Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.


Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου, τη 19η Σεπτεμβρίου 2022
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
======= ◊ =======

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.

Την ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τέλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας, 19ης Σεπτεμβρίου 2022, στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου, ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου και του Προέδρου κ. Γερασίμου Μαλούση.
Παρέστησαν ο Πρόεδρος Εφετών κ. Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, η Αντιεισαγγελέας Εφετών κα Δήμητρα Παπαχρήστου, οι Δικαστές Εφέτες, η Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Βασιλική Μυλωνά, ο Εισαγγελέας κ. Δημήτριος Σταύρου, ο Αντιεισαγγελέας και οι Πρωτοδίκες Δικαστές του Πρωτοδικείου Αγρινίου, ο Προϊστάμενος του Ειρηνοδικείου κ. Δημήτριος Δημακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Δημήτριος Νικάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας και οι Διοικητές όλων των Τμημάτων, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Αγρινίου, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι.
Ο Σεβασμιώτατος, στον χαιρετισμό του, ευχήθηκε καλή δικαστική χρονιά με υγεία, δύναμη και υπομονή.
Έπειτα αναφέρθηκε στο ότι ο Σεπτέμβριος μηνάς είναι αρχή του εκκλησιαστικού έτους, του σχολικού έτους και του δικαστικού έτους. Κάτι κοινό συνδέει την δικαιοσύνη, με την Εκκλησία και το σχολείο, διότι η δικαιοσύνη φέρνει ισορροπία στην κοινωνία, εφαρμόζει το νόμο, ο οποίος δεν πρέπει, απλώς, να αποτυπώνει την κατάσταση στην κοινωνία, αλλά και να παιδαγωγεί την κοινωνία. Αυτή είναι η φιλοσοφία του νόμου και της δικαιοσύνης.
Υπενθύμισε ακόμη, ότι κατά τον Πλάτωνα η δικαιοσύνη είναι η ενότητα και η έκφραση των τριών αρετών, ήτοι της σοφίας (λογιστικό), της σωφροσύνης (επιθυμητικό) και της ανδρείας (θυμικό). Αυτό δείχνει την αξία της για τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα της εφαρμογής του νόμου, τόνισε την διαφορά μεταξύ του Καζαντζάκη και του Παπαδιαμάντη. Ο Καζαντζάκης στα έργα του εκφράζει έναν δυτικό πουριτανισμό, αφού χωρίζει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς, σε σχέση με εξωτερικά κριτήρια, ενώ, αντίθετα ο Παπαδιαμάντης στα έργα του εκφράζει μία ορθόδοξη αντιμετώπιση, αφού δείχνει αγάπη και φιλανθρωπία, ακόμη και στους αμαρτωλούς.
Ευχήθηκε δε στους δικαστές και όσους υπηρετούν τη δικαιοσύνη να εκφράζουν αυτό που γράφει ο Παπαδιαμάντης στο έργο του «Η φόνισσα» για την γραία Χαδούλα, ότι βρήκε τον θάνατο «εις το ήμισυ του δρόμου, μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης».

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.