Διήμερη ορειβατική διάσχιση τριών κορυφών του Καλάμου Ιονίου Πελάγους.


Κείμενο: Παναγιώτης Τελλίδης.
Φωτογραφίες & βίντεο: Παναγιώτης Τελλίδης, Γιώργος Λύτρας.

ΚΑΛΑΜΟΣ 4-5/8. Διήμερη ορειβατική διάσχιση, με το Γιώργο Λύτρα, της κορυφογραμμής του νησιού, με κορυφές Ξυλόκαστρο 660 μ, Βουνί 745 μ και Αη Λιά 600 μ.
Η ανάβαση έγινε με διάνοιξη νέας διαδρομής πάνω περίπου από την παραλία Ασπρογυάλι, η οποία και σηματοδοτήθηκε μέχρι το Ξυλόκαστρο. Διήρκεσε 3,5 ώρες + 1 ώρα μέχρι την αφετηρία της από τον Αγ. Δονάτο που αποβιβαστήκαμε. Στην κορυφή παρατηρήσαμε τα ερείπια της αρχαίας φρυκτωρίας με κυκλώπεια τείχη και φυσικά τη μοναδική θέα.
Κατάβαση σε 3 ώρες από τη βραχώδη κορυφογραμμή μέχρι το διάσελο του ξωκλησιού της Αγ. Παρασκευής στα 350 μ. υψόμετρο. Κατεβήκαμε στο χωριό του Καλάμου για προμήθειες νερού, μπάνιο στην παραλία Μυρτιά και ξανανέβασμα στο ξωκλήσι για διανυκτέρευση. Τη δεύτερη μέρα, ανάβαση στο Βουνί, μέσα σε πυκνή βλάστηση πουρναριών σε 3 ώρες. Περιήγηση στις 3 από τις 4 κορυφές του σε 2 ώρες. Φυσικά μοναδική θέα. Βρήκαμε και μικρά ανοίγματα, άλλοτε χωράφια σε εποχές που το νησί είχε μεγάλο πληθυσμό. Προχωρήσαμε στη λοφώδη κορυφή του Αη Λιά, με ανοίγματα χωραφιών επίσης. Η κατάβαση έγινε από μικρό, στενό και δύσβατο ρέμα και σάρα που κατέληξε στο χωματόδρομο προς Πόρτο Λεόνε.
Ο Κάλαμος είναι δύσκολο βουνό. Δεν υπάρχουν μονοπάτια, δεν υπάρχει καν χώμα. Κοφτερά βράχια και πυκνά πουρνάρια μόνο. Πολύ προσπάθεια, ταλαιπωρία ειδικά μέσα στη ζέστη, αλλά και άγρια γοητεία. Σύνολο κίνησης μεικτά τις δύο ημέρες 13 + 12 ώρες.


4 σχόλια:

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.