Η μηχανή του χρόνου: Ο Μύτικας, οι άνθρωποι του και η θάλασσα.


Σε ένα χωριό όπως ο Μύτικας, που η θάλασσα κυριολεκτικά το αγκαλιάζει από παντού, που βλέποντας το από μακριά νομίζεις ότι είναι θέμα χρόνου να κάνει έτσι μία η θάλασσα και να το καταπιεί, αναπόφευκτα οι κάτοικοι του ανάπτυξαν μεγάλη επαφή και πολλές ασχολίες που είχαν σχέση με αυτή.
Η συγκεκριμένη πολύ όμορφη φωτογραφία, απαθανατίζει το ιστορικό ψαροκάϊκο ''ΤΖΙΜΗΣ'', που ψαρεύει μέχρι και σήμερα και ανήκει στον Δημήτρη (Τζίμη) Φερεντίνο (Καραφάνταλος).
Πρέπει να είναι της δεκαετίας του '70, και το σημείο είναι η σκαλωσιά στο παλιό Κοινοτικό Κατάστημα. Φαίνεται καθαρά μία λαμπόβαρκα και ο ψαράς που βρίσκεται πάνω της. Η Ευθυμία μας είπε ποιος είναι, αλλά δεν το θυμόμαστε.
Η θάλασσα, εκτός από την μόνη διέξοδο επικοινωνίας εκείνα τα παλιά χρόνια για τον Μύτικα και για όλα τα παραθαλάσια χωριά, είναι αυτή που μέσω της παράκτιας αλιείας έθρεψε τον λαό μας σε πολύ δύσκολες περιόδους.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία μας παραχωρήθηκε ευγενικά από την Ευθυμία Τσούκαλη - Φερεντίνου και την ευχαριστούμε θερμά γι αυτό.

4 σχόλια:

 1. Λαμπαδόρος είναι ο Μπάρμπα - Αντώνης (ο Τιμολέων)Ζαβιτσάνος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πρόλαβα τυχαία και έζησα δύο χρόνια της δεκαετίας του 80 νεοδιόριστος στα σχολεία της περιοχής. Ένας παράδεισος με λίγους διαβολάκους μέσα του. Αγαπημένος μου τόπος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εννοείται ο μπάρμπα Αντώνης είναι. Αιωνια του η μνήμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο μπάρμπα Αντώνης που πάντα ήθελε τσιγάρα SANTE....με τη θεία Λετα τη γυναίκα του από τους αγαπημένους των παιδικών χρόνων μας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.