Ο Αστακός που γίνεται χρυσός. Το deal για επένδυση στο Mega Yachting ολοκληρώθηκε. Μεγάλη συμφωνία για πολυτελές θέρετρο. Και πολλά ψάρια και επενδύσεις δε γίνεται.

Το Βήμα - Οικον. Ταχυδρόμος - Inside Stories - 16 Σεπ 2022.

Σκάει μεγάλη είδηση, μαθαίνει η στήλη, κι έχει και άρωμα… Αραβίας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το deal για την απόκτηση από εταιρεία αραβικών συμφερόντων, έκτασης 108 στρεμμάτων που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατυγιάλι, ένα ακίνητο που άνηκε στην ΕΤΑΔ και είχε πουληθεί στην εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε.
Στη ΔΕΘ, που βρίσκεται η στήλη, μια ΔΕΘ που έχει επίτιμο προσκεκλημένο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ανέφεραν αρμόδιοι φορείς με σχέσεις και με τα… πετροδολάρια.
Συγκεκριμένα, το κρατικό fund από το Αμπού Ντάμπι, Mubadala Investment, σε συνεργασία με μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και μια ακόμη που δραστηριοποιείται στον τομέα των γιοτ, βάζουν μπροστά μια μεγάλη επένδυση. Θέλουν να καταστήσουν το Πλατυγιάλι προορισμό τουριστών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, καθώς θα κατασκευαστούν υπερπολυτελείς κατοικίες και πεντάστερο ξενοδοχείο, αλλά και μια μαρίνα από τις μεγαλύτερες του κόσμου που θα μπορεί να φιλοξενεί Mega Yachts.
Το deal, λοιπόν, ολοκληρώθηκε και μένουν οι λεπτομέρειες, όμως, η συμμετοχή των Αράβων (που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή) ίσως να είναι εγγύηση ότι το έργο θα προχωρήσει.
Το τι θα γίνει με τη ΝΑΒΙΠΕ και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι είναι άγνωστο. Κάποιοι δεν θα έλεγαν όχι στην αξιοποίησή του ως σταθμός αποθήκευσης LNG, ειδικά τώρα που η Ευρώπη βιώνει πρωτοφανή κρίση.

Και πολλά ψάρια και επενδύσεις δε γίνεται.
Από την άλλη, η δημιουργία υπερπολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, ξενοδοχείου και μαρίνας, δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να συμβαδίζει με τις τεράστιες επενδύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή και που έχουν προκαλέσει μεγάλη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών που κάνουν λόγο για περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Πριν μερικές εβδομάδες, μάλιστα, έγινε στον Αστακό και συγκέντρωση κατοίκων, οι οποίοι δε λένε να φύγουν τα… ψάρια από την περιοχή, μιας και δίνουν ψωμί σε πολλούς εργαζόμενους, αλλά ζητούν να μπουν κανόνες στην τοποθέτηση των καλλιεργειών και κυρίως να σταματήσει η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κι άλλων κλωβών, χωρίς ουσιαστική μελέτη για το πόσο αυτά μολύνουν τη θάλασσα.
Στο ψήφισμα της εν λόγω λαϊκής συνέλευσης τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η τυχόν επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών σε βιομηχανική περιοχή, σε συνδυασμό με τις ήδη σχεδιαζόμενες εξέδρες πλωτών φωτοβολταϊκών και πλωτών ανεμογεννητριών τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα των ακτών μας, θα δημιουργήσει έναν ασφυκτικό βιομηχανικό κλοιό που θα αποκλείει κάθε άλλη δραστηριότητα.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε από την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να μη προχωρήσει στην υπογραφή και εκτέλεση του Π.Δ της Π.Ο.Α.Υ. Να ανακληθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και να θεσμοθετηθεί νέο με αδιάβλητες διαδικασίες, αφού προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση απαίτηση μας είναι να αφαιρεθεί από το σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ το παράκτιο τμήμα Αστακού – Μύτικα και στην Νήσο Κάλαμο».
Συμπέρασμα; Πώς να γίνει επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων στον Αστακό και ταυτόχρονα να γίνεται χαμός με τις ιχθυοκαλλιέργειες;

10 σχόλια:

 1. ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ. ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΟΑΥ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ. ΑΥΤΗ Η ΠΟΑΥ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΕΛΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στις εκλογές που πλησιάζουν τα κόμματα εξουσίας θα κάνουν πάρτι. Ξέρουν και μαντρώσουν καλά... τα θύματα.

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Αδύνατο! Ποιος θα πήγαινε να χτίσει εκεί ξενοδοχείο και απο που θα φέρνει τουρίστες και που θα κολυμπάνε ; και τι να δούνε; κλπ κλπ....

   Διαγραφή
 3. Μη βιάζεστε η Mubadala που λέγεται οτι πήρε το λιμάνι δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών για δείτε αυτό: https://www.mubadala.com/en/what-we-do/avramar Μακάρι να έχει άλλα σχέδια αλλα τιποτα δεν προμυνήει κάτι τέτοιο. Μετά την υπογραφή για μετανάστες εργάτες...μπορεί να θέλουν το λιμάνι για αλλο σκοπό. Μακάρι να διαψευστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι πολύ απλό το πως χωράνε οι δύο επενδύσεις μαζί. Άραβες πίνουν, Άραβες κερνάνε. Λιμάνι για mega yacht θα είναι. Μια μεγάλη ναυπηγοεπισυκευαστική και ελλιμενιστική ζώνη. Δεν θα γίνει κανένα σούπερ ξενοδοχείο για να έρχονται οι Άραβες για να κάνουν διακοπές. Απέχει η περιοχή μας από αυτό, Εκτός και να συμβεί κάτι τέτοιο στα απέναντι νησάκια...............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακόμα και αυτό να γινόταν θα ήταν σωτήριο για μας εάν δεν τοποθετηθούν αλλά κλουβιά στο παραλιακό μέτωπο

   Διαγραφή
 5. Η επένδυση είναι πραγματική και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Η mubadala δεν έχει ιχθυοκαλλιέργειες στις ακτές της Αιτνίας αλλά στις Εχινάδες. Θα τις πάει όλες έξω από τις Εχινάδες και θα λήξει το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για να το λέει ο 9.33 μάλλον έτσι θα είναι. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση όλες οι μονάδες θα έρθουν στο παράκτιο, κόλπος Αστακού ,Μαραθιά έως κόλπος Μύτικα και Κάλαμος,Καστός. .Απλά πράγματα ,Αλίμονο στην κοινωνία που δέχεται να την προσφέρουν τέτοια σενάρια αποεπενδύσεων. Καιρός να ξεσηκωθούμε ,διαφορετικά ας ετοιμαστούμε για μετακόμιση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χαλαρώστε άπαντες. Θα δοθεί στη δημοσιότητα το μπίζνες πλαν της αρχιροδον και θα τά δούμε όλα. Ο δήμος ως συντεταγμένη και εκλεγμένη αρχή, οφείλει να παρακολουθεί τις αδειοδοτήσεις που δίνονται για να προλάβουμε τυχόν..... παρεκτροπές

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.