εκτροφή του να μεταφερθεί στη στεριά, με μια χερσαία ιχθυοκαλλιέργεια σολομού να λειτουργεί με επιτυχία, ήδη από το 2013.
Οι ντόπιοι κάτοικοι θεωρούν ότι η προστασία του άγριου σολομού του Ειρηνικού, σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού τους.
Χαρακτηριστικά δηλώνουν: «Είμαστε άνθρωποι του σολομού, ο σολομός είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας από αμνημονεύτων χρόνων... αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της κληρονομιάς μας».


1 σχόλιο:

  1. Σε 200 χρόνια μπορεί να πράξουν ανάλογα και οι ιθύνοντες της πατρίδας μας... όταν σκεφτούν με βάση την περιβαλλοντική συνείδηση και όχι με την τσεπούλα τους.
    Σταύρος Σπετσαρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.