Σε διαδικασία έρευνας, καταγραφής και δημιουργίας μονοπατιών στο Βελανιδοδάσος ο Δήμος Ξηρομέρου με την Paths of Greece.

Πηγή: Σελίδα Facebook Προέδρου
Κοινότητας Αγράμπελου Δήμου Τάγκα.

Η συνεργασία του Δήμου Ξηρομέρου με τον ανάδοχο της υπηρεσίας σχεδιασμού ύλης Paths of Greece, για την έρευνα και την καταγραφή των μονοπατιών του Δήμου μας, μου έδωσε την ευκαιρία σαν Πρόεδρος της Κοινότητας για ένα Σαβατοκύριακο με αρκετό περπάτημα μέσα στο βελανιδοσάσος και γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας. Μία έντονη γνωριμία με την φύση, αλλά και την δυνατότητα να περιηγηθώ σε μονοπάτια όπου σχεδίασαν και περπάτησαν οι πρόγονοί μας έτσι ώστε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα.
Να ευχαριστήσω πρώτα απ' όλους τον φίλο μας από την Γουργιώτισσα Τάσο Καραΐσκο, για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μου, μιας και είναι πραγματικά μια εγκυκλοπαίδεια γνώσης τόσο της ιστορίας του Ξηρομέρου όσο και της Φύσης. Πραγματικά αισθάνθηκα πάλι μαθητής, μιας και σε κάθε απορία μας εκείνος σταματούσε και μας εξηγούσε τα πάντα γύρω από την ιστορία του τόπου μας.
Τον Δασολόγο - Περιβαλλοντολόγο του Α.Π.Θ. και Αστακιώτη Βασιλόπουλο Γρηγόριο, τον Κωνσταντίνο Καρατζούνη Τοπογράφο - Μηχανικό. Επίσης τον εκλεκτό μου φίλο και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Γουργιώτισας Κωνσταντίνο Κώστα, για την ξενάγηση και το ενδιαφέρον του για την αναζήτηση των μονοπατιών μας.
Κάναμε μια διαδρομή από τον Πρόδρομο μέχρι και το παλιό εκκλησάκι της Νίτσας (προς Γουργιώτισσα στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου), όπου η εμπειρία ήταν μοναδική.
Βρήκαμε μονοπάτια επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, Ναό της Αρτέμιδος, παλαιό νεκροταφείο και διάφορα άλλα σημεία, που αξίζει ο περιηγητής να διασχίσει μέσα στην όμορφη φύση της περιοχής μας.

Επόμενη διαδρομή:
1. Πρόδρομος Αγράμπελο μέσα από την ιστορία των προγόνων μας. Άγιος Γεώργιος (παλαιό νεκροταφείο Αγραμπέλου) - (Gouva a couproft) - Gouva a bisiri La Lesiouti (Πηγάδι) La berou a tzotza (Σπηλιά) – La Miragiou (Πηγάδι).
2. Αγράμπελο – (La Siroki), Πηγάδι -Άγιος Αθανάσιος (Παλαιό νεκροταφείο Νούσας), Αρχαίο κάστρο Κορόντων.
3. Αγράμπελο – Πηγάδια – Παλαιομάνιννα.


















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.