Επίθεση στην Επιτροπή Αγώνα και υπόδειξη Προέδρου για αυτή από τον Δημοσιογράφο Θωμά Μπαρμπαρούση. Υπόθεση ΠΟΑΥ - Επιεικώς ανεπαρκής η Επιτροπή Αγώνα!


Γράφει - σχολιάζει ο Θωμάς Μπαρμπαρούσης.

Αν δεχθούμε ότι τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, τότε, χωρίς ενδοιασμό και πολύ εύκολα, μπορούμε να πούμε ότι η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ Αιτωλοακαρνανίας-και Εχινάδων, απέτυχε στο στόχο της. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, αφού για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία -ώστε το ΠΔ να λάβει νομική υπόσταση- απαιτούνται οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Και φυσικά, η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου και η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Διαδικασία, που μπορεί να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εάν αυτό-έτσι, τουλάχιστον, φαίνεται- επιδιώκει η κυβέρνηση.
Στο οπλοστάσιο όσων αντιπαλεύουν την δημιουργία ΠΟΑΥ υπό τους όρους που προβλέπει το ΠΔ, απομένουν η προσφυγή για ακύρωσή του στο ΣτΕ, το Ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας και η παράλληλη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ενδεχομένως σε άλλα Κοινοτικά Όργανα.
Πρόκειται ,όμως, για διαδικασίες χρονοβόρες και κοστοβόρες και το ζητούμενο είναι ,αν και κατά πόσο είναι εφικτό, να υπάρξει δυνατότητα ανταπόκρισης, σε αυτές τις απαιτήσεις, από την Επιτροπή Αγώνα. Πόσο μάλλον- που σε ότι αφορά το ΣτΕ-υπάρχει η θετική τοποθέτηση του 5ου Τμήματος, οπότε θεωρείται πολύ δύσκολο, όχι όμως ασυνήθιστο, η Ολομέλεια να αποφασίσει διαφορετικά, να απορρίψει δηλαδή τη γνωμοδότηση του Τμήματος. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε εκτίμηση, επ αυτού, είναι παρακινδυνευμένη .
Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα και η όποια προσπάθεια apriori θεωρείται μάταιη και άρα άσκοπη; Κατά την άποψη μου και βάσει νομικών ερμηνειών και εκτιμήσεων έγκριτων νομικών, οι πιθανότητες να κερδηθεί η υπόθεση στο ΣτΕ, είναι μοιρασμένες, καθώς στη φαρέτρα των , εν δυνάμει, προσφευγόντων, υπάρχουν πολλά αδιάσειστα στοιχεία, που μπορούν να ανατρέψουν τη γνωμοδότηση του 5ου Τμήματος και τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στην μέχρι τώρα διαδικασία, κάτι που , εκ των πραγμάτων , θα συμβεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Όλα αυτά οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή Αγώνα, θα πρέπει να επανακάμψει δυναμικά, με το οπλοστάσιό της αρκούντως εμπλουτισμένο από νομικά και πραγματικά στοιχεία, ικανά να προβληματίσουν τους Ανώτατους Δικαστές.
Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν η Επιτροπή εξακολουθεί να κινείται με τους γνωστούς, μέχρι σήμερα, ρυθμούς της και νοοτροπία, παραμένοντας, μάλιστα, ακέφαλη και απρόσωπη. Οι αντίπαλοι της Επιτροπής είναι πανίσχυροι και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν, παρά μόνο με ηγεσία ικανή να αντιπαρατεθεί στα κάθε λογής συμφέροντα και πιέσεις.
Η Επιτροπή Αγώνα έχει την ευκαιρία να αναθέσει την ηγεσία σε ένα αξιόλογο μέλος της, που αποδεδειγμένα έχει δώσει και δίνει μάχες για την προκοπή του Ξηρομέρου, χρόνια τώρα, από διάφορα πόστα και μετερίζια.
Μιλάω για τον τ. Πρόεδρο Εφετών κ. Αλέξανδρο Σάββα, ένα δικαστή κόσμημα για το δικαστικό σώμα της χώρας, με ύψιστη νομική κατάρτιση και δικαστική εμπειρία τριών και πλέον δεκαετιών, έχοντας περάσει από όλες τις δικαστικές βαθμίδες, χωρίς ποτέ να υπάρξει κάποιο ψεγάδι σε βάρος του.
Και καθώς η υπόθεση ΠΟΑΥ οδηγείται, πλέον, στις Δικαστικές αίθουσες αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα η Νομική της διάσταση, από την Πολιτική κλπ διάσταση, η καθοδήγηση της Επιτροπής από ένα αξιόλογο και έμπειρο Δικαστή, της προσθέτει δύναμη, κύρος και αυτοπεποίθηση. Στοιχεία απαραίτητα για να γίνει ιδιαίτερα υπολογίσιμη η θέση της Επιτροπής Αγώνα σε όλα τα πεδία.
Θεωρώ δε, ότι η Επιτροπή Αγώνα θα πρέπει να επανεξετάσει τα δεδομένα και να προσαρμόσει τη θέση της λαμβάνοντας υπόψιν λάθη , παραλείψεις, κακές εκτιμήσεις και επιλογές. Απαιτείται, με απλά λόγια, εκλογίκευση της θέσης της, έτσι ώστε να τυγχάνει της κοινωνικής αποδοχής, που σήμερα φαίνεται να μην έχει.

Οι αδυναμίες και τα λάθη της Επιτροπής Αγώνα.
Ως πρώτη και καθοριστική καταγράφεται η εγγενής αδυναμία αποτελεσματικής λειτουργίας και η έλλειψη συνοχής. Κάτι που ήταν αισθητό από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα από τα τελευταία γεγονότα.

Επιπλέον η ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
- Δεν επιδίωξε, ή δεν κατάφερε να αφουγκρασθεί το σύνολο της κοινωνίας του Ξηρομέρου. Ούτε να εξηγήσει τη θέση της, με επιχειρήματα και τρόπο κατανοητό και,κυρίως, πειστικό.
Έτσι, ο κόσμος του Ξηρομέρου ακόμα και σήμερα παραμένει έντονα διχασμένος. Σε αυτούς που απορρίπτουν την οποιαδήποτε ιδέα λειτουργίας ΠΟΑΥ και σε εκείνους που θεωρούν ότι θα πρέπει, για λόγους οικονομικούς και ανάπτυξης, η λειτουργία της ΠΟΑΥ να επιτευχθεί με οποιουσδήποτε τρόπους και όρους.
Άραγε, μέση λύση, δεν υπάρχει;
- Δεν πίεσε αρκούντως και επίμονα τους Βουλευτές του Νομού και δεν μετέφερε το πρόβλημα στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, με τρόπο αποφασιστικό και απαιτητικό.
- Έπασχε και πάσχει στη δημοσιοποίηση του θέματος το οποίο οριοθετήθηκε μόνο σε τοπικό επίπεδο, ούτε καν Νομαρχιακό. Για Πανελλήνια προβολή, ούτε λόγος να γίνεται. Προφανώς δεν γνωρίζουν τον τρόπο προβολής ενός τέτοιου ζητήματος, ή το γνωρίζουν και τον ‘’σνομπάρουν’’. Σε αντιδιαστολή, να θυμίσω την προβολή, που είχε λάβει το γνωστό θέμα στις Σκουριές Χαλκιδικής.
- Δεν φρόντισε να απευθυνθεί και να έχει στενή συνεργασία με Οργανισμούς, όπως το WWF, που διαθέτουν τεράστια εμπειρία, σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Πως όμως μπορεί αυτό να γίνει από μία Επιτροπή ‘’Ξερόλα’’;
- Δεν φρόντισε να έχει επαφές και συνεργασία με τις άλλες Επιτροπές, περίπου 23, σε όλη την Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Με απλά λόγια, η Επιτροπή Αγώνα περπατούσε και περπατά ξυπόλητη στα αγκάθια. Απαιτείται αλλαγή ρότας, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι θετικό.

7 σχόλια:

 1. Η Επιτροπή Αγώνα της τοπικής μας κοινωνιας με ισοτιμα μέλη- πολλών δημοτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων της περιοχής μας,
  με λογικά επιχειρήματα και κοινωνική αξιοπρέπεια, συνεχίζει την συλλογική προσπάθεια για μια δίκαιη κοινωνικα λύση στο θέμα της εν λόγω χωροθέτησης,
  για πολυπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη και για την περιοχή μας.
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. νομιζω οτι πρεπει να δεχθει κριτικη η επιτροπη αγωνα και απο τον γαλουνη ετσι για να δεσει το γλυκο
  και αυτος ψηφισε στο δημοτικο συμβουλιο να μη γινει η ποαυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχει ξηρομεριτης που συμφωνεί με την προτεινόμενη ΠΟΑΥ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ας κάτσει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ αγώνα να χαϊδεύει τύπους σαν τον Μπαρμπαρούση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. είδες έστω κανέναν να κάνει τετοια που λες τώρα ?

   Διαγραφή
 5. Ρε παιδιά, ποιός είναι ο Μπαρμπαρούσης? Που ξεκάμπισε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. είναι αυτός που είναι. εσένα τι ενδιαφέρει τι είναι.
   λογαριασμό θα σου δωσει στον καθέναν
   αντε από κει ο καθένας με τις ορέξεις του βραδιάτικα.

   Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.