Ο Παναγιώτης, η Ηρώ και ο Γιάννης, καθαρίζουν, σημαδεύουν και αναδεικνύουν ένα σπάνιας ομορφιάς μονοπάτι στη Παναγούλα.


Κείμενο: Παναγιώτης Τελλίδης.

Ο Γιάννης Παβέλης είχε όνειρο να ξαναβρεί μετά από 25+ χρόνια, την παλιά πηγή Φουρνί, κοντά στο πατρικό του σπίτι στην Παναγούλα, όπου έπαιζαν κι έπιναν κρύο νερό στα παιδικά του χρόνια. Δεν του χάλασα το χατίρι. Μαζί μας και η ατρόμητη Ηρώ Κοκκαλιάρη, που ήθελε να γνωρίσει νέα μέρη.
Ξεκινήσαμε από τη συμβολή του υπορέματος της Δαφνούλας με το ρέμα τις Αρχοντοχωρίου, 1,5 περίπου χλμ μετά το Βάρνακα και 100 μ. πριν τη διασταύρωση προς Άνω Παναγούλα. Μετά από 1,5 ώρα πορείας μέσα στην κοίτη του ρέματος, ο Γιάννης μπόρεσε και θυμήθηκε το μονοπάτι που οδηγεί μετά από 150 μ. στην πηγή.
Μας πήρε 2 ώρες να το καθαρίσουμε από αγκάθια και πυκνή βλάστηση και να το σηματοδοτήσουμε με κορδέλες. Όμως βρήκαμε με συγκίνηση την πηγή και τώρα μπορεί όποιος θέλει να πάει και να χαρεί τη δροσιά, την αγριάδα και το νερό της.
Συνεχίσαμε το κεντρικό ρέμα, το σηματοδοτήσαμε και φτάσαμε στην άσφαλτο προς Αρχοντοχώρι ακριβώς στο σημείο του Πύργου - παρατηρητηρίου. Φυσικά σκαρφαλώσαμε κι εκεί, βάλαμε κορδέλες, παρατηρήσαμε την κυκλώπεια αρχιτεκτονική του κι απολαύσαμε τη θέα προς τον κάμπο της αρχαίας Αλυζίας και την ορεινή νήσο Κάλαμος. Στην επιστροφή επισκεφθήκαμε το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής που ο Γιάννης περιποιείται πολλά χρόνια. Συνολικά 5 ώρες.



























Ο Παναγιώτης ξεδιψά από την πηγή «Φουρνί».











































































Η μοναδική άσχημη εικόνα. Κάποιοι ασυνείδητοι ρίχνουν μέσα στο ρέμα ογκώδη σκουπίδια, που φυσικά το χειμώνα που φουσκώνει το ρέμα, καταλήγουν στην θάλασσα στη παραλία της Παλιόβαρκας. Πρέπει αυτή η ντροπή να σταματήσει τώρα.































































Η διαδρομή. Κατά μήκος της θα συναντήσουμε: Πλατάνια, μυρτιές λυγιές, φτελιάδες, αγραπιδιές, πουρνάρια, αγριελιές, αγριοκάλαμα, αγράμπελες, δάφνες, άγριες κληματαριές, σχοίνους, σπαρτιές, παλιουριές, μικρές βελανιδιές, κισσούς, αγριοτριανταφυλλιές, ασφάκες, άγριο θυμάρι, χαρουπιές, αγριοχαρουπιές και πολλά άλλα.

Η αρχή της διαδρομής είναι 100 μέτρα πριν την αρχή του οικισμού της κάτω Παναγούλας («Ξερά»).

Γεφύρι «Δαφνούλας»: Στο γεφύρι αυτό συναντώνται δύο ρέματα, το ένα είναι το ρέμα της «Δαφνούλας» και το δεύτερο το ρέμα του «Πύργου». Και τα δύο συγκεντρώνουν τα νερά που κυλούν από τον «Μπούμιστος» και οδεύουν προς την θάλασσα στη «Παλιόβαρκα» Αρχοντοχωρίου. 

«Παλιοβρύση»: Τοπωνύμιο της περιοχής. Εικάζεται ότι υπήρχε εκεί μια παλιά βρύση (λόγω του νερού που υπάρχει στο σημείο), η οποία όμως δεν βρέθηκε ποτέ.


«Πύργος»: Ένα παρατηρητήριο της Αρχαίας Αλυζίας. 

Η πηγή «Φουρνί»: Πολύ παλιά πηγή, γνωστή στους ανθρώπους του οικισμού της κάτω Παναγούλας ή «Ξερά» όπως το ξέρει ο περισσότερος ντόπιος κόσμος. Το νερό της πηγής είναι απίστευτα κρύο και καθαρό όπως λέγανε οι ντόπιοι, ανώτερης ποιότητας και ξεδιψάς αμέσως. Στη πηγή «Φουρνί», λόγω της τοποθεσίας η οποία έχει υποστεί πολύ παλιά καθίζηση, από το μεσημέρι και μετά ο ήλιος δεν «βλέπει» την πηγή. 

2 σχόλια:

  1. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα
    κακιά σκουριά δεν πιάνει
    μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού
    και στ’ αγεριού το πόδι

    Εδώ το φως εδώ ο γιαλός
    χρυσές γαλάζιες γλώσσες
    στα βράχια ελάφια πελεκάν
    τα σίδερα μασάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε με αυτά θα ζήσουμε εμείς. Πως θα τα μεταφέρουμε στα παιδια μας; Που τα πάντα γύρω μας είναι προπαγάνδα, διαχείριση και επικοινωνία!!Φτάνει μόνο η προσπάθεια μας; Ας το κάνουμε ομως πιστεύοντας πως τίποτε δεν πάει χαμένο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.