Από τις ΠΕ.Ρ.ΠΟ, τις Ζ.Ο.Ε, τις Π.Ο.Τ.Α στην Π.Ο.Α.Υ.


Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.
Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ.
Πηγή άρθρου: Σελίδα Facebook.

Το μακρινό 1999. όταν η Νομαρχία Αιτωλ/νίας έπαιρνε την απόφαση σύμφωνα και με το πόρισμα των υπουργείων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και ΓΕΩΡΓΙΑΣ, να μεταφερθούν όλες οι μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας από την παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα στο ανοιχτό πέλαγος και μακριά από τις ακτές, γιατί η περιοχή χρήζει τουριστικής και παραθεριστικής αξιοποίησης, συγχρόνως στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε εκπονούνταν μελέτη για περιοχές Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕ.Ρ.ΠΟ) στην Αιτωλ/νία. Τα παραπάνω αποτελούσαν τα θέλω της τοπικής κοινωνίας, που εκείνη τη εποχή εισακούσθηκαν. Εισακούσθηκε δηλαδή η ΛΟΓΙΚΗ.
Σύμφωνα με αυτή την μελέτη, στην περιοχή μας υπήρξαν προτεινόμενες ζώνες για Ρυθμιζόμενη Πολεοδόμηση. Πάλι σύμφωνα με την μελέτη αυτή, η ευρύτερη περιοχή της ΒΕΛΑΣ χαρακτηρίστηκε ως περιοχή που έχει εκδηλωθεί οικιστική ζήτηση και χαρακτήρισε την περιοχή ως Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε). Κατόπιν αυτού και με βάση και αυτή τη μελέτη το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ενέκρινε, με ΦΕΚ, την Περιοχή Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α), στην περιοχή του Αργιλιά και λίγα χρόνια μετά ενέκρινε άλλη μια τουριστική επένδυση, πάλι σε ΦΕΚ, στην περιοχή του Σταυρωλιμνώνα-Κέφαλο. Εκείνη την εποχή παρατηρήθηκε και ενδιαφέρον αγοροπωλησιών που σε πολλές περιπτώσεις υλοποιήθηκαν.
Στην διαδρομή όμως μέχρι σήμερα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το ονομαζόμενο Κράτος με τις υπηρεσίες του και την πολιτική του εξουσία, όχι μόνο δεν έχει συνέχεια, όχι μόνο δεν είναι κράτος δικαίου, όχι μόνο δεν τιμά τις αποφάσεις του, αλλά κάνει και κάτι χειρότερο.
Πορεύεται πάντα σύμφωνα με τη γνώμη και τα θέλω του δυνατού, υποστηρίζει τα συμφέροντα του και για να τα εξασφαλίσει φτάνει και μέχρι ειδικών νομοθετημάτων για να τα θωρακίσει και με το γράμμα του νόμου (νομότυπα).
Αυτό έκανε και στην περίπτωση μας με την Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας. Για να προχωρήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα μιας συντεχνίας, ακύρωσε πρώτα το Χωροταξικό του Τουρισμού (2009) που είχε προτεραιότητα, προχώρησε στην συνέχεια το χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών ώστε να έχει αυτό προτεραιότητα (2011), δεν εκπόνησε το χωροταξικό των θαλασσών, ούτε τα γενικά και με αυτό τον τρόπο στην ουσία ακύρωσε τις προγενέστερες αποφάσεις του για ΠΕ.Ρ.ΠΟ και Ζ.Ο.Ε.
Σε λίγα χρόνια μετέτρεψε, αθόρυβα και κρυφά από την κοινωνία, την περιοχή από ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ, που το ίδιο είχε χαρακτηρίσει, σε περιοχή Βιομηχανικής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Ολική ανατροπή με αυτογκόλ της ίδιας της Πολιτείας.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα. θα ακολουθήσουν και άλλα, για να καταλάβουμε πως μας βλέπουν, πως νομοθετούν και πως χαρίζουν διαμαντένιες περιοχές στα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών εις βάρος, της κοινωνίας, που τις άφησαν έναν μόνο ρόλο. ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ. Α. Ξέχασα και να τσακωνόμαστε για τα κόμματα!!

ΣΗΜ.: Ας μελετήσουμε λίγο το χωροταξικό των Α.Π.Ε που συζητιέται τώρα στη Βουλή και για ότι προβλέπει σε περιοχές NATURA…
ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ-ΟΙ.

8 σχόλια:

  1. Τόσο η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας 2014-2019
    όσο και η προηγούμενη δημοτική αρχή 2014-2019 του δήμου μας, κατά προσωπική μου πολιτική αοψη στο θέμα ΠΟΑΥ, απέτυχαν πολιτικά στην αποστολή τους.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης .
    Αρχοντοχώρι/Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΝΩ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠΕΤΥΧΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ!! ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ

      Διαγραφή
    2. Είσαι σίγουρος φίλε μου ότι απέτυχαν ή έγινε κάτι άλλο; όπως και να έχει το πράγμα η ΠΟΑΥ θα είναι και το τέλος της ανάπτυξης. Μάς έχουν για το γάιδαρο Καβάλα.

      Διαγραφή
    3. Φίλε πολιτικά συζητάμε και τίποτε αλλο.

      Διαγραφή
    4. Συζητάμε και πολιτικά. Εδώ τα λέμε όλα. Ανάγκη μας έχουν. Λοιπόν για να το λήξουμε το θέμα. Ψήφο θα δούνε μόνο όταν σεβαστούν την περιοχή μας. Αφορά την ΝΔ το ΣΎΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Λύση τώρα, όχι μετά τις εκλογές.

      Διαγραφή
    5. Το διαχρονικό θέμα της χωροθέτησης της ΠΟΑΥ, ξεκίνησε από το έτος 2011 και παραμένει ακόμα άλυτο,. Συνεπώς έχουν και ανάλογιο μερίδιο πολιτικής ευθύνης όσους ψηφίσαμε από το 2011 και μετά.
      Και η όποια τυχόν προσπάθεια απόποίησης η μεταθεσης της πολιτικής ευθύνης για το άλυτο αυτό θέμα της χωροθέτησης της ΠΟΑΥ, δέν είναι πολιτική πράξη ευθύνης.
      Καλησπέρα Φίλε μου !
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης

      Διαγραφή
  2. Το θέμα της χωροθέτησης της ΠΟΑΥ ξεκίνησε από το 2011, συνεπώς υπάρχει πολιτική συνευθύνη για την διαχρονικότητα αυτου του άλυτου ακόμα θέματος.
    Και όσο για την νύν Περιφερειακή αρχή και νύν δημοτική αρχή του δήμου μας,
    ειναι σε εξέλιξη η πολιτική των , στο θέμα ΠΟΑΥ και βεβαίως θα κριθούν πολιτικά τον Οκτώβρη του 2023.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρατάω το....υπάρχει πολιτική συνευθύνη.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.