Καθορίστηκε η διαδικασία για να επιχορηγηθούν Δήμοι και Περιφέρειες για απλήρωτες υποχρεώσεις.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ο Δήμος Ξηρομέρου ΣΗΜΕΡΑ ταλαιπωρείται από το παρελθόν και τις επιλογές της τέως διοίκησης ''ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ''. Μιλάμε για τις πλείστες δικαστικές αποφάσεις για προφορικές εργασίες πάνω από 600.000 €, που καλείται να πληρώσει ΣΗΜΕΡΑ ο Δήμος Ξηρομέρου, δηλαδή να πληρώσουμε ΣΗΜΕΡΑ όλοι εμείς οι δημότες. Πρόκειται για απαιτήσεις που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τα συμμαζευμένα πλέον οικονομικά του Δήμου, όπως όλοι ομολογούν και παραδέχονται (κάποιες από αυτές πληρώθηκαν από την τέως δημοτική αρχή).
Ο συγκεκριμένος τρόπος εκτέλεσης εργασιών και προμηθειών, είναι ένας ιδιαίτερος και παράδοξος τρόπος, που στα χρόνια της τέως δημοτικής αρχής γνώρισε μεγάλη άνθηση, έγινε σύστημα, μία καλοκουρδισμένη μηχανή.
Εργασίες, προμήθειες και υπηρεσίες, χωρίς εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό, χωρίς επιτροπές και πρωτόκολλα παραλαβής, χωρίς κανένα έλεγχο, όπου κανείς δεν μπορεί να βρει και να ελέγξει τίποτα.
Δείτε εδώ μία πρόσφατη λεπτομερή αναφορά από εμάς στο θέμα και να αναφέρουμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει καμία διαταγή πληρωμής για προφορικές εργασίες και προμήθειες. Το φαινόμενο ευτυχώς σταμάτησε.

---------------------------------


Με Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσιεύθηκε την 10η Μαΐου, καθορίστηκε η διαδικασία επιχορήγησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεών τους που απορρέουν από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως την 24η Μαρτίου 2022 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων ή αποζημιώσεις από αδικοπραξία.
Οι δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής πρέπει να αφορούν αποκλειστικά σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων ή αποζημιώσεις από αδικοπραξία αποκλειομένης κάθε άλλου είδους αξίωσης (όπως από απαλλοτριώσεις, από εργατικές διαφορές, από επιστροφή εισπραχθέντων τελών και δικαιωμάτων κλπ.).
Ο AIRETOS.GR υπογραμμίζει πως η Απόφαση εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 40 του πρόσφατου Ν. 4915/2022, όπου ψηφίστηκε πως για την εξόφληση των εν λόγω υποχρεώσεων «οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δύναται να επιχορηγούνται από χρηματικά διαθέσιμα ύψους έως εξήντα (60) εκατομμύρια ευρώ, του λογαριασμού που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο “Λογαριασμός Οικονομικής Ενίσχυσης Ο.Τ.Α.”, τα οποία μεταφέρονται στους λογαριασμούς με τίτλο “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων” ή “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών” αντίστοιχα, που τηρούνται στο ίδιο Ταμείο».
Η Υπουργική Απόφαση, λοιπόν, περιλαμβάνει τρία άρθρα, με το 1ο άρθρο να ορίζει το πεδίο εφαρμογής, το άρθρο 2 τη διαδικασία υποβολής των αιτημάτων και το άρθρο 3 την προθεσμία.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι Δήμοι ή Περιφέρειες υποβάλλουν αίτημα επιχορήγησης υπογεγραμμένο από τον Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη και τον ασκών χρέη προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών τους, (σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1 του Παραρτήματος της Απόφασης) στο Υπουργείο Εσωτερικών, συνοδευόμενο από αναλυτική κατάσταση με τις διαταγές πληρωμής και τις δικαστικές αποφάσεις (βάσει του Υποδείγματος 2 της Απόφασης), καθώς και από τα σχετικά πιστοποιητικά περί μη ασκήσεως ενδίκων μέσων των αρμόδιων δικαστηρίων.
Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα επιχορήγησης ολοκληρώνεται την 31η Οκτωβρίου 2022.
Τυχόν υπόλοιπο της επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος, προστίθεται στους προς απόδοση ΚΑΠ των Δήμων και κατανέμεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών σε Δήμους της Χώρας.
Αναλυτικά η διαδικασία στην αριθμ. 28528/4.5.2022 Υπουργική Απόφαση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.