Θες να μοιάζεις αρχηγός; Ξεκίνα να φλυαρείς!



Νέα έρευνα δείχνει ότι η φλυαρία είναι πιθανός παράγοντας που κάνει κάποιον αρχηγό μιας ομάδας. Η έρευνα δείχνει ότι η ευφυΐα δεν είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ηγεσία. Αυτοί που μιλούν περισσότερο τείνουν να αναδύονται ως αρχηγοί της ομάδας. Αν θες να γίνεις αρχηγός, ξεκίνα να μιλάς. Δεν έχει σημασία το τι θα πεις. Νέα έρευνα δείχνει ότι ομάδες χωρίς αρχηγό θα βρουν τον αρχηγό τους μόλις κάποιος αρχίσει να μιλάει πολύ.
Αυτό το φαινόμενο, το οποίο περιγράφεται ως «υπόθεση φλυαρίας» της ηγεσίας, δεν εξαρτάται ούτε από την ευφυΐα των μελών της ομάδας ούτε από την προσωπικότητά τους. Οι ηγέτες εμφανίζονται συχνά με βάση την ποσότητα αυτών που λένε, όχι την ποιότητά τους!
Ο ερευνητής Neil G. MacLaren του Πανεπιστημίου Binghamton, συγγραφέας της έρευνας που εκδόθηκε στο περιοδικό The Leadership Quarterly, μέσα από την ερευνητική του προσπάθεια επιχειρεί να βελτιώσει το πώς οργανώνονται οι ομάδες και το πώς τα άτομα εντός τους εκπαιδεύονται και αξιολογούνται.
«Μοιάζει λες και οι προσπάθειές μας να αξιολογήσουμε την ποιότητα της ηγεσίας έμοιαζαν να στηρίζονται πολύ σε μία απλή παράμερο: το χρόνο που τα μέλη της ομάδας μιλούσαν σε μια συζήτηση».
Ενώ συνήθως αναγνωρίζουμε τους ηγέτες ως ανθρώπους με αξιόλογες ιδέες, οι άνθρωποι συχνά αναγνωρίζουμε ως ηγέτες αυτούς που φλυαρούν περισσότερο. Η σύνδεση ανάμεσα στο πόσο πολύ μιλάνε οι άνθρωποι και το πώς γίνονται αντιληπτοί ως ηγέτες είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε τη δυναμική των ομάδων.

Η δύναμη της φλυαρίας.
Η έρευνα εξέτασε 256 φοιτητές, διαιρεμένους σε 33 ομάδες των τεσσάρων έως δέκα ατόμων καθεμιά. Τους ζητήθηκε να συνεργαστούν για ένα διαδικτυακό παιχνίδι, το οποίο είχε ήταν παιχνίδι στρατιωτικής εξομοίωσης (BCT Commander) είτε ήταν ένα παιχνίδι με θέμα τις επιχειρήσεις (CleanStart). Οι παίκτες είχαν δέκα λεπτά για να σχεδιάσουν το πώς θα εκτελέσουν μία δοκιμασία κι εξήντα λεπτά για να την ολοκληρώσουν ως ομάδα. Ένα άτομο μέσα στην ομάδα ορίστηκε τυχαία ως «διαχειριστής», και η δουλειά του ήταν να ελέγχει τη διεπαφή του χρήστη μέσα στο παιχνίδι.
Για να καθοριστεί το ποιος θα γίνει ο ηγέτης κάθε ομάδας, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες τόσο πριν όσο και μετά το παιχνίδι να ονομάσουν από ένα έως πέντε άτομα για αυτή τη διάκριση. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που μιλούσαν περισσότερο ήταν πιο πιθανό να πάρουν τη διάκριση. Αυτό εξακολούθησε να ισχύει ακόμη κι αφού παρέμειναν σταθερές πολλές άλλες μεταβλητές, όπως η προηγούμενη γνώση του παιχνιδιού, διάφορα χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή η ευφυΐα.
Σε συνέντευξή του, ο MacLaren ανέφερε ότι «οι αποδείξεις μοιάζουν σταθερές, πως δηλαδή οι άνθρωποι που μιλούν περισσότερο είναι πιο πιθανοί να θεωρηθούν ηγέτες.»
Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι ισχυρή επίδραση στο ποιον θεωρούσαν ηγέτη είχαν οι προκαταλήψεις για τα φύλα. «Στα δεδομένα μας, οι άνδρες λαμβάνουν κατά μέσο όρο μία επιπλέον ψήφο, απλά επειδή είναι άνδρες», εξηγεί ο MacLaren. «Κι αυτό εντείνεται για το άτομο με τις περισσότερες ψήφους».

2 σχόλια:

  1. με την φλυαρία,
    καταλαβαινουμε καλλίτερα , τί θέλει να πεί ο ....ποιητής.
    άς τους στην λογοδιάροιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κανένας ποτέ δέν πήγε πειθαρχικό εξαιτίας της φλυαρίας.
    οπότε μιλάτε όσο θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.