Είναι τα μάτια και όχι τα δέντρα που άλλαξαν.


Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.

Μια ωραία παρέα, ως απλοί πολίτες, θαύμαζε τα τεράστια δέντρα, που στην περίπτωση μας ήταν Βελανιδιές, σε μια παραθαλάσσια περιοχή, όπως στο Ξηρόμερο ας πούμε, που ομόρφυναν γενικά το τοπίο και της άρεσε να τα βλέπει έτσι όμορφα και επιβλητικά που ήταν και που την χαλάρωνε στις ξένοιαστες ώρες της. Μίλαγαν επί ώρες για τις Βελανιδιές, την ιστορία τους, τη δυνατότητα αξιοποίησής τους, την αναγκαιότητα τους στο περιβάλλον και ότι πρέπει να προστατευτούν. Έκαναν όνειρα για τα δέντρα και για το τοπίο.
Με το πέρασμα των ετών, ορισμένοι από την παρέα έγιναν Πολιτικοί, με την ευρύτερη έννοια της λέξης, συμμετέχοντας σε παραταξιακά, συντεχνιακά ή κομματικά όργανα, που μέσα από τις γραμμές τους, ορισμένοι, ευελπιστούν μια προσωπική ανέλιξη στα ανώτερα στρώματα της εξουσίας ή άλλες επιδιώξεις. Άλλοι το καταφέρνουν, άλλοι πάλι ελπίζουν. Θεμιτό και δημοκρατικό δικαίωμα και κανένα θέμα ως εδώ.
Η παρέα όμως, συναντήθηκε στο ίδιο σημείο μετά από καιρό και θαύμαζε πάλι τα ωραία και επιβλητικά δέντρα, που θυμίζω ήταν Βελανιδιές.
Οι εναπομείναντες από την παρέα ως απλοί πολίτες της καθημερινότητας, άρχισαν να μιλάνε ξανά για τις Βελανιδιές, την ιστορία τους, την ανάγκη να αξιοποιηθούν αλλά και να προστατευτούν από κινδύνους καταστροφής τους που ενέκυψαν και που η ίδια η πολιτεία δημιούργησε. Οι «Πολιτικοί» όμως της παρέας, δεν καταλάβαιναν ή έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν την κουβέντα και απευθυνόμενοι στους φίλους της παρέας τους, με έντονο και αυστηρό ύφος, τους είπαν ότι παρασύρονται από φήμες, καταστροφολογία και ότι άδικα ανησυχούν, γιατί τελικά, τα δέντρα αυτά αν τα καλοκοιτάξουν δεν είναι ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ και… βάση πρότασης του «αρχηγού» και βάση νόμων και διατάξεων και ειλημμένων αποφάσεων, μπλα - μπλα - μπλα..., τα δέντρα είναι "ΑΕΙΛΑΝΘΟΣ" (Βρωμοκαρυδιά) και ορθώς να εξαφανισθούν γιατί ....μπλα - μπλα - μπλα... άλλη χρήση ο χώρος χρειάζεται… και ότι κατανοούν τις ανησυχίες τους, αλλά έχουν πέσει θύμα παραπλάνησης… και από τα ίδια τα δέντρα!!!.
Οι πολίτες δεν πίστευαν στα αυτιά τους με αυτά που άκουγαν και μάταια προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους φίλους τους, πρώην πολίτες και νυν «Πολιτικούς», ότι είναι τα ίδια δέντρα που έβλεπαν επί χρόνια μαζί, με τα ίδια μάτια...!!!
ΜΑΤΑΙΑ. Τα μάτια των συγκεκριμένων φίλων άλλαξαν, απέκτησαν επιλεκτική όραση, με χρώματα, συμφέροντα προσωπικά και ωφελιμιστικούς σκοπούς και ξέχασαν φίλους, αλήθειες και πραγματικότητα.
Η Βελανιδιά από την άλλη, στα ακούσματα αυτά «γελάει» για την κατάντια τους, αλλά και οδύρεται γιατί το μέλλον της κινδυνεύει.
Αρκούν όμως τα μάτια των εναπομεινάντων πολιτών για να την σώσουν;
Δεν ξέρω. Ίσως να αρκούν, ίσως όχι. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι όποιος αλλάζει τα μάτια του, φεύγει από την παρέα, αλλάζει στέκι... εκτός αν και οι ίδιοι εναπομείναντες πολίτες της παρέας θέλουν να αλλάξουν και εκείνοι τα μάτια τους, για ωφελιμιστικούς λόγους.
Τότε όλοι μαζί ταυτίζουν την πραγματικότητα με την επιλεκτική όραση των ματιών τους και τυφλώνουν το φως των πολιτών.
Είναι η εποχή που δεν μπορούμε να διακρίνουμε τη Βελανιδιά από την Βρωμοκαρυδιά.
«ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ»!

Σημ.: Το παρόν κείμενο είναι μια μυθοπλαστική αφήγηση γεγονότων για την επιλεκτική άρνηση και απροθυμία εκείνων που θέλουν να δουν την πραγματικότητα με άλλα μάτια, για καθαρά ωφελιμιστικούς λόγους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.