Οι άγραφοι κανόνες της κοινότητας των Bloggers. Παλιοί Bloggers με αγάπη και μεράκι για το Blogging, αυτούς τους βασικούς άγραφους κανόνες του αλληλοσεβασμού και της αλληλοϋποστήριξης τους τηρούν απαρέγκλιτα.


Τα Blogs ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 ως μια φυσική εξέλιξη της ολοένα και αυξητικής πορείας που είχε η χρήση των υπολογιστών παράλληλα με την ανάπτυξη των δικτύων.
Από την εμφάνιση του διαδικτύου, πάντα υπήρχαν κοινότητες ανθρώπων (newsgroup) που μοιράζονταν κοινά ενδιαφέροντα. Επικοινωνούσαν μεταξύ τους, διαμοιράζοντας ενημερωμένο περιεχόμενο μέσω σύγχρονων και ασύγχρονων μηνυμάτων και έτσι αντάλλασσαν πληροφορίες και εξελίσσονταν συζητήσεις.
Ο όρος Blog είχε αρχικά την σημασιολογία του “online ημερoλογίου” και η λέξη έχει προκύψει από το σύνηθες, τη συγχώνευση και τη σύντμηση δύο λέξεων και συγκεκριμένα της λέξης Web και της λέξης Log    -->    We Blog    -->     Blog.
Τα πρώτα Blogs τα οποία ενημερώνονταν από τους πρώτους Bloggers (διαχειριστές Blog), είχαν την μορφή ημερολογίων ανοιχτής πρόσβασης, στα οποία διάφοροι άνθρωποι μοιράζονταν απλές πληροφορίες για τις ζωές τους. Προσωπικές σκέψεις και απόψεις, περιγραφή καθημερινών γεγονότων, γενική και εξειδικευμένη αρθρογραφία, προσωπικές στιγμές, ταξίδια και πολυποίκιλο περιεχόμενο.
Σήμερα τα Blogs έχουν εξελιχτεί και έχουν αλλάξει τελείως μορφή και το περιεχόμενο τους πραγματικά περιλαμβάνει κάθε θεματολογία που μπορείς να σκεφτείς. Επίσης με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όπου εκτός από φωνή έχουμε και διακίνηση δεδομένων, τo Blogging έγινε mobile, κάτι που σημαίνει ότι το περιεχόμενο τους μπορεί να διαμορφώνεται σε κάθε σημείο και κάθε ώρα.
Αυτό που θέλουμε να πούμε και να κλείσουμε το άρθρο μας, είναι ότι από την εμφάνιση των Blogs, στην κοινότητα των Bloggers εμφανίστηκαν και καθορίστηκαν άτυπα και τηρούνται ευλαβικά ως σήμερα κάποιοι άγραφοι κανόνες. Κάποιοι από τους πιο σημαντικούς, τους οποίους ως παλιοί παραδοσιακοί Bloggers τηρούμε ευλαβικά, είναι ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ της κοινότητας των Bloggers. Έτσι από όποιον Blogger μας έχει ζητηθεί στο παρελθόν βοήθεια για κάποιο τεχνικό θέμα ή βοήθεια για οποιασδήποτε φύσης θέμα, ανταποκρινόμαστε χωρίς δεύτερες σκέψεις και το κάνουμε και σήμερα. Επίσης και εμείς έχουμε ζητήσει πολλές φορές βοήθεια και την έχουμε πάρει.
Επίσης πάντα υπήρχε μία εκτίμηση όταν ένας άλλος Blogger σε βοηθούσε και αυτό δεν το ξεχνούσες ποτέ. Επίσης αν έπαιρνες ελεύθερα υλικό από ένα άλλο Blog και αυτό το εκτιμούσες και ως άνθρωπος με ενσυναίσθηση, πάντα χρωστούσες μία ευγνωμοσύνη στο «συνάδελφο» Blogger από τον οποίο «τραβούσες» συνεχώς υλικό.
Έτσι πορεύονται όλα τα χρόνια τα Blogs και αναπτύσσονταν οι συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ των μελών της κοινότητας των Bloggers.
Δυστυχώς όμως, ενώ κάποιοι παλιοί Bloggers με αγάπη και μεράκι για το Blogging, αυτούς τους βασικούς άγραφους κανόνες του αλληλοσεβασμού και της αλληλοϋποστήριξης τους τηρούν απαρέγκλιτα, κάποιοι νεόκοποι και πρωτοεμφανιζόμενοι συμπεριφέρονται ως ταύροι εν υαλοπωλείο και αντί να ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με το περιεχόμενο του δικού τους Blog, επιδιώκουν να προσπαθούν να ανοίξουν αντιπαλότητες με άλλα Blogs, με προβοκατόρικα άρθρα και επώνυμα και ανώνυμα σχόλια για άλλους διαχειριστές, κάνοντας υποδείξεις για το περιεχόμενο άλλων Blogs, με παρεμβάσεις, με χαρακτηρισμούς, σαν να θέλουν αυτοί να χριστούν αυτοδίκαια διαχειριστές όλων των άλλων Blogs!!!
Επιτίθονται χωρίς λόγο και αιτία με αγένεια, με κακία και μίσος, χρησιμοποιώντας προσβλητικές εκφράσεις γι άλλους συνανθρώπους τους, που δεν τους έχουν γνωρίσει ποτέ από κοντά διαζώσης. Η αιτία όλης αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς τους; Ή έχουν κατά νου συγκεκριμένη σκοπιμότητα και στόχευση, ή λειτουργεί το ταπεινό συναίσθημα της ζηλοφθονίας ή νομίζουν ότι έτσι θα τραβήξουν την προσοχή και θα εισπράξουν κάποια κλικ παραπάνω.
Ότι και αν ισχύει από τα παραπάνω, η κοινότητα των Bloggers που μένει πιστή στους άγραφους κανόνες του Blogging,  αυτά τα νέα ήθη, πάντα τα απέρριπτε και τα απορρίπτει.
Κριτής της ποιότητας και της προσπάθειας κάθε Blog, είναι οι αναγνώστες του και ΜΟΝΟ και όλα τα Blogs είναι χρήσιμα και πρέπει να έχουν φωνή και τα τοπικά Blogs που διαθέτουμε, είναι κατά κύριο λόγο σε καλό και υψηλό επίπεδο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.