Το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Ενέργειες που πρέπει να γίνουν. ΒΕΛΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ.


Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.
Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ.
Πηγή άρθρου: Σελίδα Facebook.

Η παραλιακή περιοχή της Βελάς, αποτελεί καθαρή ιδιοκτησία της κοινότητας Βασιλοπούλου του Δήμου Ξηρομέρου. Έχει έκταση 10.000 στρεμμάτων και βρίσκεται στις δυτικές ακτές του νομού, στην παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα. Εκεί ακριβώς που πολιτεία και ιχθυοκαλιεργητες θέλουν να δημιουργήσουν βιομηχανική περιοχή, μόνο και αποκλειστικά για ιχθυοκαλλιέργειες.
1) Η περιοχή κερδήθηκε οριστικά και αμετάκλητα το 1984 στο εφετείο Πάτρας, σε αντιδικία της Κοινότητας με το Ελληνικό Δημόσιο. Κύριος ιδιοκτήτης της έκτασης είναι η Κοινότητα. Σε εκείνο το δικαστήριο απορρίφθηκε και το επιχείρημα του δημοσίου ότι πρόκειται για δασική έκταση. Άρα το ιδιοκτησιακό της κοινότητας δεν αμφισβητείται από κανέναν.
2) Οι κάτοικοι το 1998 διεκδίκησαν, από την Κοινότητα, τμήμα της έκτασης ως δική τους ιδιοκτησία, λόγο χρησικτησίας. Το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι κάτοικοι έναντι της Κοινότητας, δικαίωσε τους κατοίκους με οριστική απόφαση του, η οποία ενέχει θέση συμβολαιογραφικής πράξης. Αυτά είναι δεδομένα που δεν χωρούν αμφισβήτηση από κανέναν.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.
Όταν καταθέσαμε τα περιουσιακά μας στοιχεία στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, έπρεπε να δηλώσουμε και το αγροτεμάχιο στη ΒΕΛΑ. Αυτό το έκαναν οι περισσότεροι συγχωριανοί μου. Κατά την προανάρτηση των χαρτών του Κτηματολογίου, παρατηρήσαμε ότι κάποια περιουσιακά μας στοιχεία και το αγροτεμάχιο στη Βελά δεν τα αναγνωρίζει και "προέκρινε δικαίωμα τρίτου" Αυτό σημαίνει ότι το Κτηματολόγιο δέχεται ως πιθανό ιδιοκτήτη τρίτο πρόσωπο και εννοεί στη περίπτωσή μας, το δημόσιο, επειδή κατά την ψυχρή του κρίση, τα αποδεικτικά στοιχεία του ιδιώτη είναι αδύναμα έναντι του δημοσίου. Κατά το στάδιο αυτό έπρεπε να ανεβάσουμε στο κτηματολόγιο την αντίρρηση μας.
Επιπλέον δικαιολογητικά που θα χρειαζόταν να ανεβάσουμε είναι: Το συμβόλαιο του ακινήτου (για το ακίνητο της Βελάς, την απόφαση του δικαστηρίου που μας δικαίωνε έναντι της Κοινότητας, ενέχει θέση συμβολαίου), το Ε9 που το έχουμε δηλώσει, το τοπογραφικό του ακινήτου, (για τη ΒΕΛΑ επιπλέον ένα γενικό τοπογραφικό που δείχνει ότι το εν λόγο ακίνητο βρίσκεται μέσα στα στρεμματικά όρια των 10.000 στρεμμάτων, που ιδιοκτήτης είναι η Κοινότητα Βασιλοπούλου, την απόφαση του 1984 που έχρισε, το δικαστήριο, ιδιοκτήτη έκστασης 10.000 στρεμμάτων στη Βελά την Κοινότητα ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ), το παράβολο, την ταυτότητα του ιδιοκτήτη.
Όλα αυτά τα ανεβάζουμε ως αντίρρηση στο Κτηματολόγιο.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ.
Η πολιτεία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της συνέταξαν τους περιβόητους δασικούς χάρτες του Κράτους, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί από πέρυσι. Στην προανάρτηση τους παρατηρήσαμε ότι πολλά αγροτεμάχια μας τα χαρακτήρισε ως Δασικά είτε με την ένδειξη Δ.Δ ή Α.Δ ή Δ.Α ή Χ.Χ βάζοντας πάνω στο ακίνητο και το πράσινο χρώμα. Ένα από αυτά ήταν και της Βελάς.
Για τον χαρακτηρισμό αυτόν έχουμε δικαίωμα έως της 15/07/22 να καταθέσουμε τις αντιρρήσεις μας.
Δικαιολογητικά: Το συμβόλαιο του ακινήτου, το τοπογραφικό του ακινήτου (όχι υποχρεωτικό), το Ε9, την ταυτότητα του ιδιοκτήτη, το παράβολο (από 20 € έως και150 € και πάνω ανάλογα τα στρέμματα).
Στη σελίδα του Κτηματολογίου και στο παράθυρο, Δασικοί χάρτες - Αντιρρήσεις, μπαίνουμε και κάνουμε την αίτηση της αντίρρησης (για κάθε ακίνητο χωριστά). Γράφουμε στις παρατηρήσεις ότι θα προσκομίσουμε τα ως άνω δικαιολογητικά, (αναλυτικά ποια είναι αυτά) και ότι κατά την συζήτηση της αντίρρησης μας θέλουμε να παραστούμε με τεχνικό μας σύμβουλο και την υποβάλλουμε.
Τα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση τα βάζουμε σε ένα φάκελο προς την διεύθυνση του Δασαρχείου που ανήκουμε (εμείς ανήκουμε στο δασαρχείο Αμφιλοχίας). Έξω από το φάκελο γράφουμε και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που αφορά την αντίρρηση μας για κάθε ακίνητο που υποβάλλουμε.
Για όσα ακίνητα υποβάλλουμε αντίρρηση, τόσους φακέλους θα ταχυδρομήσουμε (κάθε ακίνητο και φάκελος, με όλα τα δικαιολογητικά του, την αίτηση του και το παράβολο του).
Επειδή πρόκειται για δημόσιο, ζητήσετε αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης για κάθε φάκελο, από το Δασαρχείο.

Η τύχη της αντίρρησης και του φακέλου μας.
Κάποια στιγμή θα συγκροτηθούν οι επιτροπές που θα ελέγξουν τις αντιρρήσεις μας. Θα αποτελούνται από τριμελή επιτροπή. Ένας δικηγόρος ως Πρόεδρος, ένα τοπογράφος μηχανικός (ιδιώτες) και ένας υπάλληλος της υπηρεσίας. Αν την αντίρρηση την δεχθούν οι δύο από τους τρεις, τότε δικαιωνόμαστε, διαφορετικά πάμε σε δικαστήριο.
Επειδή η ΒΕΛΑ εδώ και πολλά χρόνια ήταν και είναι στο στόχαστρο καταπατητών και περίεργων συμφερόντων, γινόταν προσπάθεια να υποτιμηθεί η αξία της και να αμφισβητηθεί το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα με κατευθυνόμενα πυρά περί ασχήμιας, βρωμιάς, παράγκες κλπ.
Η ΒΕΛΑ να θυμίσω είναι η μόνη περιοχή που παραμένει ελεύθερη από ιχθυοκαλιέργειες και η μόνη περιοχή που δεν εμπλέκεται το δημόσιο στο ιδιοκτησιακό της. Είναι η μόνη περιοχή που δεν εγκαταλήφθηκε από τους κατοίκους του χωριού και μια από τις λίγες που είναι ακόμη επισκέψιμη και καθαρή και κάπως έτσι σώθηκε από τα διάφορα πιράνχας.
Είναι λογικό να την συκοφαντούν για να μειώσουν την αξία της και να υβρίζουν την ως τώρα χρήση της. Είναι ανιστόρητοι, γιατί κάθε σπιθαμή χώματος της Βελάς έχει και μια ιστορία, μέσα από τις πατημασιές των προγόνων μας να μας διηγηθεί. Είναι λυπηρό συμπατριώτες μας να δέχονται να παίζουν το παιχνίδι των πιράνχας υποψηφίων καταπατητών.
Η προσπάθεια του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών να αμφισβητήσουν, πρώτον το ιδιοκτησιακό καθεστώς και δεύτερον να τη χαρακτηρίζουν δασική, είναι πέρα για πέρα παράνομη και καταχρηστική και με τα στοιχεία και χαρτιά που κατέχουμε θα ηττηθούν πανηγυρικά.
Οι συγχωριανοί μου θα προστατέψουν τις περιουσίες τους και όλοι μαζί θα αναπτύξουμε τη ΒΕΛΑ ως παραθεριστική κατοικία, εις όφελος τους και εις όφελος της τοπικής ανάπτυξης και της οικονομίας.
Η ΒΕΛΑ κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ και η περιουσία των συγχωριανών μου εκεί πρέπει να προστατευτεί.
Κάντε όλοι της αντιρρήσεις, από αύριο κιόλας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.