Πλατυγιάλι: Επισπεύδοντες οι Εμιρατινοί;


Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”.

Πλατυγιάλι: Επισπεύδοντες οι Εμιρατινοί; Η απόβαση των Εμιρατινών στην Αθήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, δείχνει πως το μπαλάκι για πολλές επενδύσεις είναι στο ελληνικό «γήπεδο».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η απόβαση των Εμιρατινών στην Αθήνα, που συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό.
Και αυτό γιατί φαίνεται ότι οι Εμιρατινοί είναι αυτοί που επισπεύδουν τις διαδικασίες έτσι ώστε τα μνημόνια συνεργασίας, που υπογράφτηκαν κατά το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι, μόλις τον προηγούμενο μήνα να μετατραπούν σε προκαταρτικές συμφωνίες.
Ηγετικά στελέχη από τα πέντε μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία της χώρας και 20 σημαντικές επιχειρήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με επικεφαλής τον Εμιρατινό υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας Dr. Sultan Al Jaber είχαν επαφές με τον ο ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον Εμιρατινό συνομιλητή του για το στρατηγικό χαρακτήρα που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σημείωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στην πλήρη αξιοποίηση των αμοιβαία επωφελών ευκαιριών που προσφέρονται από τη στενότερη συνεργασία με τα ΗΑΕ.
Στις συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε και το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι, Mubadala Investment, το οποίο είναι αυτό που θα στηρίξει χρηματοδοτικά την κοινοπραξία που ενδιαφέρεται να μετατρέψει το λιμάνι στο Πλατυγιάλι του Αστακού σε μαρίνα για mega yachts. Στην κοινοπραξία αυτή εμφανίζονται να συμμετέχουν επίσης στελέχη της Archirodon καθώς και η ελληνική A1 Yach Trade.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το fund Mubadala εμμέσως έχει βρεθεί ήδη στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας καθώς δραστηριοποιείται επενδυτικά, σε συνεργασία με αμερικανικό fund Amerra Capital, στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας (ο όμιλος ANDROMEDA, σε οποίον συμμετέχει το Μubadala, εξαγόρασε το 2018, το πλειοψηφικό μερίδιο συμμετοχών σε ΝΗΡΕΑ και ΣΕΛΟΝΤΑ). Οι ελληνικές εταιρείες είχαν και έχουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή και έτσι πλέον το κρατικό fund των Εμιράτων έχει ήδη βρεθεί στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα μετά τη θεσμοθέτηση του χωροταξικού του ιχθυοκαλλιεργειών ίσως δεν πρέπει να αποκλείσει κανείς να υπάρξουν επενδύσεις και σε αυτό τον τομέα.
Ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι τα αναξιοποίητο λιμάνι του Πλατυγιαλιού. Ως γνωστόν εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης, ενώ στο ενδιαφέρον του Mubadala αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης στην ομιλία του στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Αιτωλοακαρνανίας, που διοργάνωσε η «Σ», τον προηγούμενο μήνα, δηλώνοντας αισιόδοξος πως θα κλείσει το deal.
Το ζήτημα για υπάρξουν οι τελικές συμφωνίες είναι και η Ελληνική Διοίκηση να αρχίσει να επισπεύδει τις εκκρεμότητες που θα «ξεμπλοκάρουν» την επένδυση. Και αυτό γιατί απαιτείται νέο Προεδρικό Διάταγμα για να καθορισθούν οι χρήσεις γης και άλλα θέματα, όπως ενδεχομένως η τροποποίηση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, προκειμένου να μετακινηθούν κάποιες εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πλατυγιαλιού.

3 σχόλια:

 1. Εάν γίνει σωστή και επιμελέστερη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας,
  ώστε να αναπτύσσονται ισόρροπα και στην περιοχή μας όλοι οι τομείς της τοπικής μας οικονομίας,
  μπορεί να γίνονται επενδύσεις απο ενδιαφερόμενους επενδυτές και επενδύσεις στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών και επενδύσεις στο κλάδο του τουρισμού,
  αφού η παραλιακή μας περιοχή και σε συνδυασμό με το διαρκώς αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο του Ακτίου, έχει δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης και προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας και της οικονομίας μας γενικότερα.
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εάν η προτεινόμενη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ, επιμεριστεί σε 2 - 3 και ανεξάρτητες μεταξύ τους χωροθετημένες ΠΟΑΥ,
  μπορεί με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί χωροθέτηση , έτσι που να αναπτύσσονται παράλληλα και ισόρροπα και οι δύο εξισου σημαντικοί τομείς της τοπικής μας οικονομίας
  και χωρίς να μειωθεί η αιτούμενη παραγωγή στις χωροθετημενες περιοχες υδατοκαλλιέργειας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και οι 2-3 χωροθετημένες ΠΟΑΥ
  μπορεί να διαχειρίζονται απο ενιαίο φορέα διαχείρισης των.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.