Το πρόγραμμα της εκδρομής στη Πελοπόννησο από το Σύλλογο Γυναικών Αστακού.


06 - 09 Σεπτεμβρίου 2022

1η μέρα: Αστακός - Μυστράς - Σπάρτη.
Συγκέντρωση των εκδρομέων στις 06.45, επιβίβαση στο πούλμαν και στις 07.00 αναχώρηση για την Πελοπόννησο. Περνώντας την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου θα ακολουθήσουμε τον Εθνικό Δρόμο και θα έχουμε στάση στην διαδρομή μας.
Συνεχίζοντας θα περάσουμε έξω από την Τρίπολη και θα κατευθυνθούμε προς Σπάρτη και από εκεί στην καστροπολιτεία του Μυστρά, όπου και θα έχουμε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Από τις δύο εισόδους του, η πρώτη στα νότια μοιάζει η πιο δημοφιλής. Όμως εμείς θα ακολουθήσουμε την χρονολογική του εξέλιξη, που είναι και πιο ξεκούραστη ως κατηφορική. Στο ψηλότερο σημείο χτίστηκε το κάστρο του Μυζηθρά, το 1249 (έτος ίδρυσης του Μυστρά) από τον φράγκο πρίγκηπα Γουλιέλμο Β’ Βιλλεαρδουίνο, που ήθελε να ελέγχει από αυτό όλη την κοιλάδα του Ευρώτα. Η θέα στην εύφορη κοιλάδα είναι πολύ όμορφη από κάθε σημείο της καστροπολιτείας.
Επόμενη σημαντική στάση είναι η Αγία Σοφία, στην συνοικία των Παλατιών, που ίδρυσε στα μέσα του 14ου αιώνα ο Μανουήλ Καντακουζηνός, πρώτος δεσπότης του Μυστρά. Λίγο πιο κάτω, τα παλάτια που έζησαν οι Καντακουζηνοί και Παλαιολόγοι. Το μονοπάτι συνεχίζει, περνώντας από την Πύλη της Μονεμβασίας. Φθάνοντας στην Μονή Παντάνασσας, διαπιστώνεις πως ο Μυστράς δεν είναι απόλυτα εγκαταλελειμμένος.
Συνεχίζοντας κατηφορικά, τα δρομάκια οδηγούν στην Μητρόπολη, τελευταία μας στάση με τον ναό του Αγίου Δημητρίου, του οποίου η ίδρυση τοποθετείται γύρω στα 1270. Στην δυτική πτέρυγα της Μητρόπολης στεγάζεται το Μουσείο του Μυστρά. Κατόπιν θα έχουμε παραμονή για γεύμα (προαιρετικό) στο χωριό Μυστράς.
Το απόγευμα θα γνωρίσουμε την Σπάρτη. Η περιήγηση στον τόπο που βασίλεψε ο Μενέλαος και ο Λεωνίδας ξετυλίγει βήμα προς βήμα ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Πρόκειται για μία όμορφη πόλη χτισμένη σε μία καταπράσινη κοιλάδα, ανάμεσα στις οροσειρές του Πάρνωνα και του Ταΰγετου, κοντά στην δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η πόλη αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, με δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες και νεοκλασικές οικοδομές, ενώ η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι γεμάτη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές και άλλα δέντρα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας , ξεκούραση και το απόγευμα βόλτα στην πόλη. Διανυκτέρευση.

2η μέρα: Μονεμβασιά.
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για μια καστροπολιτεία με τη δική της, μοναδική ατμόσφαιρα, την Μονεμβασιά για να γνωρίσουμε τη διαφορετικότητά της και τα πολλαπλά και ετερόκλητα στοιχεία της σε ένα ρομαντικό σκηνικό.
Φθάνοντας θα αντικρύσουμε μια μικρή ιστορική πόλη με μεσαιωνικό φρούριο που συνδέεται μέσω γέφυρας με τη λακωνική ακτή. Ο βράχος στον οποίο βρίσκεται και θυμίζει κάτι από… Γιβραλτάρ, αποκολλήθηκε από τη στεριά το 375 μ.Χ. εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού και της έδωσε τη σημερινή, ιδιαίτερη μορφή της. Γεμάτη πέτρινα σκαλιά, σοκάκια, παραμυθένια σπίτια, καμάρες και εκκλησίες, η Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι έχει το ιδιαίτερο ότι τίποτα δεν θα το δούμε δυο φορές, αφού κανένα σοκάκι, καμία καμάρα και καμιά εκκλησία δεν είναι ίδια με την άλλη. Ο λόγος είναι ότι διάφοροι πολιτισμοί (βυζαντινός, οθωμανικός, ενετικός και ελληνικός), έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε αυτή μέσα στα χρόνια.
Παραμονή για περιηγήσεις στην πόλη. Ως γνήσιοι περιπλανητές, θα ξεκινήσουμε από την κεντρική πλατεία με το κανόνι και θα ανηφορίσουμε προς την Άνω Πόλη, η οποία σήμερα είναι ακατοίκητη και όπου θα δούμε τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ένα μαγικό σκηνικό που δύσκολα θα καταφέρουμε να αποχωριστούμε.
Συνεχίζοντας την ανοδική μας πορεία, θα φτάσουμε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης. Επιστρέφουμε στην κεντρική πλατεία για να επισκεφθούμε την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού που αποτελεί εκκλησία-σύμβολο, όπου μάλιστα γίνονται και πολλοί γάμοι, ενώ την επισκέπτονται και προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά της από την εικόνα του Χριστού Ελκόμενου, η οποία είχε κλαπεί το 1979, βρέθηκε το 1980 και ξαναγύρισε στην εκκλησία 32 χρόνια αργότερα.
Απέναντι από το Ναό του Ελκόμενου Χριστού, θα βρούμε την αρχαιολογική συλλογή του κάστρου Μονεμβασιάς, που στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος. Εκεί θα γνωρίσουμε μέρος των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων από ανασκαφές και έρευνες, τα οποία στο σύνολό τους είναι αρχιτεκτονικά γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα.
Όλα τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος μια βόλτα από το σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου με τις πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, θα μας κάνει να νιώσουμε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα της περιοχής. Θα το βρούμε δίπλα από την είσοδο του κάστρου της Μονεμβασιάς και θα το αναγνωρίσουμε από την προτομή του που αγναντεύει το Μυρτώο πέλαγος.
Παραμονή για γεύμα (προαιρετικό) και αφού αγοράσουμε παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Για το βράδυ προτείνουμε διασκέδαση σε κάποιο από τα μπαρ της πόλης (προαιρετικό). Διανυκτέρευση.

3η μέρα: Σπάρτη – Γερολιμένας - Σπήλαια Δυρού - Αρεόπολη - Λιμένι - Γύθειο.
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχωρούμε για να γνωρίσουμε τα κυριότερα χωριά της Λακωνικής Μάνης. Πρώτος μας σταθμός ο Γερολιμένας. Κτισμένος δίπλα στη θάλασσα είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Μάνης με μικρό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά την αρχαιότητα θεωρείου «Ιερός Λιμένας» προσφέροντας ξεχωριστή θέα μέχρι και πέρα από το ακρωτήριο Ταίναρο.
Παραμονή για καφέ και συνεχίζουμε με τα Σπήλαια Δυρού. Εκεί θα έχουμε επίσκεψη που θα κρατήσει περίπου μία ώρα. Με τη βάρκα κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα αφεθούμε σε ένα ταξίδι στο χρόνο κάτω από το μυστηριακό φωτισμό. Θα περάσουμε από διάφορους θαλάμους και στοές με μυθικά ονόματα όπως: Πρώτη Σάλα, Νεκρή Πολιτεία, Σταυροδρόμι με τις Νηρηίδες, Λίμνη των Ωκεανίδων, Ροζ και Λευκή Σάλα, Θάλασσα των ναυαγίων, Χρυσή Βροχή και τον Μεγάλο Ωκεανό και θα μαγευτούμε στην κυριολεξία.
Θα καταλήξουμε το μεσημέρι στην άτυπη πρωτεύουσα της Μάνης, την Αρεόπολη. Ένας ιστορικός, διατηρητέος οικισμός, που κρατά το παραδοσιακό «χρώμα» της περιοχής. Κτισμένη σε υψίπεδο πάνω από το φυσικό και ευρύχωρο λιμένα του, έχει θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο. Σε αυτό το βραχώδες μέρος συγκροτήθηκαν οι πρώτες ένοπλες, μανιάτικες ομάδες και ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου 1821 και εκεί έζησε μία από τις μεγαλύτερες και διασημότερες οικογένειες της Μάνης, οι Μαυρομιχάληδες. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά μεσομανιάτικα σπίτια και τους απλούς παλαιούς πύργους, υψώνονται οι επιφανείς προεπαναστατικές και μετεπαναστατικές κατοικίες των ισχυρών οικογενειών, που συνδυάζουν οχυρή οργάνωση και μεγαλοπρέπεια.
Παραμονή για γεύμα (προαιρετικά) και για να περπατήσουμε στην όμορφη πλατεία των Αθανάτων όπου έχει στηθεί το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και θα θαυμάσουμε την «άγρια», μανιάτικη ομορφιά του οικισμού με τους πετρόκτιστους πολεμόπυργους, τα παλιά σπίτια και τις πέτρινες μάντρες.
Αργά το μεσημέρι θα βρεθούμε το επίνειο της Αρεόπολης, το Λιμένι. Φτάνοντας κανείς, το πρώτο πράγμα που θα θαυμάσει είναι το Παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του που μαρτυρά την αίγλη της εποχής.
Συνεχίζουμε με στάση στο Γύθειο. Εντυπωσιακά νεοκλασικά του 19ου αιώνα, κτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά του καταπράσινου λόφου που οι ντόπιοι αποκαλούν Ακούμαρο, ουζερί και café στην προκυμαία, δρόμοι και σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσα σε αυλές, πέτρινα σπίτια κι εκκλησάκια συνθέτουν το τοπίο. Παραμονή για βόλτες και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.

4η μέρα: Σπάρτη - Ταΰγετος - Καλαμάτα - Αστακός.
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχωρούμε για τον Ταΰγετο, την υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, κρύβοντας ομορφιές, φύση και γραφικά χωριά με ορεινό άρωμα Ελλάδας! Μονοπάτια, φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, χωριά, διαδρομές, έλατα, μαυρόπευκα, ρέματα, μικρά ποτάμια… Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα του Ταϋγέτου, της οροσειράς της Πελοποννήσου που εκτείνεται μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης, Ευρώτα και Μεσσηνίας.
Ο δρόμος θα μας φέρει στην Καλαμάτα όπου θα έχουμε σύντομη περιήγηση στην πόλη. Θα επισκεφθούμε τον μικρό ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση το 1821, αλλά και τον ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος, που αποτελεί το μητροπολιτικό ναό της πόλης και του νομού, αλλά και χαρακτηριστικό κτίσμα της περιοχής.
Σίγουρα μια επίσκεψη στην Καλαμάτα δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς πέρασμα για μπάνιο (αν το επιτρέπει ο καιρός) και γεύμα (προαιρετικό) από την παραλία της. Μετά το μεσημέρι θα αναχωρήσουμε για την επιστροφή μας στον Αστακό μέσω της παραλιακής εθνικής οδού της δυτικής Πελοποννήσου και με στάσεις στη διαδρομή μας για ξεκούραση.

Περιλαμβάνονται:
  • Πούλμαν για όλες τις μεταφορές και εκδρομές του προγράμματος.
  • Διαμονή 3 νύχτες σε ξενοδοχείο στην Σπάρτη.
  • Πρωινό για κάθε διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο.
  • Επίσημη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.

Δεν περιλαμβάνονται:
  • Είσοδοι σε μουσεία και χώρους (Γενική Είσοδος στον Μυστρά 12, 00 Ευρώ).
  • Είσοδος με ξενάγηση στα σπήλαια Δυρού (10,00 Ευρώ).
  • Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό.
  • Ο φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο (1,50 Ευρώ το δωμάτιο την βραδιά).

Το Δ.Σ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.