Ιστορική μέρα. Μετά από 12 χρόνια ξεκίνησε η μετακόμιση του Κ.Υ. Μύτικα στο νέο κτίριο.


Φωτογραφίες: Πρόεδρος Κοινότητας
Μύτικα Δημήτρης Φάρρος.

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε σήμερα η σταδιακή μετακόμιση του Κ.Υ. Μύτικα στο νέο κτίριο, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τις 15 Ιουνίου. Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2011 και τον Ιούλιο του 2011 σας ενημερώσαμε για την πρώτη διακοπή εργασιών σε αυτό (δείτε εδώ).
Επί 12 χρόνια παρακολουθούσαμε την εξέλιξη αυτού του πολύπαθου έργου και σας ενημερώναμε. Ένα έργο πραγματικά πολύπαθο, ένα σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας, όπου προσωπικά δεν διστάσαμε όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξουμε τις ευθύνες για αυτή την μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης.

Σύντομο ιστορικό του έργου:
Ένα πολύπαθο έργο που το 2009 εντάχθηκε στο Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υγείας, επί υπουργίας κ. Μάριου Σαλμά και Δημαρχίας κ. Δημήτρη Τριποτσέρη, δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2010 επί Δημαρχίας κ. Δημήτρη Τριποτσέρη, με προϋπολογισμό 1.198.117,34 ευρώ και ο ανάδοχος του έργου το ανέλαβε με έκπτωση 48,05%. Υπογράφτηκε η σύμβαση τον Μάιο του 2010 και αρχές του 2011 ξεκίνησε η κατασκευή του.
Το έργο αυτό αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μιας και η ανάδοχος δεν πληρωνόταν ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, με αποτέλεσμα να έχουμε διαδοχικές διακοπές εργασιών εκ μέρους της, για να εξασφαλίσει τα χρήματα που δικαιούνται.
Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, με συνεχείς διακοπές εργασιών και περνώντας από χίλια κύματα, η συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώθηκε το 2018.
Η μεγάλη παράληψη ήταν ότι ο Φορέας Υλοποίησης του έργου, που ήταν ο Δήμος Ξηρομέρου, δεν έκανε καμία ενέργεια για να απορροφήσει τα υπόλοιπα 553.117,34 ευρώ από την έκπτωση του έργου, που ήταν προς διάθεση για το Κ.Υ. Μύτικα, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί, μιας και πολλά πράγματα δεν περιλαμβάνονταν στην μελέτη και στην εργολαβία που έτρεχε (περιβάλλον χώρος, βιολογικός καθαρισμός, κυκλοφοριακή σύνδεση, περίφραξη του οικοπέδου επιφάνειας 5.940,84 m2, ξενοδοχειακός εξοπλισμός, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κ.λπ).

Τρόποι διάθεσης:
- επέκταση ισχύουσας σύμβασης – συμπληρωματική σύμβαση.
- δημοπράτηση αποπεράτωσης Κ.Υ. Μύτικα, με σύνταξη νέας μελέτης.
- προμήθεια νοσοκομειακού – ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Για όλα αυτά ήταν ενήμερος ο Δήμος Ξηρομέρου, με σχετική αλληλογραφία από την ανάδοχο του έργου και προφορικά, αλλά δυστυχώς δεν έπραξε τίποτα, με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να χαθούν.
Μιλάμε για μία αδιαφορία κυριολεκτικά πρωτοφανή, για ένα έργο που αφορά την υγεία των κατοίκων 5 Κοινοτήτων, 2 Νησιών και χιλιάδων επισκεπτών το Καλοκαίρι, σε μία περιοχή υγειονομικά απομονωμένη από κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες.
Την κατάσταση έσωσε το 2018 το Υπουργείο Υγείας, με παρεμβάσεις του υποδιοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. κ. Μίλτου Ζαμπάρα, του συμπατριώτη μας Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Πάνου Παπαδόπουλου, την πίεση ενεργών πολιτών όπως ο κ. Νίκος Νταής και του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Μύτικα.
Το 2018 επί υπουργίας κ. Παύλου Πολάκη, το Υπουργείο Υγείας έβγαλε 200.000 € προς της 6η Υ.ΠΕ, για βιοϊατρικό εξοπλισμό του νέου Κ.Υ. Μύτικα.
Εκεί πάνω πίεσε η νέα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019 την 6η Υ.ΠΕ., στην οποία παρέδωσε διοικητικά τον Αύγουστο του 2020 το Κ.Υ. Μύτικα, ώστε αυτή να προχωρήσει και να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα που είχαν βγει στο όνομα της, προς αποπεράτωση του Κ.Υ. Μύτικα και αυτό συνέβη με τις τρεις εργολαβίες που ακολούθησαν.
Βέβαια τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε και το τραγελαφικό, να παραληφθεί από τον φοβερό και τρομερό Δήμο Ξηρομέρου της τέως Διοίκησης Γαλούνη το Κ.Υ. Μύτικα, στο οποίο οι ελλείψεις βγάζανε μάτι. Χωρίς νερό, χωρίς ΔΕΗ, χωρίς περιβάλλοντα χώρο, χωρίς αποχέτευση και βιολογικό, χωρίς ξενοδοχειακό εξοπλισμό και χίλες δυο ελλείψεις, φανερές δια γυμνού οφθαλμού στον καθένα και χωρίς να είσαι ειδικός.
Με το καλό λοιπόν να υποδεχτούμε όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες το νέο Κ.Υ. Μύτικα, σε μία περιοχή υγειονομικά πραγματικά απομονωμένη και μιλάμε για τις 5 Κοινότητες της Δ.Ε. Αλυζίας και τα νησιά μας Κάλαμο και Καστό.








8 σχόλια:

  1. Πραγματικά ιστορική ημέρα. Και αν δεν ήταν ο μπάρμπα Νίκος ο Νταης δεν θα υπήρχε νέο κτίριο. Σ αυτόν οφείλεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΚΥ ΜΥΤΙΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτέ δέν είναι αργά να γίνεται κάτι και οτιδήποτε καλό σε θέματα βασικών δομών, αρκεί να γίνεται το σωστό.και το καλό για την περιοχή μας.
    Καλορίζικο το νέο κτίριο του Κεντρου Υγείας Αλυζίας και των δύο νησιών μας Καλαμου-Καστού Λευκάδας.
    απλό μέλος του συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Μύτικα-Αλυζίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oι κυβερνήσεις πέφτουνε μα οι υποδομές μένουν. Ώρα για βιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εις 11.44 π.μ. Ότι πιό λογικό, αρκετά με τους ....βόθρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η εκάστοτε εξουσία έκανε το αυτονόητο, σήμερα θα ήμασταν σε άλλο επίπεδο.Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Ας βάλουμε μυαλό....οι πολίτες. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

      Διαγραφή
    2. σημασια εχει τελικά να γίνεται το σωστό.
      και οταν τα λάθη τα κατανοούμε , είναι τα λάθη πρόδρομος του σωστού.

      Διαγραφή
  6. Εύχομαι τα καλύτερα για την λειτουργία του μέχρι χθες πολύπαθου Κ.Υ. Θα ήθελα να προσθέσω στο ιστορικό, την ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Σ. Σακοράφα, η οποία συντέλεσε στην υπέρβαση των εμποδίων που αναφέρθηκαν. Κατά κοινή ομολογία λοιπόν των φορέων του Δήμου Ξηρομέρου εάν δεν είχε κατατεθεί η Ερώτηση στην Βουλή δεν θα είχε ξεμπλοκάρει και ολοκληρωθεί το έργο. Θέλω να πιστεύω ότι η παράλειψη δεν είναι εσκεμμένη. Και πάλι τις θερμότερες ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.